Τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων καταδεικνύει και η περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του νεφρολογικού τμήματος του Γ.Ν Αμμοχώστου.

Το πρόβλημα προέκυψε με την απουσία λόγο άδειας της μοναδικής νεφρολόγου που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Με βάση αλληλογραφία που ο ΑΣΤΡΑ κατέχει, στις 11 Νοεμβρίου η επιστημονική διευθύντρια Διεύθυνσης Λάρνακας-Αμμοχώστου Δρ. Αμαλία Χατζηγιάννη ενημέρωνε την διευθύντρια του νεφρολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας Δρ. Παναγιώτα Λουκαΐδου ότι θα απουσίαζε η γιατρός στην Αμμοχωστο με άδεια από τις 13.11-21.11/2019.

Ως εκ τούτου, για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας και την ασφάλεια των ασθενών παρακάλεσε όπως οι νεφρολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας καλύψουν την μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατά την περίοδο απουσίας της γιατρού.

Στις 14 Νοεμβρίου η υπεύθυνη του Νεφρολογικού της Λάρνακας απάντησε στην διεύθυνση Λάρνακας-Αμμοχώστου ΟΚΥΠΥ και σημειώνει ότι έλαβε την επιστολή στις 13 του μήνα και ενημερώνει ότι στις 15 Νοεμβρίου θα απουσιάζει μια γιατρός και 2ος γιατρός από τις 18-22 Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου σημειώνει ότι με βάση το πρόγραμμα εφημεριών και το πρόγραμμα των εξωτερικών ιατρείων, είναι αδύνατον να καλυφθεί η Μονάδα Αιμοκάθαρσης της Αμμοχώστου από την Λάρνακα.

Στην συνέχεια φαίνεται να έγιναν και τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ υπήρξαν και νέες επιστολές των 2 μερών στις 15 Νοεμβρίου όπου δόθηκαν γραπτές οδηγίες να ακυρωθούν ραντεβού των εξωτερικών ιατρείων του Νεφρολογικού Τμήματος της Λάρνακας για να μπορέσει να μετακινηθεί γιατρός στην Αμμόχωστο.

Την ίδια μέρα στις 15 Νοεμβρίου η υπεύθυνη του Νεφρολογικού της Λάρνακας απάντησε ότι τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία θα ακυρωθούν και ενημερώνει ότι αν κινδυνεύσουν ζωές δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Σημειώνεται επίσης ότι για την Δευτέρα 18/11 και την Πέμπτη 21/11 το τμήμα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου θα καλυφθεί από μια γιατρό της Λάρνακας.

Έλπις Γεωργίου

Τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στο νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Λάρνακας και την υποστελέχωση του τμήματος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Σωτήρης Κούμας είπε ότι αυτοί που έπρεπε να απαντήσουν στις κατηγορίες που ακούγονται εναντίον των γιατρών είναι η διοίκηση της διεύθυνσης του νοσοκομείου Λάρνακας- Αμμοχώστου. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ενημερώθηκαν από τη νεφρολόγο ότι θα πάει με άδεια, έπρεπε έγκαιρα να διαβουλευθούν με τους υπόλοιπους γιατρούς της Λάρνακας προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Αντ’ αυτού, τόνισε ο κ. Κούμας, η διοίκηση απάντησε ότι θα κινηθεί εναντίον της γιατρού ως άρνηση εκτέλεσης διαταγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είμαστε σε νοσοκομείο και όχι σε στρατόπεδο. Πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι που καταστρέφουν την εικόνα των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Όπως είπε, έδωσαν γραπτή οδηγία στους γιατρούς να ακυρώσουν ραντεβού των ασθενών απ τη Λάρνακα για να απελευθερωθεί γιατρός για να καλύψει δυο ημέρες το νοσοκομείο Αμμοχώστου γεγονός που είναι όπως είπε εκτός τόπου και χρόνου.

Επίσης ο κ. Κούμας κατηγόρησε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι ενώ ήταν ενημερωμένη για την άδεια της γιατρού, δεν έδρασε έγκαιρα αλλά επέλεξε τη μέθοδο της επιβολής των αποφάσεων, με αντίκτυπο στους ασθενείς.