• Πρωτοφανής απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εν κρυπτώ και παραβύστω.
  •  Η κυβέρνηση τακτοποίησε και τον Αρχιεπίσκοπο και τους φίλους του επενδυτές

 

Σκανδαλώδη απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο εν κρυπτώ και παραβύστω για προώθηση της επένδυσης του Αρχιεπισκόπου στη Γεροσκήπου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρία της 7ης Δεκεμβρίου 2017 την αίτηση της Αρχιεπισκοπής για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, για ανέγερση δύο 12ώροφων πολυκατοικιών (ξενοδοχείο) στη Γεροσκήπου. Η απόφαση μάλιστα λήφθηκε χωρίς το Υπουργικό Συμβούλιο να έχει ενώπιόν του τις απόψεις των αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών, τα οποία αναμένετο να μελετήσουν την αίτηση για την «ιερή» επένδυση. Δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο προέτρεξε να προκαταλάβει τις αποφάσεις των αρμόδιων τμημάτων, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στα τμήματα να μελετήσουν με «θετικό μάτι» την επένδυση του Αρχιεπισκόπου. Προφανώς η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, και χωρίς μάλιστα να ανακοινωθεί, σχετίζεται με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Κυβέρνηση και Αρχιεπίσκοπος επισπεύδουν τους σχεδιασμούς τους παρακάμπτοντας θεσμοθετημένες διαδικασίες, με προφανή στόχο να προλάβουν τις προεδρικές εκλογές που πιθανό να ανατρέψουν τα σχέδια για την επένδυση. Στο μεταξύ, η Περιβαλλοντική Αρχή θα συζητήσει το θέμα της επένδυσης στη Γεροσκήπου σε συνεδρία της την ερχόμενη βδομάδα και σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξουσιοδοτείται η διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να χορηγήσει την άδεια με κατάλληλους όρους, προϋποθέσεις και αντισταθμιστικά μέτρα, περιλαμβανομένης και της εξασφάλισης θετικής Περιβαλλοντικής Γνωμάτευσης και ικανοποίησης τυχόν όρων που θα επιβάλει το Τμήμα Περιβάλλοντος. Επίσης η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πάρθηκε χωρίς μέχρι εκείνη τη μέρα να είχε δοθεί η τελική θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία αποστάληκε στο Τμήμα Πολεοδομίας μεταγενέστερα. Υπενθυμίζουμε ότι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τα αρχαία που ανευρέθηκαν στο τεμάχιο γης της Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος απειλούσε ότι αν δεν αρθεί η καθυστέρηση στην επένδυση, θα πάρει το τρακτέρ και θα τα κατεδαφίσει όλα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη είχε ενστάσεις και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για το ύψος των πύργων, θέτοντας μάλιστα και θέμα για την ασφάλεια των πτήσεων.

 

Παράδειγμα άνισης μεταχείρισης


«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Αναστασιάδη για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην Πάφο χωρίς να περιμένει τις απόψεις των αρμοδίων κρατικών Τμημάτων και Υπηρεσιών, δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις ανάμεσα στους πολίτες, καθώς αποτελεί παράδειγμα άνισης μεταχείρισης», τονίζει σε ανακοίνωσή του για το θέμα το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου. Τέτοιου είδους αποφάσεις του κ. Αναστασιάδη, και μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, πλήττουν το κύρος, το ρόλο και την αξιοπιστία των κρατικών τμημάτων και υπηρεσιών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Η κυβέρνηση τακτοποίησε και τον Αρχιεπίσκοπο και τους φίλους του επενδυτές

«Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του ρουσφετιού και των προεκλογικών παροχών η κυβέρνηση τακτοποίησε και τον Αρχιεπίσκοπο και τους φίλους του επενδυτές», καταγγέλλουν οι Οικολόγοι, σημειώνοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος, λοιπόν, δεν θα χρειαστεί να μπει και να τα ισοπεδώσει όλα, όπως απειλούσε πριν λίγους μήνες επειδή οι Αρχές «καθυστερούσαν» την επένδυση, αλλά αντίθετα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι ευαίσθητος και σε περιβαλλοντικά-ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα. «Παρ’ όλα αυτά στην περίεργη και επικίνδυνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποχαρακτηρίσει την περιοχή από μνημείο πίνακα β, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις ανάπτυξης χωρίς σχεδιασμό, έρχεται τώρα να προστεθεί και η συναίνεση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να αδειοδοτηθεί η ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής», τονίζουν μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι.