Σρι Λάνκα: Προθεσμία παραίτησης του Προέδρου της χώρας ή απεργία διαρκείας

Εκατομμύρια εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία στη Σρι Λάνκα την Πέμπτη, εντείνοντας την πίεση στον Πρόεδρο Gotabaya Rajapaksa και την κυβερνώσα οικογένειά του να παραιτηθούν εξαιτίας της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληγεί από μήνες έντονων ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, στη γενική απεργία της Πέμπτης ήταν η πρώτη φορά που ολόκληρη η χώρα είχε ακινητοποιηθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, με τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν, οι δάσκαλοι εγκατέλειψαν το σχολείο ενώ τα καταστήματα και τα γραφεία έκλεισαν, δήλωσαν αστυνομικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Ο Ρατζαπάκσα κάλεσε τους ηγέτες του κόμματός του να συζητήσουν την κρίση την Παρασκευή, αλλά ο πρώην εταίρος του συνασπισμού, το Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα (SLFP) είπε ότι δεν θα παρευρεθεί και ζήτησε την παραίτησή του.

Ο Πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα, ο μεγαλύτερος αδερφός του Γκοταμπάγια και πρώην Πρόεδρος δύο θητειών, έχει δηλώσει ότι είναι βέβαιος ότι δεν θα χάσει τη θέση του λόγω της κρίσης.

Στην κύρια εμπορική περιοχή Pettah του Κολόμπο, τα καταστήματα χονδρικής πώλησης έκλεισαν και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μια πορεία φωνάζοντας: “Gota πήγαινε σπίτι. Gota πήγαινε σπίτι”, αναφερόμενοι στον Πρόεδρο.

Περισσότερα από 100 συνδικάτα, μερικά ακόμη και συνδεδεμένα με το κυβερνών κόμμα της Σρι Λάνκα Podujana Peramuna (SLPP) του Rajapaksas, συμμετείχαν στη γενική απεργία, απαιτώντας από τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και άλλους ανώτερους αξιωματούχους να παραιτηθούν.

«Σήμερα είναι σαν αργία στη χώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της αστυνομίας που παρακολουθεί την κατάσταση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μόνο περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Σε ολόκληρο το έθνος, οι λαχαναγορές έκλεισαν, ενώ οι φυτείες τσαγιού, ο κύριος παραγωγός εξαγωγών, έκλεισαν επίσης, ανέφεραν κάτοικοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών της χώρας βγήκαν από τα εργοστάσιά τους και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις απαιτώντας την παραίτηση της ισχυρής οικογένειας Ρατζαπάκσα.

Οι περισσότερες τράπεζες έκλεισαν, ενώ μερικές παρείχαν μειωμένες ώρες εξυπηρέτησης.

Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή διακοπή ρεύματος που έχει γίνει χαρακτηριστικό της κρίσης δεν εφαρμόστηκε την Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι στο ρεύμα συμμετείχαν στη στάση εργασίας.

Το κύριο διεθνές αεροδρόμιο λειτούργησε χωρίς διακοπή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι ηγέτες των συνδικάτων είπαν ότι διασφάλισαν ότι το αεροδρόμιο θα λειτουργούσε κανονικά ως βασική υπηρεσία.

Προθεσμία παραίτησης ή απεργία διαρκείας

Μέχρι το απόγευμα, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα είχαν κλείσει σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα συνδικάτα, ανέφερε η τοπική τηλεόραση.

Ο ηγέτης του συνδικάτου Ράβι Κουμούντες είπε ότι η δράση της Πέμπτης ήταν επιτυχής και έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στον Ρατζαπάκσα για να παραιτηθεί διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απεργία διαρκείας.

«Αυτό που ζητάμε από την οικογένεια Ρατζαπάκσα είναι να φύγει μέσα σε μια εβδομάδα», ανέφερε ο Κουμούντες σε μια δήλωση. «Εάν δεν το κάνουν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άλλη μια απεργία σε όλο το νησί μέχρι να φύγουν».

Η οικονομική κρίση της χώρας επικράτησε μετά την πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε τα έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα από τη Σρι Λάνκα στο εξωτερικό. Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης την οικογένεια Ρατζαπάκσα για χρόνια κακοδιαχείρισης.

Η κυβέρνηση έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έκτακτη διάσωση.

Αδυνατώντας να πληρώσουν για τις εισαγωγές καυσίμων, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επέβαλαν καθημερινά μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ μεγάλες ουρές ανθρώπων σχηματίζονται γύρω από πρατήρια για ντίζελ, βενζίνη και κηροζίνη.

Τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη ζωτικών φαρμάκων και η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες στο εξωτερικό για δωρεές.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει εδώ και εβδομάδες έξω από το παραλιακό γραφείο του Προέδρου καλώντας τον να παραιτηθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy