Σοβαρότητα ή λαϊκισμός;

Του Θεοχάρη Μασούρα*

Αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια του τόπου μιλούν για σοβαρότητα και λαϊκισμό, απευθυνόμενοι στο πλέον σοβαρό και αντιλαϊκιστικό κόμμα. Αντροπή κύριοι! Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις ή σκέτο ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό κόμμα εργαζόμενου λαού) στην 95χρονη διαδρομή του λάθη διέπραξε, αλλά δεν εγκλημάτησε. Εξ υπαιτιότητάς του ούτε σταγόνα αδελφικού αίματος χύθηκε. Ο πραγματισμός, ρεαλισμός, ορθολογισμός και το εφικτό ήταν οι αρχές που το καθοδηγούσαν. Και τούτο γιατί είχε γνώση της Διαλεκτικής, της θεωρίας της ταξικής πάλης και κυρίως επεδίωκε τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων.

Η έννοια της Αριστεράς ήταν και είναι συνυφασμένη με τον ριζοσπαστισμό, την ισότητα και αδελφοσύνη των λαών. Ένας αριστερός μπορεί να είναι και κομμουνιστής, ενώ ένας αριστερός μπορεί να μην είναι και κομμουνιστής, έλεγε ο Λένιν, κύριε αρθρογράφε του «Πολίτη» που βρίζεις τους αριστερούς και κομμουνιστές. Πάψε να χρησιμοποιείς την έννοια του κομμουνιστή ως φόβητρο, γιατί οι ΑΚΕΛικοί είναι περήφανοι για την κομμουνιστική και διεθνιστική ιδεολογία τους.

Το ΑΚΕΛ με την ενεργό συμμετοχή του στην Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται για αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και αντιμάχεται εκείνες τις πολιτικές κρατών που οδηγούν στην κοινωνική ανισότητα, στην ανεργία και στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους: Η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση κοινωνικής ανισότητας από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. την περίοδο μετά το 2013, από τότε δηλαδή που ανήλθαν στην εξουσία ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η εκλογική αναμέτρηση προσφέρει τη δυνατότητα για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό, βγάζοντας τη χώρα από τα αδιέξοδα και τη διαφθορά που αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Μόνο με την επαναβεβαίωση των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ και Αναστασιάδη – Ακιντζί στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα όργανα και τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μπορούμε να διασώσουμε την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και να πετύχουμε τη δημιουργία αυτόνομου καντονίου πέριξ της Γιαλούσας. Το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή, γι’ αυτό εάν ο Πρόεδρος συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται και παλινδρομώντας, η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη. «Η Τουρκία από την επόμενη της διχοτόμησης θα αρχίσει να σκέφτεται πώς θα καταφέρει να ελέγξει και την υπόλοιπη Κύπρο», αναφέρει ο Άντρος Κυπριανού.

Αυτοσκοπός του ΑΚΕΛ δεν είναι η πρωτιά στις επόμενες Βουλευτικές. Ενδιαφέρεται όμως για την ύπαρξη ενός ισχυρού κόμματος, ώστε να είναι η φωνή των εργαζομένων, των νέων και γενικά να προωθεί τα συμφερόντα των απλών ανθρώπων. Το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για τη σωστή και γρηγορότερη επανένωση του τόπου.

Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.