Μία εξαιρετικά σπάνια φάλαινα εμφανίστηκε και καταγράφηκε την περασμένη βδομάδα στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα από τα τρία είδη λευκής φάλαινας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Πιστεύεται μάλιστα ότι το όνομα του είναι Migaloo, η πρώτη λευκή φάλαινα που εμφανίστηκε το 1991. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μόλις τρεις λευκές φάλαινες καθώς κατευθύνονται βόρεια από τον Ωκεανό της Ανταρκτικής. Ο Migaloo και ο «γιος» του είναι εντελώς λευκοί, ενώ η τρίτη έχει μαύρα σημάδια στην πλάτη της. Η επανεμφάνιση μιας λευκής φάλαινας έχει προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στους ειδικούς ανά τον κόσμο, καθώς για καιρό θεωρούσαν ότι το είδος είχε πλέον εξαφανιστεί.

Το βίντεο καταγράφηκε από τον φωτογράφο Jonas Liebschner, ο οποίος περίμενε την εμφάνιση της θάλασσας όλη την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για τη Λευκή Φάλαινα, ο αποχρωματισμός της είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των γονιδίων της, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν είναι αλμπινισμός ή αν στερούνται παντελώς την ικανότητα παραγωγής χρώματος.

Είναι επίσης πιθανό ότι η φάλαινα πάσχει από λευκισμό, που είναι διαφορετική πάθηση από τον αλμπινισμό, στην οποία αναστέλλεται η χρώση στα κύτταρα του δέρματος με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου χρώμα πάνω τους.

Περίπου 20.000 φάλαινες, συμπεριλαμβανομένου του Migaloo, πιστεύεται ότι μεταναστεύουν κάθε χρόνο στην Αυστραλία, γεγονός που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των ευκαιριών διατροφής και ζευγαρώματος. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει τα δραματικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της φαλαινοθηρίας, σε ένα σημείο που παρέμειναν μόνο εκατό.

Για το σκοπό αυτό, ορίστηκαν αυστηροί κανόνες για τη θήρευση αναφορικά με τον επιτρεπτό αριθμό αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούνται και καμία βάρκα δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κοντύτερα από τα 500 μέτρα για λόγους ασφαλείας.