Σοβαρές καταγγελίες – Καρτέλ στις χρεώσεις και αφόρητες πιέσεις σε βάρος δανειοληπτών

Σοβαρές καταγγελίες για πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι οποίες παραπέμπουν σε καρτέλ αλλά και για αφόρητες πιέσεις σε βάρος των δανειοληπτών, καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σε επιστολή του προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ζητά μάλιστα την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων, καθώς επίσης τις οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα προς τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Οι καταγγελίες είναι οι ακόλουθες:

•  Τράπεζες προχωρούν στην αύξηση των χρεώσεων που επιβάλλουν σε σημείο και με τρόπο που εύλογα εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει «προσυμφωνία τόσο στη χρονική στιγμή, όσο και στο ύψος των χρεώσεων». Ο Γ. Λουκαΐδης ζητά μάλιστα «συγκριτικό πίνακα με τις προηγούμενες χρεώσεις και τις σημερινές».

• Τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν προχωρούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου εκ μέρους του δανειολήπτη, αλλά αντίθετα απαιτούν εξόφληση του δανείου, είτε με μετρητά είτε με την παραχώρηση ακινήτων από τον δανειολήπτη.

• Τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς επιβάλλουν αυξήσεις επιτοκίων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, κατά παράβαση της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας.

• Εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τρεχούμενους λογαριασμούς, πουλήθηκαν από τις τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς οι οποίες τα αγόρασαν προχώρησαν στον τερματισμό τους, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να οδηγηθούν σε ασφυξία και κατ’ επέκταση σε διάλυση.

• Εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν προχωρούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αλλά αντίθετα απαιτούν εξόφληση των δανείων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιώτες και εταιρείες σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να χάνονται θέσεις εργασίας και να μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.