ΣΟΠ: Πρόκληση για το ΥΠΑΝ η εφαρμογή του νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Η εφαρμογή νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ίσως να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που το Υπουργείο Παιδείας θα έχει να αντιμετωπίσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΣΟΠ), με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση νόμου, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι, αν και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ενταγμένη από το 2011 στο Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, αφενός δεν εφαρμόζεται στην τεχνική εκπαίδευση και, αφετέρου, η εφαρμογή της παραμένει ανεπαρκής.

Στη συνέχεια, ανάμεσα στους λόγους της ανεπαρκούς εφαρμογής, αναγνωρίζει την «έλλειψη συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης της εφαρμογής της και την έλλειψη ενός επαρκούς μηχανισμού επιμόρφωσης και στήριξης των εκπαιδευτικών από μέρους του Υπουργείου ώστε να είναι σε θέση να διδάσκουν ή να διαχειρίζονται θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» και καταλήγει ότι «το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει το ζήτημα και να λάβει τα ανάλογα μέτρα».

Επισημαίνει, δε, ότι ο νόμος, ο οποίος είχε κατατεθεί ως πρόταση από το 2019 από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, και υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια, μετά από έντονη συζήτηση, «προβλέπει τη θεσμοθέτηση της ολιστικής περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση». Προσθέτει, δε, ότι αυτό «είναι το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης που έχουμε στη διάθεσή μας».

Γι’ αυτό, τονίζει στη συνέχεια ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενδυναμώνει τα παιδιά και τους προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες ζωής, κατάλληλα προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το αναπτυξιακό τους επίπεδο, για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να δημιουργούν υγιείς σχέσεις ως παιδιά, αλλά και αργότερα ως ενήλικες, και να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και από άλλες μορφές βίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.