Στ. Κυριακίδου: Φόβοι για το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων covid-19 και εποχιακής γρίπης

epa08815099 European Commissioner in charge of Health Stella Kyriakides during a debate on 'EU4Health program' and Covid-19 vaccination program during a mini plenary session of the European Parliament in Brussels, Belgium, 12 November 2020. EPA/OLIVIER HOSLET

Φόβους για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και παράλληλη έξαρση της εποχικής γρίπης εξέφρασε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣε επικοινωνία που είχαμε μαζί της στο Ευρωκοινοβούλιο η επίτροπος τόνισε εκ νέου την ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού των κρατών μελών. Είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 75.8% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα.

Η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι στις χώρες όπου παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας τους. Έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία όπου οι κλίνες covid είναι γεμάτες και χρειάστηκε να μεταφερθούν ασθενείς για νοσηλεία στην Ουγγαρία. Ανέφερε επίσης ότι στη Λετονία όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών βρίσκεται στο 52% θα εφαρμοστεί πλήρες lockdown 4 εβδομάδων.

Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη τα κράτη – μέλη να εργαστούν για την εμβολιαστική κάλυψη τόσο για την covid όσο και για την γρίπη, τονίζοντας ότι η παράλληλη εμφάνιση περιστατικών των δύο ασθενειών είναι ένα επικίνδυνο σενάριο.

Την ίδια ώρα η επίτροπος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Pfizer/Biontech υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη χορήγηση του εμβολίου της στα παιδιά 5-12 ετών και αναμένεται να ληφθεί απόφαση εντός των επόμενων μηνών. Επίσης είπε ότι τέσσερα φάρμακα για την covid βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης στον ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη συμφωνίες σε περίπτωση που εγκριθούν να ξεκινήσουν τα κράτη – μέλη τις παραγγελίες τους.

Η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στη HERA, μια νέα αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το 2022. Εξήγησε ότι στόχος της είναι να αξιολογεί τις απειλές και να αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Επίτροπος παράλληλα σημείωσε ότι η πανδημία έδειξε τις αδυναμίες στα συστήματα υγείας των χωρών και μίλησε για τη νέα φαρμακευτική πολιτική και την αλλαγή της νομοθεσίας που θα υποβληθεί το 2022. Είπε ότι στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση των κρατών μελών στα φαρμακευτικά σκευάσματα, αναφέροντας ότι θα προσφέρονται καινοτόμα και πρωτοπόρα φάρμακα.

Άντρια Ζαμαννή

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.