Σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο: Kαθυστερούν πληρωμές προμηθευτών

Εμπόριο: Στραγγαλίζουν μικρούς με μεθόδους βερεσέ και την ανοχή του κράτους

Σοβαρά προβλήματα άρχισαν να παρατηρούνται στο εμπόριο, αφού επιχειρήσεις καθυστερούν μέχρι και έξι μήνες να πληρώσουν τους προμηθευτές τους ή/και τους εκβιάζουν για μεγαλύτερες εκπτώσεις, όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Το πιο τραγικό όμως είναι ότι επιβεβαιώθηκε πως δεν εφαρμόζονται από την κυβέρνηση οι νομοθεσίες οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή σε σχέση με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατήγγειλε ότι δεν εφαρμόζονται οι νομοθεσίες με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση σε πληρωμές, για περίοδο η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τους έξι μήνες. Υπέδειξε επίσης ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια και τον οικονομικό στραγγαλισμό των πιστωτών, κυρίως των προμηθευτών με μικρό κύκλο εργασιών», προσθέτοντας ότι «κάποιοι οφειλέτες για να μειώσουν την περίοδο πίστωσης απαιτούν εκβιαστικά επιπρόσθετη έκπτωση».

Ο Κ. Κώστα υπενθύμισε ότι «η Βουλή για να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα, στο παρελθόν έχει ψηφίσει δύο νομοθεσίες για την καταπολέμηση της καθυστέρησης πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές». Υπέδειξε επίσης ότι «όλη την ευθύνη για την εφαρμογή των νομοθεσιών και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και της παρανομίας τη φέρει η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, παραδέχθηκε ότι «ενώ υπάρχει νομοθεσία, δεν υπάρχει μηχανισμός εποπτείας». Ανέφερε επίσης ότι «σε κάποιους τομείς τα πράγματα είναι πολύ τραγικά», προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη η εκτελεστική εξουσία να πάρει μέτρα ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση και δημιουργία φούσκας στην αγορά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.