
Σοβαρές είναι οι παρενέργειες του κόστους στέγασης στη φοίτηση πολλών παιδιών, την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια ψάχνουν εναλλακτικές μορφές στήριξης όσων έχουν ανάγκη μέχρι να ολοκληρωθούν τα προγράμματα ανέγερσης φοιτητικών εστιών.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΦΕΝ υποστήριξαν ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα και τόνισαν ότι οι φοιτητές δεν επιλέγουν δημόσια πανεπιστήμια λόγω ύψους ενοικίων.
Πρότειναν λύσεις όπως επιδότηση ενοικίου ενώ την ίδια ώρα επεσήμαναν ότι τα υφιστάμενα δρομολόγια δημοσίων μεταφορών δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.
Τόνισαν ότι κάποιος φοιτητής χρειάζεται 3 με 4 εισιτήρια τη μέρα για να πάει στο πανεπιστήμιο κι ούτε καν μηνιαίο εισιτήριο υπάρχει για δρομολόγια εκτός πόλης.
Ο Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι για φέτος έχει ικανοποιηθεί το 90% των αιτήσεων νεοεισερχόμενων φοιτητών για παραμονή στην φοιτητική εστία, ενώ οι νέες εστίες θα ολοκληρωθούν σε 4 με 5 χρόνια.
Εκκρεμεί επίσης η ανέγερση φοιτητικών εστιών στον οικισμό Βερεγγάρια για το ΤΕΠΑΚ, η οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου, ξεκινά άμεσα. Αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι ανάγκες με ιδιωτικά διαμερίσματα και με τις εστίες της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας, το 75% των φοιτητών χρησιμοποιούν σήμερα το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι τα μέλη της θα μεταβούν την Παρασκευή στο χώρο του ΓΣΠ για να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να δούμε τη μεγάλη εικόνα.
Ανέφερε ότι το πρόβλημα της στέγης δεν μπορεί να λυθεί λόγω της άναρχης ανάπτυξης, μικρής προσφοράς και μεγάλης ζήτησης. Απαιτούνται, όπως ανέφερε, μακροπρόθεσμες λύσεις.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ Ο Χρήστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που αποφασίζουν να μην δεκτούν τη θέση στο πανεπιστήμιο λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος και εξαιτίας του ύψους των ενοικίων.
Σημείωσε πως εάν υπήρχαν άλλες 1000 εστίες , τότε θα υπήρχε λιγότερη ζήτηση στην αγορά. Πρέπει, ανέφερε, η κυβηέρνηση να εξετάσει το πως η βοήθεια προς τους φοιτητές επανέρχεται σε επίπεδα που μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και ζήτησε παρέμβαση για τα κόμιστρα των δημοσίων συγκοινωνιών.
Ο ΔΗΣΥ δια του Γιώργου Κάρουλλα τόνισε ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης των φοιτητών ιδιαίτερα στις μεταφορές όπως η αύξηση των στάσεων και δρομολογίων των δημοσίων συγκοινωνιών και ο καθορισμός απευθείας διαδρομών σε σχολές όπου βολεύει. Σε σχέση με τη στέγαση αναφέρθηκε στην ανάγκη περεταίρω εμπλοκής του ΚΟΑΓ.
