Η καταγγελία του μοναχού πατέρα Σάββα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προσπάθησε να τους δωροδοκήσει προκειμένου να συναινέσουν στην κατασκευή του ασφαλτικού εργοστασίου», στην περιοχή Κόρνου-Πυργών- Μονής Σταυροβουνίου, σόκαρε τους παρόντες κατά την εκδήλωση των κατοίκων της περιοχής έξω από το Προεδρικό.

Ο βουλευτής των Οικολόγων προέβη σε σχετική ανάρτηση στο τουίτερ, καλώντας τον Πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις. Συγκεκριμένα, ο π. Σάββας αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχαν οι μοναχοί της Μονής Σταυροβουνίου ο Πρόεδρος τούς ρώτησε τι θα ήθελαν ως αντάλλαγμα προκειμένου να συναινέσουν στην εγκατάσταση της ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή του λατομείου της εταιρείας «Σκύρα Λίμα-Αδελφοί Ιακώβου Λτδ».

Η προσφορά του Προέδρου ήταν ο λόγος που οι κάτοικοι και η Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στο έργο ακύρωσαν συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχουν στη συνέχεια με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Με πανό που, μεταξύ άλλων, έγραφαν: «Κίνδυνος-Θάνατος, Απειλείται θανάσιμα τεράστιος υδροφορέας πόσιμου ύδατος κάτω από το λατομείο», «Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας;» «Κύριε Πρόεδρε, μην επιτρέψετε την καταστροφή του δάσους Σταυροβουνίου (NATURA 2000), «Κύριε Πρόεδρε, προστατέψτε το αρχαίο μοναστήρι της Κύπρου μας, το Σταυροβούνι», «Εγκληματική η εγκατάσταση ασφαλτικής μονάδας κοντά στα στρατευμένα παιδιά μας, στους οικισμούς Πυργών και Κόρνου και στα μετόχια Μονής Σταυροβουνίου», «Αγώνας μέχρι τέλους: Κάτοικοι και Μοναχοί θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, το μοναστήρι και τη ζωή μας, ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή», οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν συμβολικά το δρόμο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησε έγκριση ψηφίσματος δια βοής, το οποίο και παραδόθηκε, στη συνέχεια, στην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου.

Στο ψήφισμά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι διαμαρτυρόμενοι απευθύνουν ύστατη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει άμεσα ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην υπέρμετρα βεβαρημένη περιοχή τους από οχληρές βιομηχανίες, όπως λατομεία, σκυροθραυστικές, μονάδα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων κ.ά. Αναφέρουν ακόμα ότι ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων που προσέλαβαν εκπόνησε τεχνική διερεύνηση του ιστορικού και των μελετών που προσκομίστηκαν κατά τη νενομισμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως τώρα από τα αρμόδια κρατικά όργανα για την αδειοδότηση του εργοστασίου και η διερεύνηση αυτή κατέδειξε «παραδοξότητες», αλλαγή στάσης δύο αρμόδιων τμημάτων στην πορεία, ελλείψεις στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο. Ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Γεώργιος Καραπατάκης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε ότι υπέβαλαν προς την αρμόδια πολεοδομική αρχή τις θέσεις της Μονής με εμπεριστατωμένες εκθέσεις ειδικών και υποστήριξαν τη νομική τους θέση ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, το οποίο θα παράγει την ημέρα 1.920 τόνους ασφάλτου.

Το μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου, Σπύρος Κουλουμής, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία εταιρεία να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές «τόσο των δικών μας όσο και των παιδιών μας». «Θα την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό, απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει έστω και αυτή τη στιγμή και να σταματήσει την όλη διαδικασία.

Να δώσει οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς του να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για ανάπτυξη των ασφαλτικών μονάδων. Η περιοχή Σταυροβουνίου σίγουρα δεν είναι κατάλληλη», σημείωσε, και ανέφερε ότι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη δυναμικότερη εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον προτεινόμενο χώρο για την ανέγερση του εργοστασίου. Η εκπρόσωπος της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ), Ελπίδα Χριστοφίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι η Επιτροπή είναι αντίθετη στην απόφαση κατασκευής εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή Σταυροβουνίου. Σημειώνοντας ότι τα στρατόπεδα των καταδρομέων μας είναι μόλις 200 μέτρα από το χώρο όπου έχει δοθεί άδεια να γίνει το εργοστάσιο, διερωτήθηκε: «Δεν σκέφτηκε κανένας τι αέρα θα αναπνέουν τα παιδιά μας καθημερινά;»

Ο μοναχός πάτερ Σάββας στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι «χάριν των χρημάτων ο Χριστός ξανασταυρώνεται…»

Μας έχεις Like στο Facebook ;