Σολέα: Φυτεύτηκαν 15.000 δεντρά στην καμένη γη

Μετά την καταστροφή η περιοχή άρχισε να αναγεννάτε - Φυτεύτηκαν 15.000 δέντρα και η περιοχή άρχισε να πρασινίζει

Φωτογραφία: Τάσος Αναστάση

Του Τάσου Αναστάση

Το καλοκαίρι που μας πέρασε συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Κοιλάδα της Σολέας η οποία άφησε πίσω της καμένη γη και δύο νεκρούς.

Η πύρινη λαίλαπα που χτύπησε την πανέμορφη κοιλάδα με τα πανύψηλα δέντρα και την άγρια φύση άφησε πίσω της 18,57 km² καμένης γης, ενώ δύο δασοπυροσβέστες, οι Μάριος Αριστοτέλους, 44 χρόνων και Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 χρόνων, θα χάσουν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό όχημα που απέβαιναν ανατράπηκε κατά την προσπάθεια τους να φτάσουν σε ένα πύρινο μέτωπο.

Φωτογραφία: Τάσος Αναστάση

Τρία χρόνια μετά, τα έργα αποκατάστασης της περιοχής έχουν ολοκληρωθεί και η ελπίδα αναγέννησης της Σολέας έχει «βλαστήσει» και πάλι.

Καθαρίστηκε η περιοχή από τα καμένα ξύλα

Ο Ανδρέας Χρήστου, Α’ συντηρητής Δασών του Τμήματος Δασών σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας, είπε πως έχει ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης της περιοχής που χωρίζονταν σε τρία στάδια:

Σε πρώτο στάδιο απομακρύνθηκε η καμένη ξυλεία από την περιοχή η οποία αξιοποιήθηκε είτε σαν καύσιμη ύλη είτε σαν πρώτη ύλη από βιομηχανίες που αξιοποιούν κορμούς.

Φωτογραφία: Τάσος Αναστάση

Σε δεύτερο στάδιο έγιναν αντιδιαβρωτικά έργα. Τα έργα που κρίθηκαν αναγκαία μετά την καταστροφή των δέντρων και των θάμνων που αποτελούσαν τα φυσικά αντιδιαβρωτικά, έγιναν σε δύο φάσεις το 2016 και το 2017. Τα έργα απέτρεψαν το ενδεχόμενο πλημμυρών που θα επηρέαζαν τις τοπικές κοινότητες και θα αλλοίωναν κοίτες και ποταμούς προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα.

Ζωή μέσα από τους καμένους κορμούς

Σε τρίτο στάδιο και το πιο σημαντικό, έγινε η αναδάσωση της περιοχής.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χρήστου το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έχει ήδη αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο και διάφορα πλατύφυλλα όπως οι λατζιές, οι σκλήνδροι, τα πλατάνια, οι τρεμμυθιές κ.α έχουν βλαστήσει μέσα από το ρίζωμα και τους κορμούς που είχαν καεί αλλά διατήρησαν την πράσινη ζωή μέσα τους.

Φωτογραφία: Τάσος Αναστάση

Ξεπετάχτηκαν μικρά πεύκα

Με παρόμοιο φυσικό τρόπο αναγεννήθηκε και η τραχιά πεύκη, μας αναφέρει ο κ. Χρήστου αφού σπόροι που δεν κάηκαν από την πυρκαγιά βλάστησαν και δημιουργήθηκαν μικρά δενδρύλλια που αναπτύχθηκαν εκμεταλλευόμενα και τη καλή βροχόπτωση των τελευταίων χρόνων.

Φωτογραφία: Τάσος Αναστάση

Φυτεύτηκαν 15.000 δέντρα

Στη συνέχεια, το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα και εθελοντές φύτεψε περίπου 15.000 δέντρα!
Στη πλειονότητα τους φυτεύτηκαν πεύκα, αγριελιές, τερατσιές, μοσφιλιές κ.α τα οποία ποτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και έχουν…ριζώσει για τα καλά.

Η αναδάσωση έγινε κατά μήκος του ποταμού εκεί όπου η πρόσβαση προς τα μηχανήματα και τον κόσμο ήταν εύκολη. Εδώ να σημειωθεί πως πρόκειται για μια περιoχή που είναι ιδιαίτερα δύσβατοι και υπάρχουν μόνο ελάχιστοι χωματόδρομοι και αντιπυρικές ζώνες. Κατά συνέπεια σε ένα μεγάλο μέρος της καμένης περιοχής η μόνη ελπίδα είναι η φυσική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, στις περιοχές που έγινε η αναδάσωση, αναφέρει ο κ. Χρήστου, έχει γίνει και φυσική αναγέννηση οπόταν το έργο του Τμήματος Δασών έχει κλείσει και πλέον η φύση αφήνεται να λειτουργήσει όπως ξέρει.

Θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθει το δάσος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρήστου είπε πως θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να πρασινίσει η περιοχή. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή Σαϊττά που κάηκε το 2007, είπε πως 12 χρόνια μετά η περιοχή έχει πρασινίσει ωστόσο δεν υπάρχουν ψηλά δέντρα κάτι που δεν πρόκειται να δούμε για τουλάχιστον 20-25 χρόνια στη Σολέα.

Τι γίνεται με την καταστροφή στον Ακάμα

Ερωτηθείς για την πρόσφατη καταστροφή στον Ακάμα, ο κ. Χρήστου μας είπε πως ετοιμάζεται ένα σχέδιο μεταπυρικής διαχείρισης το οποίο θα περιλαμβάνει σχεδιασμούς ως προς την απομάκρυνση της καμένης ξυλείας, πως θα σχεδιαστεί η αναδάσωση και αν χρειάζεται αυτή ή εάν θα αφεθεί στη φυσική αναγέννηση, αν θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα, εάν θα προστατευτεί η περιοχή από βόσκηση και άλλες σημαντικές παραμέτρους για τη σωστή διαχείριση της περιοχής.

Φυτεύω για το κλίμα

Υπενθυμίζεται το πρόγραμμα «Φυτεύω για το κλίμα» που ολοκλήρωσε την αποδοχή αιτήσεων για το 2019 δημιουργήθηκε με στόχο τη συμβολή της Κύπρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή.

Μέσα σε αυτή την προσπάθεια παραχωρήθηκαν χιλιάδες δενδρύλια σε δημόσιους φορείς και οργανωμένα σύνολα τα οποία προχώρησαν σε δεντροφυτεύσεις.

Αναμένεται πως το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και τη νέα χρόνια αφού το ενδιαφέρον που έδειξαν τα οργανωμένα σύνολα ήταν μεγάλο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy