Θέα/ Ορίζοντας

Έκθεση της Έφης Σαββίδη SPIDER

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7μ.μ., στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής, η παρουσίαση του βιβλίου «Efi Savvides: A Territory without Terrain», επ. Μαρίνα Χριστοδουλίδου.


Όπως αναφέρει η επιμελήτρια Μαρίνα Χριστοδουλίδου «Το δίγλωσσο βιβλίο, έκδοση του οίκου Bom Dia Books, αφορά στην πρακτική με κοινωνικό προσανατολισμό της Σαββίδη και συγκεκριμένα στο σώμα έργου σχετικά με τις ιστορίες των προσφύγων στο Richmond Village στις Βρετανικές Βάσεις της Δεκέλειας. Το περιεχόμενο του βιβλίου αγγίζει το μετα-αποικιακό καθεστώς και τις επιδράσεις του, σε περιπτώσεις όπως τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων, μέσα από τις έννοιες της αργής βίας και της διαιώνισης. Ακουμπά επίσης τη μεθοδολογία της εθνογραφίας ως καλλιτεχνικής πρακτικής, την ποιητική της φυγής και της κοινωνικής πληγής μέσα από την πολιτική λογοτεχνία, και τέλος, την ηθική της επισφάλειας και των εμπειριών πλήξης και άγχους από ανιθαγενείς. Τόσο το βιβλίο όσο και η έκθεση ανταποκρίνονται στον συνεχή εκφοβισμό προς την προσφυγιά και στην αδράνεια της πολιτειακής δομής.

H έκθεση της Έφης Σαββίδη SPIDER παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά της καλλιτέχνιδας που αφορά στη ζωή των Βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων στη Δεκέλεια, και συγκεκριμένα αποκρίνεται στις πρόσφατες εξελίξεις στο χωριό. Κατόπιν της μετάβασης αριθμού οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019, μετά από αναμονή τουλάχιστον είκοσι χρόνων, οι οικογένειες που παρέμειναν εκεί, και οι οποίες είχαν παραγνωριστεί κατά τις διαδικασίες παραχώρησης ασύλου, εκδιώκονται με στόχο την εκκένωση και μετέπειτα ανάπτυξη της περιοχής. Η μονιμότητα του προσωρινού απλώθηκε σαν ιστός στο Richmond, και η σύνθεση των πραγμάτων αλλάζει δραματικά με κάθε ηλιοβασίλεμα. Εκείνη την ώρα, οι αράχνες κινούνται προς τα έξω κατά μήκος των γραμμών και χτίζουν τους ιστούς τους.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής, οδός Αμμοχώστου

Μέχρι 28 Σεπτεμβρίου

Τρίτη, 10:00-14:00, Τετάρτη 10:00-14:00  και 17:00-20:00

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.