
Κρούει τον κώδωνα κινδύνου ο ΣΗΜΚ
Σπασμένοι εξοπλισμοί, εκτεθειμένα καλώδια και εγκαταστάσεις που έχουν καταπονηθεί, είτε λόγω λανθασμένου εξοπλισμού είτε λανθασμένης τοποθέτησης χωρίς να ληφθούν υπόψη εξωτερικοί παράγοντες όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζει ο σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Κύπρου (ΣΗΜΚ) εντός των σχολικών μονάδων.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Χαράλαμπος Σκαμπαλλής κρούει τον κώδωνα κινδύνου αναφέροντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά στα σχολεία.
Ανάμεσα σε άλλα τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σύμφωνα με τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια, σπασμένα υλικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε σημάνσεις «κίνδυνος».
Ο κ. Σκαμπαλλής κατήγγειλε επίσης ότι οι σχολικές εφορίες δεν είναι ενήμερες ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα. Όπως είπε υπάρχουν σχολικές εφορίες που καλούν τεχνικούς οι οποίοι σε κάποιες των περιπτώσεων δεν έχουν την απαραίτητη άδεια, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή μελέτη. Ο κ. Σκαμπαλλής υπέδειξε επίσης ότι οι σχολικές εφορίες οφείλουν να αποταθούν σε αδειούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό, ο οποίος θα προβεί σε έκθεση αξιολόγησης, θα καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο ξεχωριστά και στη συνέχεια θα προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Ο κ. Σκαμπαλλής επισήμανε ότι υπάρχουν πράγματα που τυγχάνουν βελτίωσης τονίζοντας ότι χωρίς πολλά κόστη μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, είναι ορατός ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και πυρκαγιάς.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΗΜΚ επικεντρώθηκε στον περιοδικό έλεγχο που πρέπει να γίνεται όχι μόνο στα σχολεία αλλά και σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Επισήμανε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για προστασία των πολιτών. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο περιοδικός έλεγχος στις σχολικές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνεται από 1-5 χρόνια. Ο κ. Σκαμπαλλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν έγιναν έλεγχοι τα τελευταία είτε 30 είτε 40 χρόνια σε κάποια σχολεία.
Επιστολές… χωρίς αντίκρισμα
Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Κύπρου απέστειλε επιστολές στα τρία αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας (Τεχνικές Υπηρεσίες), Συγκοινωνιών (Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία) και Εργασίας (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας), χωρίς ωστόσο να λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.
Ο κ. Σκαμπαλλής ξεκαθάρισε ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, από τη στιγμή που πρόκειται για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών εντός των σχολείων. Επισήμανε ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την αποστολή νέων επιστολών ζητώντας άμεσα συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα ασφάλειας στις σχολικές εγκαταστάσεις. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα που θα κλείσουν τα σχολεία λόγω των Χριστουγέννων, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, να γίνουν οι απαραίτητες εκθέσεις αξιολόγησης από τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, ούτως ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διορθώσεις που απαιτούνται.
Ο πρόεδρος του ΣΗΜΚ κατέστησε σαφές ότι αν δεν λάβουν οποιαδήποτε απάντηση, τότε δυστυχώς θα δώσουν στη δημοσιότητα θέματα που ενδεχομένως να προβληματίσουν γονείς και εμπλεκόμενους.
Στο μεταξύ, στην επιστολή του συνδέσμου προς τα αρμόδια υπουργεία τονίζεται ότι απαιτείται:
-Η ηλεκτρονική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις σχολικές μονάδες από Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και η εκπόνηση σχεδίων και διαγραμμάτων.
– Ο εντοπισμός και η ταξινόμηση ανά βαθμό επικινδυνότητας όλων των ελλαττωματικών και επικίνδυνων εξοπλισμών αλλά και κυκλωμάτων που δεν εφαρμόστηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών.
– Η κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών σύμφωνα με την έκθεση του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και την ανάθεση των εργασιών μέσα από διαγωνισμό σε αδειούχους εργολήπτες.
– Η πιστοποίηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από την αρμόδια αρχή ή από τους αντιπροσώπους της όπου αυτό απαιτείται.
Τονίζεται επίσης στην επιστολή ότι ο μέσο κόστος εκτέλεσης της αξιολόγησης και της εκπόνησης σχεδίων δύναται να είναι της τάξης των 1.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά σχολική μονάδα, κόστος μη απαγορευτικό όπως αναφέρουν, για το μέγεθος της εργασίας και που δύναται να αυξομειώνεται ανάλογα με την κάθε σχολική μονάδα.
ΠΟΕΔ: Να γίνουν πράξεις οι εξαγγελίες του Υπουργείου
Την ίδια ώρα, ανησυχία εκφράζουν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι τα λόγια και οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να γίνουν πράξεις για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία. Ο κ. Φυλακτού υπενθύμισε και την ευρεία συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας στις 29 Μάϊου 2018 για τα θέματα ασφάλειας και προστασίας όπου η ΠΟΕΔ είχε θέσει επί τάπητος το θέμα του περιοδικού ελέγχου, την έγκριση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στα σχολεία και τα θέματα της πυρασφάλειας.
Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες εντείνονται το τελευταίο διάστημα λόγω και των καιρικών συνθηκών υπενθυμίζοντας ότι είχαν μπει νερά σε σχολικές τάξεις.
Ο κ. Φυλακτού υπέδειξε ότι τα θέματα ασφάλειας δεν είναι θέματα που πρέπει να παραβλέπουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το Υπουργείο Παιδείας όπως αφουγκραστεί τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και του συνδέσμου ηλεκτρολόγων μηχανικών Κύπρου και προχωρήσει στην εφαρμογή των εξαγγελιών. Πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι έτοιμες να συζητήσουν και δημόσια πλέον τα θέματα ασφάλειας. Ο κ. Φυλακτού εξέφρασε παράλληλα απογοήτευση και δυσφορία γιατί όπως είπε όλα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων από το καλοκαίρι έχουν μείνει στάσιμα.
ΟΕΛΜΕΚ: Υπάρχουν πράγματα που τυγχάνουν συντήρησης
Από την πλευρά του, o αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Παντελής Νικολαϊδης ανέφερε ότι υπάρχουν πράγματα που τυγχάνουν βελτίωσης και συντήρησης στα σχολεία. Σημείωσε ότι πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζει ο ΣΗΜΚ παρατηρούνται σε πολλές σχολικές εγκαταστάσεις. Έφερε και ως παράδειγμα τη διακοπή ρεύματος σε σχολεία, ειδικά αυτή την περίοδο που χρησιμοποιούνται κατά κόρον οι θερμάνσεις.
Όπως είπε ο κ. Νικολαϊδης υπάρχει ένας βραδυκίνητος μηχανισμός αφενός από τις σχολικές εφορείες που έχουν την πλήρη αρμοδιότητα και αφετέρου από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας τις οποίες όπως είπε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κάλεσαν πολλάκις κατά το παρελθόν να περιοδεύσουν όλα τα σχολεία και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που παρατηρούνται.
Γιώργια Ερωτοκρίτου
