Σοβαρά προβλήματα μεταφέρονται και στον νέο χρόνο

Του
Χρήστου Χαραλάμπους

 

Με πολλά σοβαρά προβλήματα και εκκρεμότητες έκλεισε και αυτή η χρονιά για τη Λεμεσό. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και γενικότερα την καθημερινότητα των πολιτών. Κυκλοφοριακό, επικίνδυνα κτίρια στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις συνοικίες, όπως και ζητήματα που αφορούν τα κακώς έχοντα στον Δημοτικό Κήπο, είναι μερικές μόνο εκκρεμότητες που χαρακτήριζαν το 2022, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και τελικά μεταφέρονται, με την ελπίδα της διευθέτησης, στη νέα χρονιά.

Σίγουρα η απόφαση για την κατεδάφιση της 14ώροφης «πολυκατοικίας του Πιερή» είναι μια θετική εξέλιξη για ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες και ελπίζουμε ότι στην πορεία δεν θα υπάρξουν παρεμβολές και το θέμα θα προχωρήσει και θα δώσει το έναυσμα για ουσιαστικό χειρισμό και αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει με τα επικίνδυνα κτίρια. Και αυτό σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού να διοργανώσει, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, εργαστήρια επιμόρφωσης για μηχανικούς και άλλους ειδικούς λειτουργούς του, προσφέροντας ένα ψηφιακό εργαλείο για παρατήρηση και μελέτη των «ηλικιωμένων» κτιρίων, μέσα από την εφαρμογή της πλατφόρμας PERISCOPE.

Να μην ξεχνούμε ότι η ύπαρξη εκατοντάδων επικίνδυνων οικοδομών που αποτελούν καθημερινή απειλή όχι μόνο για τους ενοίκους, καθώς και για άλλους πολίτες, επισημαίνεται κατά καιρούς με αφορμή και συγκεκριμένα περιστατικά. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε στη Λεμεσό απανωτές καταρρεύσεις μπαλκονιών και μάλιστα σε μια περίπτωση σημειώθηκε και τραυματισμός. Κι αυτό έδωσε και την αφορμή να δημοσιοποιηθούν στοιχεία μέσα από τα οποία καταδεικνύεται και επίσημα το μέγεθος του προβλήματος. Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινώσει ο δήμος, είχαν σταλεί προειδοποιητικές επιστολές σε 350 και πλέον οικοδομές (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά υποστατικά κ.τ.λ.), εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη κηρυχθεί επικίνδυνες.

Πέρα όμως από τα επικίνδυνα κτίρια, η Λεμεσός εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη και με το τεράστιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού που είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με τον νέο χρόνο, αλλά και τα επόμενα, ενόσω δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες και δεν γίνονται ουσιαστικές ενέργειες για την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Και οι Τοπικές Αρχές πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της προειδοποίησης που έγινε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ότι στενεύουν τα περιθώρια και να κινηθούν με ταχύτατους και αποφασιστικούς ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά τα όσα σχετίζονται με τον Δημοτικό Κήπο, τι να πει κανείς; Ο ετσιθελισμός του Δήμου Λεμεσού έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Τα έργα της ύποπτης δωρεάς του 1,7 εκατ. ευρώ για έναν παιδότοπο συνεχίζονται χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι διαμαρτυρίες οργανωμένων συνόλων και πολιτών για τις καταστροφές που έγιναν στο φυσικό περιβάλλον. Απόλυτη και η περιφρόνηση στις υποδείξεις κρατικών φορέων για τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παρανομίες που έχουν διαπιστωθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy