«Slow Travel», η επόµενη τάση στη φιλοξενία

Του Γιώργου Μωυσή*

Η τάση των τελευταίων ετών για slow travel επιταχύνθηκε µετά την πανδηµία και έχει γίνει πλέον ο νέος κανόνας που ακόµα δεν συνειδητοποιούν οι ταξιδιώτες. Αναµένεται να έχει ετήσια ανάπτυξη 10%, αποτελώντας την εναλλακτική σε πιο παραδοσιακές διακοπές.

Το slow travel δίνει έµφαση στη σύνδεση µε τους ντόπιους, την κουλτούρα, το φαγητό και τη µουσική. Βασίζεται στην ιδέα ότι ένα ταξίδι αποσκοπεί να µορφώσει και να έχει συναισθηµατικό αντίκτυπο στους ταξιδιώτες, παραµένοντας βιώσιµο για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Συνδέεται µε την τάση για slow food που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 από τον Carlo Petrini και µια οµάδα ακτιβιστών µε σκοπό να αποτρέψει το άνοιγµα των McDonald στη Ρώµη, µε αρχικό στόχο να υπερασπίσει τις τοπικές παραδόσεις, το καλό φαγητό, τη γαστρονοµική απόλαυση και τους αργούς ρυθµούς ζωής. Η περαιτέρω δηµοφιλία του µπορεί να συνδέεται µε την αυξηµένη έµφαση στη βιωσιµότητα και την αυτοφροντίδα.

Το να ταξιδεύεις αργά περιλαµβάνει τη µετάβαση από την υλιστική και καταναλωτική πολυτέλεια στη βιώσιµη εµπειρία και τη δηµιουργία σηµαντικών στιγµών. Οι άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να έχουν ένα πρόγραµµα γεµάτο περιηγήσεις σε κλασικά αξιοθέατα. Θέλουν να ταξιδέψουν µε τον δικό τους ρυθµό βιώνοντας και δοκιµάζοντας την τοπική κουλτούρα. Τα ταξίδια που βασίζονται στην εµπειρία µπορούν να πραγµατοποιηθούν µε διαφορετικούς τρόπους, όπως η σύνδεση µε ανθρώπους, η δηµιουργία µιας κοινότητας, η εµπειρία του τοπικού πολιτισµού και η λήψη συνειδητών αποφάσεων. Αυτές οι συνειδητές αποφάσεις επηρεάζουν την καλλιέργεια των ταξιδιωτών και την αναγέννησή τους, αλλά βοηθούν και το περιβάλλον µειώνοντας το παγκόσµιο αποτύπωµά τους.

Πριν από την πανδηµία, ο παγκόσµιος τουρισµός σηµείωνε ρεκόρ µε 671 εκατ. διεθνείς αφίξεις. Η πανδηµία, αλλά και αυτοί οι υψηλοί αριθµοί έδωσαν κίνητρο στους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν νέους προορισµούς και λιγότερο γνωστές χώρες.

Τα ξενοδοχεία µπορούν να προσαρµοστούν στην τάση του slow travel ως εξής:

Food & Beverage: Η τοπική κουλτούρα µπορεί εύκολα να ενσωµατωθεί στα προσφερόµενα Τρόφιµα και Ποτά σερβίροντας τοπικά πιάτα µε τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Μια σηµαντική τάση µε την οποία πολλές επιχειρήσεις µπορούν να προσαρµοστούν είναι «η επιστροφή στις ρίζες». Όσο περισσότερα µαθαίνουµε για τα τρόφιµα, τη διατροφή και τον πλανήτη, τόσο πιο κατανοητό γίνεται ότι το φυσικό είναι το καλύτερο. Η τάση αυτή αποτίει φόρο τιµής στα τοπικά βότανα, λαχανικά και στις πρακτικές µαγειρέµατος, η διδασκαλία των οποίων προσφέρει έναν τρόπο στους επισκέπτες να εµβαθύνουν στην τοπική κουλτούρα.

Ευεξία: Καθώς η τεχνολογία έχει διεισδύσει σε µεγάλο βαθµό στην καθηµερινή ζωή, υπάρχει ζήτηση για θεραπείες και πρακτικές σπα που χρησιµοποιούν παραδοσιακά τρόφιµα, φυτικά φάρµακα, έλαια και αρχαίες τελετουργίες.

Εµπειρίες και δραστηριότητες: Τα µετασχηµατιστικά ταξίδια εµπνέουν τους ταξιδιώτες να αποσυνδεθούν από την πολυάσχολη καθηµερινή τους ζωή και αυτό περιλαµβάνει την εκµάθηση νέων δεξιοτήτων. Οι εµπειρίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν µε την τοπική κοινότητα και µε άλλους ανθρώπους διευρύνοντας τις πολιτιστικές τους γνώσεις.

Off – Grid: Παράλληλα µε την τάση για slow ταξίδια, εξελίσσεται και η τάση του Off – Grid ταξιδιού, που καθίσταται δυνατή χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες. Π.χ. η ηλιακή ενέργεια παρέχει ενέργεια οπουδήποτε, όπως σε τροχόσπιτο, σε σκάφος ή άλλες αποµακρυσµένες τοποθεσίες. Τα ξενοδοχεία µπορούν να προσαρµοστούν στις ανάγκες των ταξιδιωτών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φασαρία της καθηµερινότητάς τους, προσφέροντας ψηφιακές εµπειρίες αποτοξίνωσης, οι οποίες γίνονται όλο και πιο δηµοφιλείς.

Μεταφορές: Με τη βιωσιµότητα να αποτελεί προτεραιότητα, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να προσφέρουν ή να οργανώνουν µεταφορές µε διαφορετικά µέσα. Οι ενοικιάσεις ποδηλάτων, οι περιηγήσεις µε τα πόδια ή οι εκδροµές µε τρένο είναι ελκυστικές επιλογές για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.

*Hospitality and Tourism Director, Mansystems Business Consultant Ltd, μέλος ΣΕΣΕΚ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.