«Σπόνσορας» ιδιωτών το Υπουργείο Υγείας…  

Λίγους μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ήδη καταστρατηγεί μια από τις βασικότερες αρχές του σχεδίου: την επιλογή από τους ασθενείς του νοσηλευτηρίου όπου θα τύχουν περίθαλψης

Την ώρα που η Κυβέρνηση «κόβει» εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Υγείας και στερεί από τους ασθενείς φάρμακα και θεραπείες, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να «σπονσάρει» συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσηλευτήρια «αλιεύοντας» ασθενείς από τις λίστες του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου Λευκωσίας. Το σκανδαλώδες σ’αυτή την περίπτωση δεν είναι η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά η διαδικασία που προτίθεται το υπουργείο να ακολουθήσει, λίγους μήνες μάλιστα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Οπως πληροφορείται η «Χ» η επιλογή των νοσηλευτηρίων τα οποία θα παραπέμπονται οι ασθενείς θα γίνεται κατ’ επιλογή του υπουργού! Ανησυχίες εκφράζονται και για το γεγονός ότι οι ασθενείς θα επιλέγονται όχι με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους, αλλά ανάλογα με τις γνωριμίες και το «μέσο» που έχουν.

Και δεν φτάνει αυτό, εν καιρώ οικονομικής ύφεσης, το υπουργείο επιλέγει να πληρώνει τετραπλάσιο και πενταπλάσιο κόστος για μια χειρουργική επέμβαση απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει μια χούφτα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος μιας μέσης χειρουργικής επέμβασης (π.χ. κήλης) στοιχίζει γύρω στα 300 ευρώ στο Δημόσιο και γύρω στα 1300 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένων κέντρων υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παίρνουν φωτιά, με κάποιους κλινικάρχες να οσφραίνονται το κέρδος και να πιέζουν την κατάσταση να προχωρήσει. Ο Υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου- που για άλλη μια φορά βλέπει την Υγεία να μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Η διαδικασία με την οποία επέλεξε ο υπουργός να προχωρήσει και να επεκτείνει τη συνεργασία ιδιωτικού- δημόσιου τομέα βρίσκει κάθετα αντίθετους τους χειρουργούς, αφού αυτή καταστρατηγεί μια από τις βασικότερες πρόνοιες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, αφαιρείται το δικαίωμα της επιλογής ιατρού και νοσηλευτηρίου από τον ασθενή.

Παράλληλα όμως με την καταπάτηση ίσως της πιο ουσιαστικής αρχής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η διαδικασία δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των χειρουργών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Χ», το Υπουργείο Υγείας στερεί από τον κόσμο των χειρουργών του Δημοσίου να αυξήσουν κάπως τα εισοδήματά τους- ιδιαίτερα μετά τις «τσουχτερές» αποκοπές μισθών και ωφελημάτων που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια- αφού παρουσιάζονται πρόθυμοι να εργάζονται απογεύματα για να βοηθήσουν την κατάσταση με τις μεγάλες λίστες αναμονής. Την ίδια στιγμή αποστερεί από τους χειρουργούς του ιδιωτικού τομέα ένα σημαντικό μέρος από το εισόδημά τους, αφού αυτό θα είναι πολύ πιο χαμηλό από τις ελάχιστα συμφωνημένες αμοιβές που δίδονται από τις ιδιωτικές ασφάλειες. Είναι ηλίου φαεινότερον, αναφέρει ο πληροφοριοδότης της «Χ», ότι τη μερίδα του λέοντος θα παίρνουν τα νοσηλευτήρια- κατ’ επιλογήν του Υπουργού Υγείας.

Και ενώ το Υπουργείο Υγείας αγνοεί όλα τα πιο πάνω, ενώπιόν του βρίσκεται ήδη- γραπτώς και προφορικώς- η πρόθεση των γιατρών του Δημοσίου να εργάζονται υπερωριακά τα απογεύματα. «Η υγεία των πολιτών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση οικονομικούς υπολογισμούς» δήλωσε ιατρός του Δημοσίου στη «Χ» (για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι καιροί απαιτούν ορθολογιστικούς χειρισμούς, οι οποίοι- χωρίς να υποβαθμίζουν την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης- θα εξοικονομούν πόρους. Για το επίμαχο θέμα, ανέφερε πως πολύ ορθά το Υπουργείο αποφάσισε να επεκτείνει τη συνεργασία του με τον ιδιωτικό τομέα, όμως, είπε, θα μπορούσε να θέσει σε επαναλειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργίας των χειρουργείων και τα απογεύματα.

Οι γιατροί, πρόσθεσε, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την κατάσταση δουλεύοντας υπερωρίες. Είναι προς το συμφέρον του κράτους, υπέδειξε, τονίζοντας πως μια μέση χειρουργική επέμβαση στον δημόσιο τομέα κοστίζει 300 ευρώ. Η αμοιβή του γιατρού για κάθε επέμβαση, συμπλήρωσε, είναι μόλις 50 ευρώ. Ανέφερε δε ότι σε ένα απόγευμα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τεσσάρων χειρουργικών επεμβάσεων κήλης (η κήλη είναι ένα από τα χειρουργεία που προτίθεται να «δώσει» το υπουργείο στον ιδιωτικό τομέα). Υπενθύμισε τέλος τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε δύο φορές τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι επιτεύχθηκε η μείωση των λιστών αναμονής στους τρεις μήνες!

Μαρίνα Κουμάστα

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy