Σοβαρά προβλήματα στη διαλογή δημοτικών αποβλήτων

Ζητήματα που άπτονται των Κανονισμών για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένα το κόστος που θα επωμίζονται οι πολίτες, έθεσε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή ξεκίνησε συζήτηση για τους Κανονισμούς περί Αποβλήτων και συγκεκριμένα τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Κέττηρος είπε ότι περίμεναν τη κατάθεση των Κανονισμών στην Επιτροπή ώστε να καθοριστούν οι αρμοδιότητες των τοπικών αρχών διοίκησης για την διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων.

«Μας προβληματίζει, αν με τη νομοθεσία αυτή οι πολίτες, θα επιβαρυνθούν, αρχικά, αλλά δεδομένων των συνθηκών που έχουν προκύψει με την ακρίβεια, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπους να μην επιτρέψουμε επιπρόσθετα βάρη στους καταναλωτές», είπε.

«Το πιο σημαντικό για εμάς, είναι να δοθεί έμφαση στην περιβαλλοντική συνείδηση και όχι στην επιβολή προστίμων,» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα, ότι είναι επιβεβλημένες οι εκστρατείες  ενημέρωσης του πολίτη, για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας.

«Για το ΑΚΕΛ είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα που αφορούν τις ορεινές περιοχές , το κόστος που θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες και πόση στήριξη θα έχουν», είπε ο κ. Κέττηρος.

Είπε ότι έχουν επίσης ερωτηματικά σε σχέση με τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος αλλά και για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτά τα ζητήματα, ανέφερε, τους απασχολούν έντονα, και θα τα συζητήσουν στις επόμενες συνεδρίες που θα τεθεί το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, η προσπάθεια αυτή είναι συγχρηματοδοτουμένη στον τομέα των στέρεων αποβλήτων, από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, είπε, εκκρεμούν πολύ σοβαρά ζητήματα όπως είναι η ταυτοποίηση των παραγωγών, θέματα προσωπικών δεδομένων, του κόστους για τον πολίτη και ετοιμότητα, των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για εφαρμογή αυτού του συστήματος.

Σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να εγκύψουν με κάθε σοβαρότητα στο θέμα και να καταθέσουν προτάσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι  η διαλογή θα πρέπει να γίνεται στην πηγή, φέροντας ως παράδειγμα το σύστημα του Δήμου Αγλαντζιάς.

Είπε ότι θα πρέπει να διαχωρίζονται τα στερεά απόβλητα για να μπορεί να γίνεται ο διαχωρισμός στην πηγή, αλλά αυτό εξυπακούει ένα κόστος στις σακούλες, αφού θα χρειάζεται ξεχωριστή σακούλα για κάθε υλικό.

«Αυτό θα επιβαρύνει τους πολίτες γιατί θα πρέπει να αγοράζουν τη σακούλα με ένα κόστος πολύ συγκεκριμένο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το μέτρο δεν ξεχωρίζει ούτε τις πολυμελείς οικογένειες ούτε τους χαμηλοσυνταξιούχους, ή τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Είπε ότι θέλουν να δοθεί μια ελάφρυνση σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες από τη μια, από την άλλη όμως, δεν πρέπει να επιβαρύνονται οι πολίτες, ειδικά μέσα στις συνθήκες τη δεδομένη στιγμή, με την κρίση που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την ακρίβεια στην οποία υπόκεινται όλα τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.