SOS για την τουριστική καλοκαιρινή περιόδο – Εκατοντάδες κρατήσεις έχουν ακυρωθεί

Εκατοντάδες κρατήσεις έχουν ακυρωθεί στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λόγω του τρίτου lockdown 

 

Του

Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Εκατοντάδες κρατήσεις έχουν ακυρωθεί στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λόγω του τρίτου lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού να μεταθέτουν την ημέρα εκκινήσεως της τουριστικής σεζόν της Κύπρου για τη 15η Ιουνίου και αυτή με ερωτηματικό.

Η αναβολή της έναρξης της τουριστικής περιόδου έχει δημιουργήσει παράλληλα μία αβεβαιότητα, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους ταξιδιωτικούς πράκτορες που εδρεύουν στο εξωτερικό να αναζητήσουν άλλες παρόμοιου τύπου αγορές με την κυπριακή, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη σεζόν.

Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας μείωσης του τουρισμού και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα τεράστιο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, εξασφαλίζει την οικονομική του επιβίωση από την τουριστική βιομηχανία, η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική.

Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εδώ και 14 μήνες είναι η περιοχή που μαστίζεται οικονομικά περισσότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επαρχίες, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να νίπτει τας χείρας της για τις χιλιάδες κατοίκους της.

 

Δώρος Τάκκας: Να εργαστούμε για να περάσουμε στην πράσινη κατηγορία μέχρι τέλος Μαΐου

«Βρίσκονται όλα στον αέρα. Εάν δεν σημειωθεί αισθητή μείωση των κρουσμάτων και η Κύπρος δεν τεθεί στην πράσινη κατηγορία, δεν έχει καμία ελπίδα να σωθεί η τουριστική χρονιά», δήλωσε στη «Χ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για τη φετινή χρονιά ο κ. Τάκκας απάντησε ότι εάν περάσει η Κύπρος στην πράσινη κατηγορία μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα είναι καλύτερη από την περσινή και ο κυριότερος λόγος θα είναι το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς.

Επεσήμανε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει έρθει περιορισμένος αριθμός Ρώσων, οι οποίοι διαμένουν σε 2-3 ξενοδοχεία στον Πρωταρά και 4-5 στην Αγία Νάπα και κάποιοι μεμονωμένοι Ισραηλίτες.

Ο κ. Τάκκας γνωστοποίησε ότι οι πτήσεις που πραγματοποιούνται από τη Ρωσία είναι υπό τη μορφή ναυλωμένων πτήσεων και τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ιδιαίτερα υψηλή τιμή και ως εκ τούτου δεν επιτρέπουν τη μαζική κάθοδο.

Όσον αφορά την ισραηλινή αγορά υπογράμμισε ότι είναι απογοητευτική η κατάσταση, καθώς αναμέναμε περισσότερες κρατήσεις.

«Φυσικά, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι είμαστε στην κόκκινη κατηγορία και με την επιστροφή τους στο Ισραήλ πρέπει να προβούν σε PCR τεστ», εξήγησε.

Όσον αφορά την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράμμισε ότι τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας δεν είναι και τα καλύτερα, με το σύστημα της σηματοδότησης που ακολουθεί η συγκεκριμένη χώρα.

 

Πέτρος Πέτρου: Φαίνεται να είναι χειρότερο το 2021 από το 2020

«Με την επιβολή του τρίτου lockdown έχουν σταματήσει οι πτήσεις από τη Ρωσία και από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις, με το ποσοστό να αγγίζει το 100%, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στις ενοικιαζόμενες κατοικίες», ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Χ» ο πρόεδρος της Τουριστικής Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ), Πέτρος Πέτρου.

Γνωστοποίησε ότι είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά που έχει προκληθεί με την ακύρωση των κρατήσεων, καθώς οι πιθανότητες να μεταφερθούν οι κρατήσεις αυτές σε μεταγενέστερο χρόνο είναι μηδαμινές.

«Το νέο lockdown δημιουργεί μία δυσπιστία προς τους οργανωμένους φορείς ταξιδιών στο εξωτερικό αλλά και πιθανούς ξένους επενδυτές», δήλωσε και τόνισε ότι το τρίτο lockdown σκότωσε την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες για την εκκίνηση του τουρισμού, έχοντας ως κύρια αγορά τη Ρωσία.

Υπογράμμισε δε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορας έχουν μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου ορίζοντας τη 15η Ιουνίου ως ημέρα έναρξης και αυτή με ερωτηματικό. Ως εκ τούτου, επεσήμανε ότι πλέον η κυπριακή αγορά έχει εισέλθει στο δεύτερο πακέτο της τουριστικής σεζόν και δεν αναμένεται να πλησιάσει τα ποσοστά κρατήσεων που είχαν τεθεί ως στόχος και κατ’ επέκταση τον ισοσκελισμό των εσόδων-εξόδων.

Ερωτηθείς εάν το 2021 αναμένεται να είναι καλύτερο σε σύγκριση με το 2020, ο κ. Πέτρου απάντησε ότι φαίνεται πως θα είναι χειρότερη χρονιά το 2021, καθώς υπάρχει συνεχόμενη αναβολή της τουριστικής περιόδου δημιουργώντας αμφιβολία στο εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που επικρατούσαν, δήλωσε, το 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί μία καλή χρονιά, καθώς είχαμε να παρουσιάσουμε μία καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η κάθοδος των τουριστών. Πρόσθεσε επίσης πως οι Κύπριοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν υποστηρίξει την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, γεγονός που δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στον ίδιο βαθμό φέτος.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα θα σημειωθεί οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις, στα ταμεία του κράτους, αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους.

 

Πανίκος Ιεράρχης: Η κυβέρνηση εδώ και μήνες μάς γυρίζει την πλάτη

«H ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι η πιο δυσπραγούσα περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυστυχώς η κυβέρνηση εδώ και πάνω από ένα έτος μάς γυρίζει την πλάτη», τόνισε σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Αμμοχώστου, Πανίκος Ιεράρχης.

Υπογράμμισε ότι η περιοχή εκπέμπει SOS, καθώς ζει και αναπνέει από τα εισοδήματα που προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί άνευ προηγουμένου.

Πρόσθεσε ότι σχεδόν όλα τα επαγγέλματα είτε έμμεσα είτε άμεσα είναι συνδεδεμένα με τον τουριστικό τομέα όπως οι φθαρτέμπορες, οι οικοδόμοι, τα άτομα που εργάζονται στα βενζινάδικα, με αποτέλεσμα η οικονομία να επέλθει σε τέλμα.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να ζήσει μία οικογένεια με 500 – 1.000 ευρώ που λαμβάνει από τα επίδομα, διότι δεν φθάνουν ούτε για τα τρέχοντα έξοδα.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν να φάνε. Εάν κάποιος μπει στον κόπο και επισκεφθεί την περιοχή μας θα αντιληφθεί ότι ο κόσμος υποφέρει και η κατάσταση θυμίζει τριτοκοσμικές συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως ΠΕΟ, είπε ο Π. Ιεράρχης, καλέσαμε την κυβέρνηση όπως εφαρμόσει ειδικά σχέδια που να αφορούν την περιοχή, διότι όλες οι άλλες επαρχίες, πέραν του τουρισμού, βασίζονται και σε άλλες βιομηχανίες, αλλά και στο δημόσιο.

«Κρίνουμε ότι ήδη θα έπρεπε να εφαρμοζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χαρακτηρίζοντας την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου ως πληγείσα», ανέφερε.

Τόνισε ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία, με την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και τώρα που χρειάζεται την ανάγκη της κυβέρνησης τής γυρίζει την πλάτη.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία της ΠΕΟ Αμμοχώστου θα βρεθεί σήμερα η ώρα 11:00 στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης» (ΚΕΠΑ), στο Παραλίμνι, για να παραδώσει εισφορά σε άπορες οικογένειες.

«Η ΠΕΟ Αμμοχώστου, αντί των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και προς τιμήν της ημέρας και της εργατικής τάξης, αποφάσισε όπως παραδώσει δωροεπιταγή που θα προσφέρει γεύματα σε άπορες οικογένειες της περιοχής», επεσήμανε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy