Μέχρι και στ’ αυτιά του Μπόρις Τζόνσον έφτασε η φημολογία για λύση δύο κρατών

 

Μέχρι και στ’ αυτιά του Μπόρις Τζόνσον έφτασε η φημολογία από Ε/κύπριους αξιωματούχους για λύση δύο κρατών, αποκάλυψε χθες στο ραδιόφωνο του Άστρα ο πρέσβης επί τιμή και πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων.

Σε συνέντευξη στον ΑΣΤΡΑ, για την κατάσταση στο Κυπριακό, στον απόηχο των δηλώσεων Τατάρ που θέτει δημοσίως για πρώτη φορά το δίλημμα λύση δύο κρατών ή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Ζήνων, αφού επέρριψε την πρωταρχική και κύρια ευθύνη στην Τουρκία για τη μη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, ενδεχομένως σε ιδιωτικές συναντήσεις στο εξωτερικό από Ελληνοκύπριους αξιωματούχους για λύση δύο κρατών, έδωσαν λαβή στην Τουρκία για να τις αξιοποιήσει.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το θέμα της λύσης των δύο κρατών δεν τέθηκε επίσημα από διπλωμάτες ή μέχρι το 2018 όταν αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, ανέφερε πως η παραφιλολογία, προέκυψε μέσα από διάφορες ιδιωτικές προσωπικές συζητήσεις.

Γνωστοποίησε ότι το καλοκαίρι του 2017 όταν τον ερώτησε ο τότε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε συνάντηση στο Λονδίνο, το διέψευσε κατηγορηματικά, αλλά προφανώς, όπως είπε, κάτι θα είχε φτάσει στα αυτιά του λόγω της φημολογίας που αναπτύχθηκε.

Την ίδια ώρα ο κ. Ζήνων επεσήμανε ότι το κεκτημένο των συνομιλιών με αποκορύφωμα τα σημεία Γκουτέρες, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αυτοί που λένε ότι θα συνεχίσουν από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά κι έχουν την εμπειρία της διεθνούς πραγματικότητας, είπε, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί ολόκληρο το κεκτημένο των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι άτομα που γνωρίζουν τα τουρκικά δρώμενα, του μετέφεραν την εκτίμηση ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς παρά τα όσα εξαγγέλλονται, μπορεί να διαφοροποιηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, παρόλο που ο ΠτΔ αρνείται ότι συζήτησε θέμα λύσης δύο κρατών, έστω και ανεπίσημα, με ξένους και Κύπριους παράγοντες και πολιτικούς, τον διέψευσαν διάφοροι παράγοντες περιλαμβανομένου και τού τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο οποίος το είχε δηλώσει και δημόσια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.