Σου αξίζει, Κύπρος. Και Μπορείς!

Του Χρίστου Χ. Ιωσηφίδη*

Αξιέπαινοι όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Κάθε υποψηφιότητα έχει το δικό της νόηµα και κόστος για τον υποψήφιο. Στο οικονοµικό κόστος προστίθεται το προσωπικό κόστος σε χρόνο για την προεκλογική εκστρατεία και το ψυχολογικό κόστος. Εις αντάλλαγµα όμως, στο τέλος παραµένει η ικανοποίηση της προσφοράς στα κοινά. Στην πατρίδα.

Οι υποψήφιοι µπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται αυτοί οι οποίοι δεν υποστηρίζονται από κανένα κόµµα και έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν.

Στη δεύτερη κατηγορία ευρίσκονται οι δύο καθαρά κοµµατικοί υποψήφιοι. Προέρχονται από το ίδιο πολιτικό κόµµα, τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό. Ο ένας, ο Αβέρωφ Νεοφύτουν µε την επίσηµη «βούλα» του κόµµατός του, του οποίου είναι ο πρόεδρος. Ο άλλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο προσφάτως διαγραφείς από το ∆ΗΣΥ, στηρίζεται κρυφά, µε το φόβο της διαγραφής, από µερίδα του ∆ΗΣΥ και φανερά από άλλα κόµµατα που ήταν στην αντιπολίτευση: το ∆ΗΚΟ, την Ε∆ΕΚ, το κόµµα Καρογιάν, που εγκατέλειψε το ∆ΗΚΟ. Φέρουν και οι δύο τα βαρίδια της διαφθοράς, της διάλυσης του Συνεργατισµού, των «χρυσών» διαβατηρίων…

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποτελεί από µόνος του την τρίτη κατηγορία. Είχε δηλώσει από την αρχή ότι θα καταθέσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα µόνο εάν έχει τη στήριξη ενός ισχυρού πολιτικού κόµµατος. Μετά από ενδελεχείς διαβουλεύσεις τόσο µε τον εν δυνάµει υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και µε άλλον, ήδη υποψήφιο, το ΑΚΕΛ διαπίστωσε σύµπτωση απόψεων σε πολλά θέµατα και αποφάσισε δηµοκρατικά να στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. ∆εν ζήτησε καµία δέσµευση από τον υποψήφιο και ο υποψήφιος δεν έλαβε καµία δέσµευση έναντι κανενός. ∆ηλώνει όµως ότι θα συνεργαστεί έντιµα µε το κόµµα που τον στηρίζει και µε άλλους για να υλοποιήσει το δικό του φιλολαϊκό πρόγραµµα διακυβέρνησης. Είναι κοντά στο λαό. Άδικος και ανυπόστατος ο µύθος για δήθεν έντονο επηρεασµό του από το κόµµα που τιµά και στηρίζει την υποψηφιότητά του, η οποία ολοένα και ενισχύεται σε όλα τα στρώµατα της κυπριακής κοινωνίας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι γέννηµα-θρέµµα Πιτσιλιάς. Γαλουχήθηκε µε τις αρχές και αξίες µιας αγροτικής οικογένειας στον Αγρό. Έντιµος και αδιάφθορος. Σπούδασε Νοµική και άλλα σε διάφορες χώρες, στην Ελλάδα και στο Παρίσι. ∆ιέπρεψε στην Ακαδηµία ∆ιεθνούς ∆ικαίου της Χάγης. Από τη θέση Πρέσβη υπερασπίστηκε µε σθένος τα δικαιώµατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες. Παντού έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Όλοι του αποδίδουν εντιµότητα, αξιοπιστία, φιλοπατρία, οργανωτικές ικανότητες… Χάρη στη διεθνή αναγνώριση που τον χαρακτηρίζει, έχει εκλεγεί µέλος της Επιτροπής ∆ιεθνούς ∆ικαίου του ΟΗΕ. Από τη θέση αυτή µπορεί να τιµά και να υπερασπίζεται τα συµφέροντα της Κύπρου. Στην Κύπρο, πέρα από τη µακρόχρονη και επιτυχή υπηρεσία του ως Πρέσβης, προτάθηκε στο Εθνικό Συµβούλιο και έγινε οµόφωνα αποδεκτός από όλες τις πολιτικές δυνάµεις για την προεδρία του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεργάστηκε µε ήθος, ειλικρίνεια, πάθος και αποφασιστικότητα µε όλους. Κινητοποίησε δεόντως όλους τους φορείς, την κρατική µηχανή και τις διεθνείς διασυνδέσεις του. Κατάφερε η Κυπριακή Προεδρία του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεωρείται ως µία από τις πιο επιτυχείς. Προέβλεψε τις αρνητικές εξελίξεις στο Βαρώσι, όταν οι άλλοι δύο µιλούσαν για «µπλόφα» των Τούρκων και «πυροτεχνήµατα». Ως διαπραγµατευτής πέτυχε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να φτάσουµε λίγο πριν τη λύση. Χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις σκέψεις του Προέδρου για λύση δύο κρατών. […]

Οι εξουσίες του Προέδρου είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες. Τα προγράµµατα και τα «δεσµεύοµαι…» των δύο κοµµατικών υποψηφίων υποχωρούν µπροστά στην εντιµότητα, τις γνώσεις και τον ισχυρό χαρακτήρα του πατριώτη Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τον στηρίζουµε. Μας αξίζει!

* ∆ικηγόρος, κοινωνιολόγος, αρχιτέκτονας – Πρώην υποψήφιος Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας (2003)

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.