Σπουδές στον τόπο σου

Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν την Κύπρο για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση

Συνεντεύξεις: Μαρία Φράγκου

Το σύνολο των φοιτητών που σπούδαζαν στην Κύπρο, για το ακαδημαϊκό έτος 20162017, έφθανε τους 44.446, εκ των οποίων 35.551 φοιτούσαν σε Πανεπιστήμια και 8.895 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και η εικόνα για τον επόμενο χρόνο επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Πως οι υποψήφιοι φοιτητές, οι μελλοντικοί επιστήμονες, επιλέγουν ως χώρα σπουδών τους την Κύπρο. Στο περιοδικό «D», μέσα από μια μεγάλη έρευνα, καταγράψαμε όλες τις παραμέτρους της ανώτερης και ανώτατης εκπαί
δευσης. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Τις συνεντεύξεις των Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Ανδρέα Αναγιωτού και Σωκράτη Κάτσικα, αναδημοσιεύουμε σήμερα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ:
■ Η προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και με τη σωστή προετοιμασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Διαθέτουμε τις υποδομές, χρειάζεται να σχεδιάσουμε τα προγράμματα και να προχωρήσουμε σε μια σωστή προώθηση στο εξωτερικό. Αυτό αφορά το κομμάτι της προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Πολλά μπορούν να γίνουν και σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της Κύπρου ως ιδανικού χώρου για διεθνή συνέδρια, τόσο λόγω της ομορφιάς του νησιού και του κλίματος, αλλά και ως προς τη δυνατότητα της άρτιας διοργάνωσης εκδηλώσεων, με τη χρήση εφαρμογών και τεχνολογιών που θα κάνουν αξέχαστη την εμπειρία των συνέδρων.
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ:

■ Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΚΥ επιδιώκουν την ανάπτυξη της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, παράλληλα με την καλλιέργεια του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, με απώτερο πάντοτε στόχο την ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

ΤΕΠΑΚ:
■ Η Κύπρος έχει τεράστιες προοπτικές να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας και στον στρατηγικό μας προγραμματισμό να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ζωής. Η προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε γλώσσες πέραν της ελληνικής, επιτρέπει πλέον την παροχή ανταγωνιστικών και ελκυστικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού για προσφορά διαπανεπιστημιακών αγγλόφωνων προγραμμάτων, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την αύξηση εσόδων για τα Πανεπιστήμια.


 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

Christophides
Γιατί οι νέοι μας να επιλέξουν την Κύπρο για σπουδές;
Πολύ σύντομα: ποιότητα σπουδών, πτυχία με κύρος και δημόσια παιδεία με απήχηση. Το χαμηλό κόστος σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί από την ποιότητα των προγραμμάτων φοίτησης και του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού. Μην ξεχνάτε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη ΤΗΕ. Είναι το μόνο κυπριακό πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται σε όλες τις μεγάλες διεθνείς κατατάξεις. Επιπλέον τα προγράμματα κινητικότητας δίνουν τη δυνατότητα στον φοιτητή να διαδράσει και με την κουλτούρα άλλων πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου – και είναι πολλά (107 συνεργασίες με οργανισμούς εκτός Κύπρου)! Επιπλέον η Κύπρος ως τόπος έχει πολλά να προσφέρει. Εφόσον σπουδάσουν στην Κύπρο, αυτό που θα πω στους νέους μας είναι να την εξερευνήσουν, να την περπατήσουν, όπως θα εξερευνούσαν μία ξένη χώρα στην οποία θα σπούδαζαν. Είμαι σίγουρος ότι το νησί τους θα τους εκπλήξει. Το πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζεις είναι η δεύτερή σου πατρίδα, είχε πει κάποιος. Όταν σπουδάζεις στη χώρα που γεννήθηκες, το πανεπιστήμιό σου γίνεται σπίτι σου, ένα ιδιαίτερο μέρος της καρδιάς σου, που δεν το αποχωρίζεσαι ποτέ.

Ucy2

Τι προσφέρει στους φοιτητές το δικό σας εκπαιδευτικό ίδρυμα, που δεν θα το βρουν αλλού;
Καταρχάς είμαστε περήφανοι για το ανθρώπινό μας δυναμικό. Ο φοιτητής πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους δασκάλους του, τους παιδαγωγούς του. Επίσης οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου είναι στο πλάι του για να τον εξυπηρετήσουν, οπότε η μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμιο γίνεται ομαλά. Είναι μια δύσκολη περίοδος και η προσαρμογή είναι ευκολότερη όταν έχεις τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις για να σε καθοδηγήσουν. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο φοιτητής θα ζήσει μία μοναδική φοιτητική εμπειρία και αυτό αφορά όλα τα επίπεδα – διδασκαλία, έρευνα, φοιτητική ζωή, κοινωνική προσφορά, αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο φοιτητής θα έχει φτάσει στο πρώτο σκαλί. «Που λίγο δεν είναι» όπως λέει ο ποιητής. Ένα σκαλί που θα τον έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα. Επιπλέον οι υποδομές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι μοναδικές. Η πανεπιστημιούπολη μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ζωντανή πόλη με εκδηλώσεις, δράσεις φοιτητών, με αίθουσες διδασκαλίας και πλατείες που σφύζουν από ζωή. Εντάσσουμε σιγά-σιγά στο χώρο επίσης έργα τέχνης για να είναι το πανεπιστήμιο σημείο συνάντησης πολιτισμών, δημιουργίας και διαλόγου σε πολλά επίπεδα. Στο αθλητικό κέντρο η κοινότητα αθλείται, στην Πλατεία Κοινωνικών Δραστηριοτήτων παρέχονται υπηρεσίες που καθιστούν τη ζωή του φοιτητή ευκολότερη. Οπότε οι υποδομές μας είναι ένα σημαντικό ατού. Η Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης «Στέλιος Ιωάννου» θα είναι σημείο αναφοράς της Κύπρου ολόκληρης. Οι εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα κτιρίων στην εκπαίδευση και έρευνα που θα έχει ανεγερθεί για τα κυπριακά δεδομένα. Κι άλλα κτίρια βρίσκονται στα σκαριά για ανέγερση που θα προσδώσουν περαιτέρω δυναμική στην Πόλη της Γνώσης.

Vivliothikipankyprou

Ποια θεωρείται η πιο δημοφιλής σχολή του πανεπιστημίου σας. Και γιατί;
Με βάση τα στοιχεία των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018, οι δημοφιλέστερες πρώτες επιλογές των υποψηφίων έχουν ως ακολούθως: 1η σε προτίμηση έρχεται η Ιατρική Σχολή (επιλέγηκε ως πρώτη επιλογή από 568 υποψήφιους), ακολουθεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (επιλέγηκε ως πρώτη επιλογή από 411 υποψήφιους) και το Τμήμα Πληροφορικής (επιλέγηκε ως πρώτη επιλογή από 325 υποψήφιους). Οι επιλογές των φοιτητών έχουν να κάνουν κυρίως με το επαγγελματικό κάλεσμα, την κλίση κάθε υποψηφίου. Πώς φαντάζονται δηλαδή τον εαυτό τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Φανερώνουν επίσης τάσεις, αλλά και προσδοκίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι προτιμήσεις των νέων σήμερα επηρεάζονται από την αντίληψή τους περί απασχολησιμότητας. Σίγουρα οι νέες τεχνολογίες και ο ρόλος τους στην αγορά εργασίας στρέφουν τους νέους προς τις θετικές επιστήμες. Παρόλα αυτά η κοινωνική επιχειρηματικότητα ανοίγει δρόμους για την αλληλεπίδραση ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών. Πιστεύω ότι το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούν στην πραγματική, στην αειφόρο ανάπτυξη. Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι όλες οι σχολές, όλα τα τμήματα συνεισφέρουν στην κοινωνική ανάπτυξη. Αυτό που έχει αξία στην τελική για κάθε φοιτητή είναι η διαμόρφωση χαρακτήρα, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του κάθε νέου, ώστε να μπορεί όπου και να εργαστεί να προσφέρει, τόσο στην εργασία του, όσο και ευρύτερα. Αυτό που πάντα λέω στους μαθητές και τους φοιτητές είναι να ακούσουν τους χτύπους της καρδιάς τους. Αν ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν, αν διεκδικήσουν με πάθος, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, μια θέση στην αγορά εργασίας, θα την κερδίσουν. Ο δρόμος σήμερα δεν είναι εύκολος, όμως υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτικές και είναι στο χέρι του καθενός να τις ανακαλύψει και να τις αρπάξει.

Μπορεί η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης;
Η απάντηση είναι απλή, ναι. Η ερώτηση είναι, θέλουμε; Η προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και με τη σωστή προετοιμασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Διαθέτουμε τις υποδομές, χρειάζεται να σχεδιάσουμε τα προγράμματα και να προχωρήσουμε σε μια σωστή προώθηση στο εξωτερικό. Αυτό αφορά το κομμάτι της προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Πολλά μπορούν να γίνουν και σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της Κύπρου ως ιδανικού χώρου για διεθνή συνέδρια, τόσο λόγω της ομορφιάς του νησιού και του κλίματος, αλλά και ως προς τη δυνατότητα της άρτιας διοργάνωσης εκδηλώσεων, με τη χρήση εφαρμογών και τεχνολογιών που θα κάνουν αξέχαστη την εμπειρία των συνέδρων. Οι λίστες κατάταξης των πανεπιστημίων και η συμπερίληψή μας σε αυτές είναι πιστεύω ένα συν, καθώς αποτελούν εργαλείο αναζήτησης φοιτητών για το πού θα σπουδάσουν. Σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος σπουδών συγκριτικά με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, μπορούμε να προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό. Χρειάζεται όμως ένας μηχανισμός προβολής των δυνατών σημείων των πανεπιστημίων της Κύπρου. Επιπρόσθετα τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών αποτελούν ένα ακόμα μέσο διεθνοποίησης των πανεπιστημίων, πράγμα που θα συμβάλει στο να καταστεί η Κύπρος
περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Ευελπιστούμε ότι μέσω της συνέργειας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προχωρήσουμε σε τολμηρά βήματα για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Ucy

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου;
Γνώση, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Στο επίκεντρο των πυλώνων αυτών βρίσκονται οι άνθρωποί μας και οι φοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Η διδασκαλία παρέχει τις βάσεις και εφοδιάζει τους νέους μας με τα προσόντα που χρειάζονται για να κτίσουν το επαγγελματικό τους προφίλ, αλλά και να αναπτυχθούν ως χαρακτήρες. Δεν είναι στόχος μας η στείρα μάθηση ή η αποστήθιση, στόχος μας είναι οι φοιτητές μας να μπορούν με αυτά που έμαθαν να πορευτούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι. Η έρευνα και η καινοτομία είναι στοιχεία απαραίτητα για την εξέλιξη του οργανισμού, τη διεθνοποίησή του και τη διασύνδεσή του με την ευρύτερη κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Η εξωτερική χρηματοδότηση δίνει ώθηση στις ιδέες των ερευνητών και επιστημόνων μας και ανοίγει δρόμους διαλόγου, επικοινωνίας και δημιουργίας με ολόκληρο τον κόσμο. Επιδιώκουμε να αναπτύσσουμε όλους τους πυλώνες παράλληλα, γιατί αποτελούν τα ερείσματα του οργανισμού.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες των αποφοίτων σας στην αγορά εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα;
Είχα πει στην ομιλία μου στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών τον Φεβρουάριο του 2018, απευθυνόμενος στους αποφοίτους, ότι κάθε μέρα υπάρχουν νέες ευκαιρίες. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, η διάρκεια ζωής των τεχνολογιών και των εφευρέσεων είναι πιο μικρή από τη διάρκεια των σπουδών, από τη στιγμή δηλαδή που εισέρχονται οι νέοι στην εκπαίδευση μέχρι και την αποφοίτησή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε νέος, κάθε απόφοιτος έχει τη δική του ευκαιρία να επινοήσει το καινούργιο. Οπότε ευκαιρίες υπάρχουν. Η αγορά εργασίας σήμερα είναι τεράστια. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν προσβασιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι απόφοιτοι είναι να είναι διαβασμένοι, να αναγνωρίζουν από νωρίς τις τάσεις, να είναι τολμηροί και διεκδικητικοί. Η Κύπρος έχει πολλές δυνατότητες, σε υφιστάμενους τομείς που είναι ισχυροί, αλλά μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα σε νέους τομείς. Η τεχνητή σοφία είναι εδώ, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουμε κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία πολλά, και όλα αυτά επιβάλλουν ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης που οι νέοι διαθέτουν, καθώς η νέα γενιά ξεχωρίζει για την προσαρμοστικότητά της, αλλά και τη δύναμη που έχει να ξεπεράσει ταμπού, για να κτίσει μια νέα φιλοσοφία εργασίας.


 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΓΙΩΤΟΣ

Η Κύπρος έχει τεράστιες προοπτικές να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης Οι απόφοιτοι του ΤΕΠΑΚ διαπρέπουν είτε ως μεταπτυχιακοί είτε ως επαγγελματίες

Anagiotos

Γιατί οι νέοι μας να επιλέξουν την Κύπρο για σπουδές;

Αναμφισβήτητα, η ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου δεν υστερεί από ευρέως αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος και την άνευ διδάκτρων φοίτηση σε προπτυχιακό επίπεδο, καθιστούν την Κύπρο ως ένα ιδανικό προορισμό φοίτησης. Το υψηλό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχουμε, το αποδεικνύουμε ξανά και ξανά με τις ψηλές θέσεις που λαμβάνουμε σε διεθνείς κατατάξεις από τις λίστες και τους διεθνείς οργανισμούς κατάταξης πανεπιστημίων. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου γιορτάζει φέτος την 11η ακαδημαϊκή χρονιά και θεωρώ πως δικαιωματικά είναι η χρονιά μας. Η «έξωθεν καλή μαρτυρία» για τη διεθνή αναγνώριση και την ανταγωνιστικότητα του Πανεπιστημίου μας επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους αυστηρούς διεθνείς εμπειρογνώμονες, με την ανακοίνωση της διεθνούς λίστας κατάταξης πανεπιστημίων “The Times Higher World University Rankings”, για το 2017-2018, να μας κατατάξει ανάμεσα στα 351-400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και πρώτο ανάμεσα στα κυπριακά πανεπιστήμια. Επιπρόσθετη τιμητική διάκριση για το ΤΕΠΑΚ είναι η κατάταξη ως το 2ο καλύτερο πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 53 κορυφαία πανεπιστήμια της «Νέας Ευρώπης» με βάση τους Times Higher Education, δηλαδή των 13 κρατών μελών που εντάχθηκαν στην ΕE από το 2004. Στις 6 Ιουνίου ανακοινώθηκε, επίσης, ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο σκαρφάλωσε στην 59η θέση ανάμεσα στα κορυφαία νέα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σημαντικά υψηλότερη από την περσινή 88η θέση.

Τεπακ

Όλα αυτά συνηγορούν και στην ισχυροποίηση του ΤΕΠΑΚ στον εκπαιδευτικό χάρτη, σωστά;

Οι πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων καταδεικνύουν πως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται και καθιερώνεται στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό όμως αποδεικνύεται, επίσης, και από τα επιτεύγματα των φοιτητών μας, οι οποίοι διαπρέπουν μετά την αποφοίτησή τους σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ως μεταπτυχιακοί φοιτητές και επίσης λαμβάνουν έγκαιρη επαγγελματική αποκατάσταση σε κλάδους συναφείς με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Τι προσφέρει στους φοιτητές το δικό σας εκπαιδευτικό ίδρυμα, που δεν θα το βρουν αλλού;

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως το νεαρότερο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, πάντα στοχεύοντας στην αριστεία, στην έρευνα και στην εκπαίδευση, προσφέρει αναγνωρισμένη ποιοτική εκπαίδευση.

Είναι χωροθετημένο στο κέντρο της Λεμεσού σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό μέτωπο και αποτελεί μια σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πανεπιστημιούπολη. Το ΤΕΠΑΚ «παντρεύει» την τεχνολογία με τις καλές τέχνες και τους υπόλοιπους κλάδους σπουδών, και προσφέρει συνεχώς νέα προγράμματα σπουδών ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς. Παρέχει επίσης μοναδικά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπως το πτυχίο Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, το πτυχίο Λογοθεραπείας / Λογοπαθολογίας και Χημικής Μηχανικής. Ορόσημο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς είναι η έναρξη του τμήματος Καλών Τεχνών, το οποίο στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα χώρο έρευνας και δημιουργίας στις τέχνες και ευρύτερα στον πολιτισμό. Το νέο ακαδημαϊκό έτος σηματοδοτεί, επίσης, την έναρξη των δύο νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Δημόσια Υγεία και στη Γνωστική Νευροαποκατάσταση. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει σημαντική στήριξη στους φοιτητές του με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, όπως η επιχορήγηση διαμονής σε φοιτητικές εστίες, οικονομικά βοηθήματα, γεύματα μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. Παράλληλα, παρέχονται ευκαιρίες στους φοιτητές για εργοδότηση στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα ως ένα πολύ σημαντικό στάδιο για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Tepak2019

Ποια θεωρείται ως η πιο δημοφιλής σχολή του πανεπιστημίου σας. Και γιατί;

Το τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου αποτελεί φέτος τη δημοφιλέστερη επιλογή των υποψηφίων, αλλά ήδη από το δεύτερο έτος εισαγωγής του, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των δημοφιλέστερων σε προτίμηση επιλογών των υποψηφίων στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων, ως προς το πλήθος των υποψηφίων που δηλώνουν ένα πρόγραμμα πτυχίου ξεχωρίζουν επίσης το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και το Τμήμα Νοσηλευτικής. Μιλάμε για πέραν των 1.000 υποψηφίων σε τμήματα που προσφέρουν 30-40 θέσεις, με το συναγωνισμό για μια θέση να είναι πολύ υψηλός.

Μπορεί η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης;

Η Κύπρος έχει τεράστιες προοπτικές να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Ως ο ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, θέλω να χαιρετίσω την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τα Σχέδια Κανονισμών ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες. Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας και στον στρατηγικό μας προγραμματισμό να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ζωής. Αναμένουμε την τελική έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και σας διαβεβαιώ πως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, αυξάνοντας τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. Οι δυνατότητες οι οποίες θα παρέχονται απεγκλωβίζουν τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια από κωλύματα που εμποδίζουν την αυτονομία και τη διεθνοποίησή τους. Η προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε γλώσσες πέραν της ελληνικής, επιτρέπει πλέον την παροχή ανταγωνιστικών και ελκυστικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με πανεπιστήμια του
εξωτερικού για προσφορά διαπανεπιστημιακών αγγλόφωνων προγραμμάτων, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την αύξηση εσόδων για τα πανεπιστήμια.

Tepak3

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Το όραμα του Πανεπιστημίου είναι να καταστεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση, το οποίο να προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής. Συγκεκριμένα, η αποστολή μας επικεντρώνεται στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με δράσεις που αφορούν στους ακόλουθους τρεις άξονες: Εκπαίδευση – Έρευνα, Καινοτομία και Μεταφορά Τεχνογνωσίας – Κοινωνική Προσφορά. Απευθυνόμενο σε υψηλού επιπέδου φοιτητές, προσφέρει σύγχρονη διδασκαλία συνδεδεμένη με εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό τη διάπλαση εργοδοτήσιμων και άρτια καταρτισμένων αποφοίτων. Ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, επιδιώκει επίσης την προαγωγή της διά βίου εκπαίδευσης προς όφελος της κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί στην παραγωγή εφαρμοσμένης έρευνας και στην επίτευξη αριστείας στον διεθνή χώρο έρευνας, εξασφαλίζοντας συνολικά εξωτερική χρηματοδότηση ύψους €44 εκ. για 240 ερευνητικά προγράμματα από το 2008.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες των αποφοίτων σας στην αγορά εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα;

Η Κύπρος έχει τεράστιες προοπτικές να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Ως ο ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, θέλω να χαιρετίσω την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τα Σχέδια Κανονισμών ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες. Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας και στον στρατηγικό μας προγραμματισμό να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ζωής. Αναμένουμε την τελική έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και σας διαβεβαιώ πως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, αυξάνοντας τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. Οι δυνατότητες οι οποίες θα παρέχονται απεγκλωβίζουν τα κυπριακά δημόσια πανεπιστήμια από κωλύματα που εμποδίζουν την αυτονομία και τη διεθνοποίησή τους. Η προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε γλώσσες πέραν της ελληνικής, επιτρέπει πλέον την παροχή ανταγωνιστικών και ελκυστικών προγραμμάτων, τις συνεργασίες με πανεπιστήμια του
εξωτερικού για προσφορά διαπανεπιστημιακών αγγλόφωνων προγραμμάτων, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την αύξηση εσόδων για τα πανεπιστήμια.
Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου; Το όραμα του Πανεπιστημίου είναι να καταστεί ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση, το οποίο να προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής. Συγκεκριμένα, η αποστολή μας επικεντρώνεται στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με δράσεις που αφορούν στους ακόλουθους τρεις άξονες: Εκπαίδευση – Έρευνα, Καινοτομία και Μεταφορά Τεχνογνωσίας – Κοινωνική Προσφορά. Απευθυνόμενο σε υψηλού επιπέδου φοιτητές, προσφέρει σύγχρονη διδασκαλία συνδεδεμένη με εφαρμοσμένη έρευνα με σκοπό τη διάπλαση εργοδοτήσιμων και άρτια καταρτισμένων αποφοίτων. Ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, επιδιώκει επίσης την προαγωγή της διά βίου εκπαίδευσης προς όφελος της κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο πρωτοπορεί στην παραγωγή εφαρμοσμένης έρευνας και στην επίτευξη αριστείας στον διεθνή χώρο έρευνας, εξασφαλίζοντας συνολικά εξωτερική χρηματοδότηση ύψους €44 εκ. για 240 ερευνητικά προγράμματα από το 2008.

Ποιες είναι οι ευκαιρίες των αποφοίτων σας στην αγορά εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα;

Η αναγκαιότητα σύγκλισης των δεξιοτήτων που αποκτούνται από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τις δεξιότητες που αναζητούν οι σημερινοί εργοδότες στους νέους απόφοιτους, προϋποθέτει μια πιο αποτελεσματική διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας. Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μπορεί να επιτευχθεί σε διάφορα επίπεδα και να αποφέρει αμφίδρομα οφέλη. Βασική συνιστώσα είναι η παροχή ευκαιριών στους φοιτητές για κατάρτιση σε εταιρείες και οργανισμούς σχετικούς με το αντικείμενο σπουδών τους, με σκοπό την απόκτηση των αναγκαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων και εμπειριών, καθώς και την ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης, με αποτέλεσμα τον καλύτερο προσανατολισμό των ασκούμενων ως προς την επιλογή εξειδικεύσεων στη μετέπειτα φοιτητική ή και επαγγελματική τους πορεία. Επιπλέον, η ένταξη των φοιτητών σε επιχειρήσεις δημιουργεί προοπτικές για μελλοντική εργοδότηση, επαγγελματική και κοινωνική δικτύωση, ενώ λειτουργεί και ως εργαλείο μεταφοράς τεχνογνωσίας και ιδεών για νέα ανάπτυξη στις επιχειρήσεις.


 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Το πανεπιστήμιο που καταργεί χωροχρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς
Η προσπάθεια σύζευξης του ΑΠΚΥ με την κοινωνία προδιαγράφει ένα δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο

Anoiktopanepistimio2

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και διά βίου μάθηση. Πώς γίνεται πράξη από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Η γνώση σε μια σύγχρονη και διαρκώς αναπτυσσόμενη κοινωνία, όπως είναι η δική μας, αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας να μεταβάλλονται συνεχώς, επηρεαζόμενη κυρίως από τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που την περιβάλλουν. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου
και το μοναδικό ΑΕΙ της χώρας αφιερωμένο αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λειτουργεί στη βάση των αρχών της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το ΑΠΚΥ, σε αντίθεση με ένα συμβατικό πανεπιστήμιο, καταργεί χωροχρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, χώρου διαμονής ή ρυθμού μάθησης, να αποκτήσουν έναν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, με τη χρήση καινοτόμου εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών. Κατά συνέπεια, έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην προσφορά προγραμμάτων σπουδών σε όλους τους πολίτες, ενισχύοντας και εδραιώνοντας, πρώτα στην Κύπρο, το θεσμό της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης. Έτσι, το ΑΠΚΥ μετά από 12 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ακαδημαϊκή ζωή του τόπου, προσφέρει 26 προγράμματα σπουδών πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου (μάστερ και διδακτορικού), προγράμματα κατάρτισης και αυτοτελείς θεματικές ενότητες. Κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, ενώ ορισμένα προγράμματα προσφέρονται και στην αγγλική γλώσσα.

Anoiktopanepistimio

Ποιες οι προϋποθέσεις εισδοχής στα προγράμματα του Πανεπιστημίου σας; Σε ποιους απευθύνεται;

Τα προγράμματα στο ΑΠΚΥ απευθύνονται σε όλους όσοι πληρούν τα ελάχιστα απαραίτητα τυπικά προσόντα, τα οποία ενδέχεται να διαφέρουν για κάθε πρόγραμμα σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις πληροφορίες που αναγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα κάθε προγράμματος για λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί η κατοχή απολυτηρίου λυκείου, ενώ αντίστοιχα για εισδοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών η κατοχή πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Παρομοίως, απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή σε διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών επιπέδου μάστερ, επίσης από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Και πάλι όμως, όπως ανέφερα και πιο πάνω, για τις επιμέρους απαραίτητες προϋποθέσεις εισαγωγής που μπορεί να ισχύουν, κυρίως στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, υπάρχει η σχετική ενημέρωση στις ηλεκτρονικές σελίδες του ΑΠΚΥ.

Openuniversitycy

Τι προσφέρει η φοίτηση στο ΑΠΚΥ;

Το ΑΠΚΥ προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου και απονέμει τίτλους σπουδών ισότιμους με τα συμβατικά πανεπιστήμια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα συμβατικά πανεπιστήμια, ο φοιτητής στο Πανεπιστήμιό μας δεν είναι αναγκασμένος να παρευρίσκεται σε αίθουσες διδασκαλίας για να παρακολουθήσει διαλέξεις και φροντιστηριακές ή εργαστηριακές ασκήσεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να σπουδάζει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από το χώρο διαμονής του και με το ρυθμό που ο ίδιος επιλέγει, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του (προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές κτλ). Παράλληλα, φοιτώντας κάποιος στο ΑΠΚΥ έχει τη δυνατότητα και την ευελιξία να αξιοποιήσει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης και τα κατάλληλα διαδραστικά εργαλεία, ώστε να αποκτήσει έναν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών εγνωσμένου κύρους που αποσκοπεί στη βελτίωση των γνώσεων και στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ο στόχος για ευρύτερη προσφορά και συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα και την ουσιαστική σύζευξή του με την κοινωνία, πώς επιτυγχάνεται;

Πέρα από την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, υπάρχουν δύο ακόμη πυλώνες μέσω των οποίων το ΑΠΚΥ φιλοδοξεί να πετύχει αυτόν το στόχο. Ο πρώτος είναι μέσω της έρευνας, που αποτελεί δραστηριότητα ισότιμη με την εκπαίδευση σε όλα τα πανεπιστήμια. Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΚΥ επιδιώκουν την ανάπτυξη της έρευνας, στο πλαίσιο της σύγχρονης επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, παράλληλα με την καλλιέργεια του πολιτισμού και του ανθρωπισμού, με απώτερο πάντοτε στόχο την ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι διαμέσου της διοργάνωσης ημερίδων, συνεδρίων, σειρών διαλέξεων, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που στόχο έχουν να αναδείξουν τον διττό ρόλο του ΑΠΚΥ: να καταστεί, εκτός από εκπαιδευτικός φορέας, και κοινωνικο-πολιτιστικός με προσφορά και έμπρακτη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε, αρκετές φορές, ομιλητές και καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους από Κύπρο και εξωτερικό ή να δίνουμε την ευκαιρία σε νεαρούς Κύπριους επιστήμονες και καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τα επιτεύγματα ή τα έργα τους, αντίστοιχα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, εκεί όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών και αποφοίτων μας ή Κυπρίων αποδήμων. Η προσπάθεια σύζευξης του ΑΠΚΥ με την κοινωνία προδιαγράφει ένα δύσκολο μεν, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο ταυτόχρονα, γιατί το Πανεπιστήμιό μας στοχεύει, ανάμεσα σε άλλα, στην εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του, ανοίγοντας ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.