Σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε χωριό της Τοσκάνης

Σπουδαίες ανακαλύψεις έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο χωριό San Casciano dei Bagni της Τοσκάνης, στην επαρχία της Σιένα.

Το χωριό είναι γνωστό για τα ρωμαϊκά του λουτρά, τις βεράντες με σιντριβάνια και κιονοστοιχίες και οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή ανακάλυψαν μεταξύ άλλων μια μεγάλη πισίνα, αναθηματικά αντικείμενα, βωμούς και ένα ανάγλυφο με την εικόνα ενός μεγάλου ταύρου και ένα υπέροχο μπρούτζινο στόκο, αριστούργημα της ελληνιστικής περιόδου.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Τζιάκοπο Τάμπολι ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πραγματικού μεγέθους του ιερού που ανήκε στους Ετρούσκους και ανακαινίστηκε από τους Ρωμαίους στις αρχές της αυτοκρατορίας τους.

Το ιερό ήταν επιβλητικό και για το λόγο αυτό το νομισματοκοπείο διατάχθηκε να παράγει νομίσματα από ασήμι, ορείχαλκο και μπρούντζο ως προσφορές στο Ναό.

«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη λόγω του μεγέθους της έκτασης του ιερού, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε, με πολλά ιερά κτίρια, βωμούς, πισίνες», εξήγησε ο αρχαιολόγος. Ο Τάμπολι είπε ότι ίσως το πιο σημαντικό είναι μια καταπληκτική χάλκινη μίτρα.

Εξήγησε πως οι μίτρες από τερακότα βρίσκονται συχνά σε ετρουσκικούς και ρωμαϊκούς ναούς αφιερωμένους στη γονιμότητα, όμως οι χάλκινες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην έβδομη ανασκαφική περίοδο των αρχαιολόγων. Ανακαλύφθηκαν επίσης στοιχεία που μαρτυρούν μια δραματική κατάρρευση στην περιοχή του Μεγάλου Λουτρού (Bagno Grande) στα τελευταία χρόνια του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν το έδαφος άνοιξε σε μια καταβόθρα βάθους πάνω από δύο μέτρα και εξαφάνισε σχεδόν τα πάντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.