Σπάνια κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκαν στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη

Οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης έχουν εντοπίσει δεκάδες ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα της λεγόμενης «ευλογιάς των πιθήκων» από τις αρχές Μαΐου, προκαλώντας ανησυχία ότι η ασθένεια που ενδημεί σε περιοχές της Αφρικής εξαπλώνεται.

Ο Καναδάς ήταν η τελευταία χώρα που ανέφερε ότι διερευνά περισσότερα από δώδεκα ύποπτα κρούσματα, αφού η Ισπανία και η Πορτογαλία εντόπισαν περισσότερα από 40 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Βρετανία έχει επιβεβαιώσει εννέα κρούσματα από τις 6 Μαΐου και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν το πρώτο την Τετάρτη, λέγοντας ότι ένας άνδρας στην ανατολική πολιτεία της Μασαχουσέτης είχε βρεθεί θετικός στον ιό μετά από επίσκεψη στον Καναδά.

Η ασθένεια, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε αρκετές εβδομάδες και έχει αποβεί θανατηφόρα μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους σε μέρη της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι σπάνια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε, την Τρίτη, ότι συντονίζεται με τους αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης σχετικά με τα νέα κρούσματα.

«Πρέπει πραγματικά να κατανοήσουμε καλύτερα την έκταση της ασθένειας στις ενδημικές χώρες για να καταλάβουμε πραγματικά πόσο κυκλοφορεί και τον κίνδυνο που ενέχει για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, καθώς και τον κίνδυνο εξαγωγής της», δήλωσε η επιδημιολόγος Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβε σε συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ την Τρίτη για παγκόσμια θέματα υγείας.

Το πρώτο κρούσμα στη Βρετανία ήταν ταξιδιώτης από τη Νιγηρία, αν και τα μεταγενέστερα κρούσματα ήταν πιθανώς μέσω μετάδοσης από την κοινότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

«Αυτά τα τελευταία κρούσματα, μαζί με τις αναφορές για κρούσματα σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση της ασθένειας μέσα στις κοινότητές μας», δήλωσε η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της UKHSA Δρ Σούζαν Χόπκινς.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι διερευνούσε επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν αφορούσαν άτομα που προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή άνδρες που συνευρίσκονται με άνδρες.

«Πρόκειται για νέες πληροφορίες που πρέπει να διερευνήσουμε σωστά για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική της τοπικής μετάδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ορισμένες άλλες χώρες», δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Soce Fall στη συνέντευξη Τύπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy