Σπάζει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης

Πίεση από το ΑΚΕΛ για πλαφόν και διενέργεια ελέγχων για την αισχροκέρδεια

  • Μπαράζ αυξήσεων έφερε χθες τις τιμές μέχρι το 1,999 ευρώ και πλέον είναι θέμα χρόνου να σπάσει το φράγμα
  • Δραστικά μέτρα για στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της οικονομίας ζητά επιτακτικά το ΑΚΕΛ
  • Στην Επιτροπή Ενέργειας σήμερα η πρόταση του Στ. Στεφάνου για το πλαφόν στα πετρελαιοειδή για προστασία των καταναλωτών

Μία ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης, αφού η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει λόγω της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης να πάρει μέτρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, χθες το απόγευμα η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης σκαρφάλωσε στα 1,886 ευρώ το λίτρο (φθηνότερη 1,808 ευρώ και ακριβότερη 1,999 ευρώ), σε σύγκριση με 1,804 ευρώ το λίτρο πριν από ένα μήνα. Δηλαδή σε μερικές μέρες η τιμή αυξήθηκε κατά 8,2 σεντ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται νέες αυξήσεις.

Επίσης, η μέση τιμή πώληση της βενζίνης 95 οκτανίων σκαρφάλωσε στα 1,803 ευρώ το λίτρο (φθηνότερη 1,727 ευρώ και ακριβότερη 1,867 ευρώ), σε σύγκριση με 1,604 ευρώ πριν από ένα μήνα.

Δηλαδή σε μερικές μέρες η τιμή αυξήθηκε κατά 12,3 σεντ, ενώ με τις επερχόμενες νέες αυξήσεις αναμένεται να αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της ακρίβειας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι κατά τη σύσκεψη «το ΑΚΕΛ επέμεινε στο ζήτημα της ακρίβειας και στην ανάγκη για δραστικά μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης του τόπου».

«Θέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των μεγάλων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας, οι οποίες μόνο στόχο έχουν να ανακουφίσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είπε ότι «υπάρχει μια αξιολόγηση νέων μέτρων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ληφθούν». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να εξετάσει σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την Κύπρο, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που ληφθούν αποφάσεις για μέτρα «θα είναι στοχευμένες, με ιδιαίτερη έμφαση στο να αμβλύνουμε το πρόβλημα κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει προτάσεις για μείωση των τιμών στο ρεύμα, τα πετρελαιοειδή και είδη πρώτης ανάγκης, ωστόσο η κυβέρνηση τις απέρριψε όλες. Επισημαίνεται επίσης ότι η Κομισιόν έδωσε στα κράτη-μέλη σειρά εργαλείων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν υπέβαλε οποιοδήποτε αίτημα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.