Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ στο FIR ΛευκωσίαςΣοβαρό επεισόδιο στο FIR Λευκωσίας συνέβη την Τρίτη 26 Μαΐου, μεταξύ αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους και ρωσικών SU-35.
Όπως ισχυρίζεται με ανακοίνωση του ο 6ος στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, την Τρίτη 26 Μαΐου, δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-35 παρενόχλησαν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου P-8A για περισσότερο από μία ώρα ενώ ισχυρίζονται πως πρόκειται για το τρίτο περιστατικό το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος που δημοσιεύει το θέμα, αυτό έγινε εντός του Fir Λευκωσίας, στο νοτιοανατολικό του τμήμα, κοντά στα όρια με το Fir της Δαμασκού.

Η αναχαίτιση του αμερικανικού αεροσκάφους ήταν προαποφασισμένη, ανασφαλής και μη επαγγελματική ενέργεια, λόγω του ότι οι Ρώσοι πιλότοι πέταξαν πολύ κοντά στο αμερικανικό αεροσκάφος και μάλιστα ταυτόχρονα κοντά στα πτερύγια και από τις δύο πλευρές του, αναφέρει το Αμερικανικό Ναυτικό, που δημοσίευσε και σύντομα βίντεο που δείχνουν SU-35 να πετούν πολύ κοντά στο αεροσκάφος P-8A, μειώνοντας την ικανότητά του για ασφαλείς ελιγμούς, όπως αναφέρεται.

«Οι ενέργειες των Ρώσσων πιλότων των SU-35 ήταν ασυμβίβαστες με την καλώς νοούμενη αεροπλοΐα και τους διεθνείς κανόνες πτήσεων και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης των αεροσκαφών», καταλήγει η σχετική αναφορά από πλευράς διοίκησης του 6ου Στόλου.

Τα διαδοχικά περιστατικά σύγκρουσης των δύο αντιπαλόμενων μερών στη Συρία, είναι κομμάτι της συνεχώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο μας με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία.