Σολομώντεια λύση από τη Βουλή για τις κρατικές εγγυήσεις

Εγκρίνεται με τρεις σημαντικές αλλαγές προς όφελος των μικρομεσαίων και εργαζομένων

Η Βουλή βρήκε σολομώντεια λύση για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, επιφέροντας τρεις σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, οι οποίες κινούνται εντός των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων.

Οι τρεις αλλαγές, οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής μαζί με το νομοσχέδιο, είναι οι ακόλουθες:

• Σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Λογιστηρίου και στην οποία θα συμμετέχει ως παρατηρητής ο Γενικός Ελεγκτής. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο νομοσχέδιο υπήρχε Επιτροπή Παρακολούθησης, αλλά αφαιρέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών κυρίως λόγω της κόντρας μεταξύ της κυβέρνησης και του Γενικού Ελεγκτή.

• Κατανομή του 1 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων με τρόπο ώστε τα 300 εκατ. ευρώ να αφορούν τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, 550 εκατ. ευρώ τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και 150 εκατ. ευρώ τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, προνοεί 300 εκατ. ευρώ για τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και 700 εκατ. ευρώ για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Στόχος της ανακατανομής, την οποία έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι να βοηθηθούν περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Απαγόρευση απολύσεων για έξι μήνες για όσες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.