Σοκαριστικές καταγγελίες για τις «θεραπείες» μεταστροφής

Εξορκισμοί και παραινέσεις από ιερείς να παντρεύουν ομοφυλόφιλα άτομα

Σοκαριστικές καταγγελίες έγιναν χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ο Αντώνης Παπαγεωργίου, μέλος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και θεολόγος, κατήγγειλε ότι έχουν μαρτυρίες πως ιερείς παντρεύουν ομοφυλόφιλα άτομα και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης τούς προτείνουν να πάνε σε ενδοκρινολόγους, σε φαρμακεία για αγορά σκευασμάτων που θεραπεύουν τη στυτική δυσλειτουργία και για ορμονοθεραπείες.

Επίσης, είπε ότι έχουν μαρτυρίες για απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ψυχιάτρους και τους ζητούν να τους αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Ακόμα, είπε ότι έχουν μαρτυρίες και για εξορκισμούς που έκαναν ιερείς σε κάποια άτομα.

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι καταδικάζουν αυτές τις ψευδοθεραπείες και ευχήθηκε όπως απαγορευτούν. Επίσης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για την πρόταση νόμου και τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, έκανε λόγο για «ψευδοθεραπείες μεταστροφής» στις οποίες υπόκεινται ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τονίζοντας πως είναι μια «βάναυση πρακτική» με σκοπό να εξαλειφθεί η σεξουαλική τους ταυτότητα.

Ανέφερε ότι κάποιοι βασίζονται στην αντίληψη πως αυτά τα άτομα είναι άρρωστα και πρέπει να θεραπευτούν, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουκουμάς αναφέρθηκε σε πρακτικές με ψυχοθεραπείες με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογικό καταναγκασμό, ακόμα και καταναγκαστική κατήχηση από επαγγελματίες υγείας, ψυχοθεραπευτές, αλλά και από ιερείς και σημείωσε πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ βρίσκει θετική ανταπόκριση και πρέπει να προωθηθεί.

Σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται, είπε ότι στην πρόταση νόμου προβλέπονται ποινές μέχρι και δύο έτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, έκανε λόγο για τρομερές καταγγελίες και επαίσχυντες πράξεις που πρέπει να εξεταστούν. Σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψουν τον Μεσαίωνα στην Κύπρο. Ακόμα, ανέφερε ότι η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής και θα κληθούν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πράξη έχει ήδη ποινικοποιηθεί στη Μάλτα, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στον Καναδά, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, σε ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.