Σοβαρά οι 8 ασθενείς με μετεγχειρητική ενδοφθαλμίτιδα

Ψάχνει το λάθος το Υπουργείο Υγείας


Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση των οκτώ ασθενών που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές, μετά από εγχείρηση καταρράκτη, λόγω προσβολής από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας, στο Απολλώνειο Νοσοκομείο. Ο παθογόνος μικροοργανισμός με τον οποίο έχουν προσβληθεί οι ασθενείς έχει ταυτοποιηθεί, όμως η ίασή τους κρίνεται δύσκολη. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι είτε θα έχουν μειωμένη όραση είτε τύφλωση στο μάτι που έγινε η επέμβαση. Την ίδια στιγμή οι έρευνες του Υπουργείου Υγείας για την αιτία της μόλυνσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, οι 4 από τους 8 ασθενείς με μετεγχειρητική ενδοφθαλμίτιδα έχουν μεταφερθεί από το Μακάρειο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω νοσηλεία στην παθολογική κλινική «λόγω της παρουσίας συννοσηροτήτων και επιπλοκών που αυξάνουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους».

Όπως ανάφερε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Έφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του συγκεκριμένου χειρουργείου, αλλά και των δωματίων νοσηλείας, όπου νοσηλεύτηκαν τα συγκεκριμένα περιστατικά. Τόνισε δε, ότι οι έρευνες, προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή μόλυνσης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ για να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά τμήματα πρέπει να γίνει εκτίμηση κινδύνου και να είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Ανδρέα Κοντό, οι ασθενείς θα έχουν είτε μειωμένη όραση είτε τύφλωση στο μάτι που χειρουργήθηκε. Ερωτηθείς για το πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας είπε ότι «είναι ένα μικρόβιο που αν και υπάρχει στο περιβάλλον πολύ διαδεδομένο μπορεί να προκαλέσει αρκετές λοιμώξεις.

Το πρόβλημα με την ψευδομονάδα είναι ότι είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά και όταν αναπτυχθεί σε περιβάλλον όπου νοσηλεύονται άνθρωποι που παίρνουν αντιβιοτικά αποκτά ανθεκτικότητα και είναι αρκετά δύσκολη στην αντιμετώπιση». Τόνισε ότι οι μολύνσεις αυτές είναι πολύ επιθετικές. «Αυτό που προσπαθούμε ως Εταιρεία είναι να μην επαναληφθεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να βρεθεί η πηγή του προβλήματος και να γίνουν οι ενέργειες ώστε να μην έχουμε ξανά έτσι περιστατικά», πρόσθεσε. Ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής Πάνθεον, Θεόδωρος Ποταμίτης, εξήγησε στον «Άστρα» ότι εκεί μεταφέρθηκαν αρχικά 6 από τους ασθενείς, γιατί χρειάζονταν εξειδικευμένη φροντίδα, η οποία ονομάζεται υαλοειδεκτομή.

Εξήγησε ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παρέχει αυτή τη φροντίδα. Ο κύριος Ποταμίτης είπε ότι στη συνέχεια οι ασθενείς έχρηζαν ενδονοσοκομειακής περίθαλψης για αυτό μεταφέρθηκαν στο Μακάρειο. Ο γιατρός εκτίμησε ότι οι ασθενείς σίγουρα θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος της όρασής τους και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τι είναι αυτό που πήγε στραβά. Εξάλλου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου με ανακοίνωσή της ζητεί από τις αρμόδιες Αρχές την πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των περιστατικών και εάν και όπου υπάρχουν ευθύνες, αυτές να καταλογισθούν και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες. Η ΟΣΑΚ εισηγείται, επίσης, τη λειτουργία διεπιστημονικού φορέα για τη δημιουργία εφαρμογής, ελέγχου και αξιολόγησης πρωτοκόλλων όπως και της διαπίστευσης.

Ειρηναίος Πίττας

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News