Κρίσιμο χαρακτήρισε το διάστημα αυτό για το κυπριακό ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι δε μπορεί να συνεχιστεί η de facto κατάσταση και ότι η προχειρότητα είναι διολισθαίνουσα κατάσταση προς το χειρότερο.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Πρόσθεσε ότι η διχοτόμηση είναι κοντά και θα αποτελέσει την απαρχή για νέους κινδύνους και προβλήματα. Υπέδειξε ότι θα πρέπει να τρέχουν μέσα στο χρόνο με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, στο τραπέζι του διαλόγου, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα δείξουν τις προθέσεις τους. Υπέδειξε ακόμα ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι συμφωνημένες συγκλίσεις.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να απευθύνεται στο διεθνή παράγοντα με αξιοπιστία και υπευθυνότητα και όχι ο πρόεδρος Αναστασιάδης να ακυρώνει συγκλίσεις και να καταθέσει νέες φαεινές ιδέες που βγαίνουν έξω από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, τόνισε ότι δεν πρέπει στο εσωτερικό μέτωπο να δαιμονοποιούνται συγκλίσεις και προοπτικές και να

Ερωτοτροπούν με λύσεις πέραν της ΔΔΟ.

Για τις διευκολύνσεις που θα παρέχει η κυβέρνηση στην Αμερική από την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα να είναι διευκολύνσεις όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και όχι να εξελιχθεί σε κάτι άλλο που να ελλοχεύει κινδύνους για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει στη βάση του διεθνούς δικαίου, να προάγει τη συνεργασία και ειρήνη και να μη μετατραπεί σε φυλάκιο της δύσης. Με τέτοιες πολιτικές, σημείωσε, θα την πληρώσει και πάλι η Κύπρος.