Σωτ. Χαραλάμπους για κατώτατο μισθό: Η στάση της ΠΕΟ θα εξαρτηθεί από την τελική διαμόρφωση των στοιχείων

Η στάση της ΠΕΟ για τον κατώτατο μισθό θα εξαρτηθεί από το πως θα καθοριστούν τα στοιχεία που θεωρεί σημαντικά για την τελική διαμόρφωση του, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Πρόσθεσε ότι κάποια ζητήματα είναι νευραλγικής σημασίας, καθώς ο κατώτατος δεν αφορά μόνο το θέμα ενός αριθμού, αλλά από το περιεχόμενο που θα έχει η απόφαση που πρέπει να αφορά και το ύψος του και τη διαδικασία αναπροσαρμογής και τη σύνδεση του κατώτατου με τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν κατώτατους μισθούς.

Η ΠΕΟ, τόνισε η κυρία Χαραλάμπους, θέλει αυτή η συζήτηση να οδηγεί στο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά την διόρθωση της απορρύθμισης της εργασίας για να δοθεί αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους. Εάν θέλουμε να μιλούμε για αξιοπρέπεια στη διαβίωση των εργαζομένων πρέπει να μιλούμε για μισθούς που δεν θα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, επισήμανε η γγ της ΠΕΟ. Υπενθύμισε ότι στις επισημάνσεις της ΕΕ υπάρχει ειδική παράγραφος που αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι κάτω από χίλια ευρώ.

ΣΕΚ: Θα καταθέσει σήμερα προσχέδιο ο Υπουργός

Το θέμα του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκύπτει ως μια αναγκαιότητα που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή με δυνατότητα στήριξης των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας. Αν αυτό γίνει αποδεκτό από όλους τους εταίρους, είπε, είναι δυνατό σήμερα να υπάρξει κατάληξη για τον κατώτατο που αφορά σχεδόν το 9 % των εργαζομένων.

Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα εδραίωσης των συλλογικών συμβάσεων που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, είπε, ότι πρόκειται για κατώτατο μισθό που θα πρέπει να αναδιαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου. Ο κύριος Μάτσας ανέφερε ότι το μόνο σίγουρο για τη σημερινή συνάντηση – είναι ότι θα κατατεθεί από τον υπουργό εργασίας ένα προσχέδιο για τον κατώτατο, στο οποίο η κάθε πλευρά θα τοποθετηθεί για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν συγκλίσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.