Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στα Κούκλια

Ρίχνουν φως στην Κυπρογεωμετρική Περίοδο

Δύο τάφοι του 12ου αι. π.Χ. με σπάνια ευρήματα, που ανασκάφηκαν στη θέση Κούκλια – Μάρτσελλο, από την αρχαιολογική αποστολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), δίνουν νέα στοιχεία στους αρχαιολόγους για να φωτίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πτυχές της Ιστορίας.

Η ανασκαφή έφερε στο φως συναρπαστικά νέα ευρήματα, μεταξύ αυτών μία διπλή ταφή που χρονολογείται στον πρώιμο 12ο αι. π.Χ. Πρόκειται για έναν τάφο που ανήκει σε έναν τύπο που συναντάται στο Αιγαίο (κυρίως την Κρήτη) κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως pit cave. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κατακόρυφο όρυγμα, στην κατώτερη απόληξη του οποίου ανοίχθηκε μία πλευρική κόγχη. Εντός της κόγχης ενταφιάσθηκαν ταυτόχρονα ένας άνδρας (περίπου 30 ετών) και μία γυναίκα (περίπου 25 ετών). Η μελέτη των ανθρώπινων, ζωικών και φυτικών καταλοίπων, καθώς και των λοιπών ευρημάτων, αναμένεται να προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία για τον 12ο αι. π.Χ., που υπήρξε μία περίοδος κρίσης για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Έθαψαν άλογο

Σε διαφορετικό σημείο της ανασκαφής ήλθε στο φως ένας λάκκος, όπου τοποθετήθηκε, πιθανότατα κατά την Κυπρογεωμετρική Περίοδο, ένα τεμαχισμένο άλογο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, το οποίο θα προσφέρει νέα δεδομένα για τη μελέτη των ταφικών εθίμων της Κυπρογεωμετρικής Περιόδου. Την ανασκαφή διηύθυνε ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Κοπανιάς, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.

Σημειώνεται ότι ότι στη θέση Κούκλια – Μάρτσελλο έχει πραγματοποιηθεί σειρά ερευνών από τη βρετανική (1950-55) και τη γερμανοελβετική αποστολή (1966-73, 1985, 1992-95), καθώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2006-08). Οι παλαιότερες έρευνες έφεραν στο φως τμήμα ενός μνημειακού τείχους, δίχως όμως να ολοκληρωθεί η ανασκαφή του. Κεντρικός στόχος του ερευνητικού προγράμματος τού ΕΚΠΑ στο Μάρτσελλο, είναι η ολοκλήρωση της αποκάλυψης αυτού τού πολύ σημαντικού μνημείου και η εξακρίβωση της χρονολόγησης και της ταυτότητάς του. Επειδή πρόκειται για ένα σύνθετο και μνημειακό κτιριακό συγκρότημα, η έρευνα έχει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.