Σολτς: Δεν θα επιτρέψουμε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Προτίθεται να συνεχίσει να εργάζεται για τον τερματισμό του πολέμου κατά της Ουκρανίας με απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tagesspiegel. Μεταξύ άλλων ο Γερμανός Καγκελάριος μίλησε για το αίτημα παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, καθώς και το μέλλον της Γερμανίας ως κέντρου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Όπως είπε «θα ξαναμιλήσω τηλεφωνικά με τον Πούτιν, γιατί είναι απαραίτητο να μιλάμε μεταξύ μας». Το βασικό όμως αίτημά του παραμένει: «Εναπόκειται στον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία και να τελειώσει αυτόν τον τρομερό και παράλογο πόλεμο που έχει κοστίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Όσο η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο με αμείωτη επιθετικότητα, η τρέχουσα κατάσταση δεν θα αλλάξει, είπε. Αν και τα τηλεφωνήματα με τον Πούτιν «δεν γίνονται σε αγενή τόνο», ο Ρώσος Πρόεδρος του έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι προτίθεται «να ενσωματώσει τμήματα της γειτονικής του χώρας με τη βία», κάτι που είναι «απαράδεκτο».

«Ορισμένες φορές τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων, τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια», δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος. «Όμως για εμένα είναι σημαντικό οι συνομιλίες να συνεχίσουν να επιστρέφουν στο πραγματικό θέμα: Πώς θα βγει ο κόσμος από αυτήν την τρομακτική κατάσταση; Η προϋπόθεση ως προς αυτό είναι σαφής: Θα πρέπει να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα».

Σε σχέση με τα αιτήματα των τελευταίων ημερών για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Σολτς προειδοποίησε για τον κίνδυνο εμπλοκής «σε μια διαρκή πλειοδοσία όσον αφορά τα οπλικά συστήματα». Η Γερμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της, όμως το ζήτημα παροχής πολεμικών αεροσκαφών ή αποστολής χερσαίων στρατευμάτων δεν τίθεται καν.

«Όταν δεν έχει προλάβει να ληφθεί μία απόφαση και ξεκινά στη Γερμανία η επόμενη συζήτηση, αυτό δεν είναι δείγμα σοβαρότητας και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνητικές αποφάσεις. Τέτοιες συζητήσεις δεν θα πρέπει να διεξάγονται για λόγους ενίσχυσης του εγχώριου πολιτικού προφίλ», τόνισε, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση να παραδοθούν άρματα μάχης στο Κίεβο. Άλλωστε, «η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών» πιστεύει ότι είναι σωστό να σταθμίζονται προσεκτικά όλες οι αποφάσεις και να γίνονται μικρά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε πως: «Ένας Γερμανός Καγκελάριος που παίρνει τον όρκο του στα σοβαρά πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ». Δεν διεξάγεται αυτή τη στιγμή ένας τέτοιος πόλεμος και ο ίδιος «δεν θα επιτρέψει να υπάρξει τέτοιου είδους κλιμάκωση», ανέφερε. Αυτόν τον στόχο τον συμμερίζονται όλοι στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όπως είπε. «Και η Υπουργός Εξωτερικών έχει την ίδια άποψη», τόνισε ο Καγκελάριος αναφερόμενος στην Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο ζήτησε την ενότητα των δυτικών συμμάχων δηλώνοντας ότι «πολεμάμε εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Επιπλέον, ο Σολτς επαίνεσε τη «δυναμική» αντίδραση της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση. «Αναπτύξαμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προμηθευτήκαμε επιπλέον φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και άλλες χώρες, κρατήσαμε στο δίκτυο τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς μας σταθμούς, εγκαταστήσαμε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χρόνο-ρεκόρ στις ακτές μας και ταυτόχρονα μειώσαμε τις υψηλές τιμές της ενέργειας». Όπως σημείωσε, χάρη σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, οι «ντροπιαστικές προσπάθειες» του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και του Die Linke να αξιοποιήσουν προς όφελός τούς τους φόβους των πολιτών απέτυχαν. «Δεν είχαμε έναν “χειμώνα της οργής”. Στο σημείο αυτό φάνηκε η δύναμη της δημοκρατίας μας, της οικονομίας μας και του κοινωνικού μας κράτους».

Ο Καγκελάριος διαβεβαιώνει στη συνέντευξη ότι η Γερμανία είναι και θα παραμείνει μία ευημερούσα βιομηχανική χώρα. «Τρία μεγάλα νέα εργοστάσια ημιαγωγών κατασκευάζονται στη Γερμανία και θα ακολουθήσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Γερμανία ως τόπο ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας». Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερα στην ψηφιοποίηση και «στις τεχνολογίες του μέλλοντος -για παράδειγμα στην ιατρική έρευνα, την τεχνητή νοημοσύνη, τα ταξίδια στο διάστημα ή τους κβαντικούς υπολογιστές». Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, πρόσθεσε.

Ο Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 12 Φεβρουαρίου. Εξέφρασε δε την υποστήριξή του στην προερχόμενη από το κόμμα του νυν Δήμαρχο της πόλης Φραντζίσκα Γκίφι και επιτέθηκε στους εταίρους του SPD, τους Πράσινους και το Die Linke, κόμματα που συγκυβερνούν αυτή τη στιγμή στην πόλη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy