Σομαλία: Θα εισαγάγει άμεση καθολική ψηφοφορία το 2024

Η κυβέρνηση της Σομαλίας και τα ομοσπονδιακά κράτη μέλη δήλωσαν την Κυριακή ότι θα καθιερωθεί η άμεση καθολική ψηφοφορία με τις τοπικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Η κίνηση γίνεται μετά τη δέσμευση του Προέδρου της χώρας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, τον Μάρτιο να τερματίσει ένα περίπλοκο έμμεσο σύστημα που ισχύει από το 1969.

«Οι βασικές αρχές θα πρέπει να είναι ότι η εκλογή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Σομαλίας πρέπει να είναι αυτή που θα δίνει στο κοινό την ευκαιρία να ψηφίσει δημοκρατικά σε ένα σύστημα ενός ατόμου, μιας ψήφου», δήλωσε η κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους ηγέτες των κρατών.

Η μεταρρύθμιση στοχεύει να «ενθαρρύνει το πολυκομματικό πολιτικό σύστημα» που είναι ανεξάρτητο και «ελεύθερο από τη διαφθορά», πρόσθεσε.

Η Σομαλία αγωνίζεται να βγει από δεκαετίες συγκρούσεων και χάους, αλλά μάχεται μια αιματηρή ισλαμιστική εξέγερση και φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας που έχει αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα.

Η χώρα δεν είχε εκλογές που προνοούσαν «ένα άτομο, μία ψήφος» σε εθνικό επίπεδο από το 1969, όταν ο δικτάτορας Σιάντ Μπαρέ κατέλαβε την εξουσία.

Αντίθετα, οι συσχετισμοί των φυλών ήταν η οργανωτική αρχή της πολιτικής της Σομαλίας, με ρόλους επιρροής όπως ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός να μοιράζονται μεταξύ των κύριων ομάδων.

Τα κρατικά νομοθετικά σώματα και οι εκπρόσωποι της φυλής επιλέγουν επίσης νομοθέτες για το εθνικό κοινοβούλιο, οι οποίοι με τη σειρά τους επιλέγουν τον Πρόεδρο.

Αλλά οι ανταγωνισμοί μεταξύ των φυλών είχαν ως αποτέλεσμα δεκαετίες διαμαχών και πολιτικές διαμάχες, τις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εκμεταλλευτεί οι μαχητές της Αλ-Σαμπάμπ που ευθυγραμμίζονται με την Αλ Κάιντα.

«Λαμπρό μέλλον»

Την Πέμπτη, η Σομαλία διεξήγαγε τις πρώτες της εκλογές με καθολική ψηφοφορία από το 1969, σε τοπικό ψηφοδέλτιο στην ημιαυτόνομη πολιτεία Πούντλαντ.

Άμεση ψηφοφορία διεξήχθη επίσης στη γειτονική Σομαλιλάνδη, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 αλλά δεν αναγνωρίστηκε ποτέ διεθνώς.

Αν και η περιφερειακή εκλογική επιτροπή είπε ότι η ψηφοφορία στο Πούντλαντ στιγματίστηκε από απροσδιόριστα περιστατικά ασφαλείας, τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση και αρκετές γειτονικές κυβερνήσεις χαιρέτισαν μια «ιστορική» ψήφο.

Η συμφωνία για πανεθνική καθολική ψηφοφορία επιτεύχθηκε μετά από τέσσερεις ημέρες συναντήσεων από το Εθνικό Συμβουλευτικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν ο Μοχάμουντ, ο Πρωθυπουργός Χάμζα Αμπντί Μπαρέ και ηγέτες ομοσπονδιακών κρατών.

«Η πολιτική δεν έχει να κάνει με την κυριαρχία, είναι με την οργάνωση ιδεών και ως εκ τούτου, η πολιτική της φυλής δεν σχετίζεται με την εθνική πολιτική της Σομαλίας», είπε ο Μοχάμουντ όταν αποκάλυψε τη δέσμευσή του για καθολική ψηφοφορία τον Μάρτιο.

«Μπορώ να δω ένα λαμπρό μέλλον για αυτή τη χώρα», επεσήμανε.

Ο Μοχάμουντ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Σομαλίας που κέρδισε μια δεύτερη θητεία, αφού ήταν στην εξουσία από το 2012 έως το 2017.

Ορκίστηκε να αντιμετωπίσει μυριάδες προβλήματα και να ανακουφίσει τους πολίτες που έχουν κουραστεί από τη βία των τζιχαντιστών της Αλ-Σαμπάμπ, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση της ξηρασίας που απειλεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στον λιμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy