Συναντήσεις

Small White Envelopes: Εμπνευσμένο από όσα συμβαίνουν γύρω μας

Ο Αντώνης Γεωργίου με τον Σωτήρη Χρίστου, σκηνοθέτη της ταινίας Small White Envelopes, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2019

Small White Envelopes

Θέατρο Ριάλτο 14/4 18:00

Ζήνα Πάλλας 19/4 22:00

Από πότε ασχολείστε με τον κινηματογράφο και τι σας τράβηξε σε αυτόν;

Σπούδασα σε σχολή κινηματογράφου και έκτοτε ασχολούμαι με το μοντάζ, τη σκηνοθεσία και το σενάριο αλλά και με τεχνικούς ρόλους. Μου αρέσει ως μέσο γιατί είναι το μοναδικό που συνδυάζει στοιχεία από τόσες πολλές μορφές τέχνης παράλληλα μάλιστα με την τεχνολογία: λογοτεχνία, ζωγραφική, υποκριτική, μουσική, θεωρία φωτός, ηχοληψία, πλαστικές τέχνες…

Ποιο το θέμα της ταινίας σας, πώς το επιλέξατε;

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν τζογαδόρο ο οποίος προσπαθεί να αποπληρώσει ένα προηγούμενο χρέος με τα λεφτά που σχεδιάζει να κλέψει από ένα γάμο για τον οποίο παρουσιάζεται ως διοργανωτής. Είναι εμπνευσμένο από όσα συμβαίνουν γύρω μας, με τον πρωταγωνιστή να λειτουργεί ως μία προσωποποίηση της χώρας.

Πού γυρίστηκε η ταινία; Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο; Τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στη Λευκωσία με όλες τες δυσκολίες που συνεπάγεται ένα γύρισμα σε ένα μικρό νησί. Νομίζω το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η έλλειψη συντελεστών, τόσο ηθοποιών όσο και τεχνικών, η οποία είναι κάτι λογικό, αφού η ενασχόληση με τον κινηματογράφο στην Κύπρο δεν είναι κερδοφόρο επάγγελμα.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι συντελεστές της ταινίας;

Οι κύριοι ηθοποιοί είναι ο Χριστόδουλος Μαρτάς, Αντώνης Κατσαρής και Πολυξένη Σάββα. Παραγωγός είναι ο Μάριος Πετρώνδας και τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει κάνει ο Ορέστης Λάμπρου.

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου, τι νιώθετε γι’ αυτό;

Ενθουσιασμό, γιατί είναι μια ταινία που νιώθω ότι απευθύνεται άμεσα στο κυπριακό κοινό και με ενδιαφέρει πολύ η ανταπόκριση και η αντίδρασή του.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από όσα συμβαίνουν γύρω μας, με τον πρωταγωνιστή να λειτουργεί ως μία προσωποποίηση της χώρας.

Παρατηρείτε κάποια εξέλιξη στον κυπριακό κινηματογράφο;

Την τελευταία εικοσαετία που έχω επαφή με τον κυπριακό κινηματογράφο νιώθω ότι γίνονται όλο και πιο ώριμες ταινίες και αυτό αποδεικνύεται από τις συμμετοχές και διακρίσεις που έχουμε σε διεθνή φεστιβάλ.

Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ανάπτυξή του;

Δεν ξέρω εάν υπάρχει τρόπος να αναπτυχθεί σε μια τόσο μικρή χώρα -έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από πλευράς του κράτους που μπορεί να αποδώσουν στο μέλλον.

Τι θα προτείνατε στους οργανωτές να προσέξουν για να κρατήσουν τα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Κύπρου σε ένα υψηλό επίπεδο και να τα επεκτείνουν;

Νομίζω κάνουν φανταστική δουλειά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πάρα πολλές αξιόλογες ταινίες και εργαστήρια. Το μόνο που έχω να τους πω είναι να συνεχίσουν την καλή δουλειά.