Εναλλακτικούς τρόπους απευθείας διάθεσης των προϊόντων στους καταναλωτές προτείνει στον αρμόδιο υπουργό ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης

 

Αγωνιώδες σήμα κινδύνου στέλνουν προς την Πολιτεία οι παραγωγοί της Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας. Πολλοί παραγωγοί έχουν αποταθεί στο Δήμο Δερύνειας ζητώντας επειγόντως βοήθεια για εξεύρεση τρόπων διάθεσης των προϊόντων μετά την αναστολή λειτουργίας της Αγοράς ένεκα της έκτακτης κατάστασης με τον κορονοϊό. Κατόπιν τούτων, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτείνοντας εναλλακτικές μεθόδους διάθεσης των προϊόντων στο κοινό.

Η λήψη ειδικών μέτρων στήριξης των παραγωγών μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Αγοράς μέχρι τις 13 Απριλίου επείγει, καθώς πρόκειται για εποχικά προϊόντα τα οποία πρέπει να φτάσουν στους καταναλωτές αυτό το διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι παραγωγοί θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, όπως ξεκαθαρίζει στην επιστολή του στον Κώστα Καδή ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο Δήμος Δερύνειας, όπως και οι άλλες τοπικές Αρχές, έχει συμμορφωθεί με τα σχετικά διατάγματα και έχει κλείσει τη Λαϊκή Αγορά μέχρι τις 13 Απριλίου. Αυτή η απόφαση όμως εκ των πραγμάτων έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά, τα οποία προμήθευαν πάντα φρέσκα, ποιοτικά και σε χαμηλές τιμές στη Λαϊκή Αγορά Δερύνειας. Αυτοί οι άνθρωποι, προειδοποιεί ο δήμαρχος, θα αναγκαστούν είτε να καταστρέψουν τα προϊόντα τους είτε να τα μεταπωλούν στις υπεραγορές και στους μεγαλέμπορους σε πολύ χαμηλές τιμές κάτι που θα αφαιμάξει τα εισοδήματά τους, αφού ο απλός αγρότης κερδίζει μόνο το 1/3 περίπου της τιμής του προϊόντος, παραδίδοντας το υπόλοιπο στους εμπόρους, όταν απευθύνεται σε αυτούς. «Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη ώρα, κύριε Υπουργέ, να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα. Τώρα θα πρέπει να δώσουμε τα απαιτούμενα κίνητρα στους αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα που θα βοηθήσουν, όσο γίνεται, να ξεπεράσουμε μέσω της υγιεινής διατροφής τον κίνδυνο των πανδημιών», σημειώνει ο Άντρος Καραγιάννης, υποδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από τη στήριξη των τοπικών παραγωγών. Ο δήμαρχος προτείνει εναλλακτικές λύσεις, δύο εκ των οποίων είναι η πώληση των προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας ή σε εθελοντικές ομάδες μέσω του Επιτρόπου Εθελοντισμού, ούτως ώστε μέσω αυτής της οδού να φτάσουν απευθείας στο κοινό και δη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο δήμαρχος Δερύνειας, θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, αφού ούτε τα προϊόντα θα παραμείνουν αδιάθετα με τη ζημιά να βαραίνει τους αγρότες, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η υγιεινή διατροφή και η μεσογειακή δίαιτα, όπως επισημαίνει. Παρατηρεί επίσης ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι διάθεσης αυτών των προϊόντων, είτε μέσα από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων είτε μέσα από Εθελοντικές Ομάδες Πολιτών, και καλεί τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως επεξεργαστεί την πρόταση, ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση.

Όπως δήλωσε στη «Χ» ο δήμαρχος Δερύνειας, ο υπουργός έχει εκ πρώτης όψεως δει με θετικό μάτι την πρόταση του δήμου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται κάποια επεξεργασία ως προς τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους τα προϊόντα θα φτάσουν απευθείας στα νοικοκυριά από τη στιγμή που έκλεισε η Λαϊκή Αγορά.

Η επιστολή του δημάρχου Δερύνειας έχει κοινοποιηθεί στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Επίτροπο Εθελοντισμού, αλλά και στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, ούτως ώστε να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει μια ρύθμιση για όλες τις Λαϊκές Αγορές.

Τάσος Περδίος