Στ. Στεφάνου: Επίκαιρη η πρόταση του ΑΚΕΛ για αξιοποίηση της ενέργειας για λύση του Κυπριακού

Υπό μελέτη δικοινοτικό πάρκο ενέργειας

Προκαταρκτική μελέτη για τη δημιουργία ενός δικοινοτικού πάρκου ηλιακής ενέργειας, ισχύος 30 έως 50 μεγαβάτ, θα ετοιμάσει εντός του τρέχοντος έτους ευρωπαϊκή εταιρεία, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα, σε διάσκεψη που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στα κατεχόμενα, με θέμα «ΕΕ, Τουρκοκύπριοι και μέλλον».

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα στη διάσκεψη ο Μάριο Νάβα είπε ότι «φέτος μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εταιρεία θα διεξαγάγει μια προκαταρκτική μελέτη, που θα εξετάσει πιθανές τοποθεσίες, τεχνολογίες και το κόστος τους, τεχνικές απαιτήσεις και όλα όσα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από αυτό, οι δύο κοινότητες θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού για τις ακριβείς παραμέτρους του σταθμού. Αυτό το έργο θα είναι πιλοτικό και θα ακολουθηθεί από άλλο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης μιας πράσινης μετάβασης στην τ/κ κοινότητα και είναι πρόθυμη να την υποστηρίξει», δήλωσε.

Σε χαιρετισμό του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για αξιοποίηση της ενέργειας για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία παραμένει επίκαιρη, υπενθυμίζοντας ότι την πρόταση αυτή την κατέθεσαν πριν από τρία χρόνια στον τέως Πρόεδρο, ενώ την επανακατέθεσαν και στον νυν Πρόεδρο. Επανέλαβε επίσης την ισχυρή πεποίθηση του ΑΚΕΛ ότι «για να έχουμε ελπίδα να συμβεί αυτό θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει κίνητρα τόσο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όσο και στην Τουρκία». Μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στη διμερή ομάδα εργασίας με το ΡΤΚ για θέματα που απασχολούν τις δύο κοινότητες.

Στη διάσκεψη μίλησε και ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Είπε ανάμεσα σ’ άλλα ότι όποια πλευρά κι αν έρθει στην Τουρκία στην εξουσία, η γενική προσέγγιση στο Κυπριακό δεν θα έχει διαφορές. Εξέφρασε την άποψη ότι στο Κραν Μοντανά φάνηκε ότι η πλειοψηφία των Ε/κ που στήριζε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τότε, και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τώρα, δεν μπορεί να αποδεχθεί εύκολα μια λύση ομοσπονδίας, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και εκτίμησε ότι «αν είναι έτσι τα πράγματα, είναι επώδυνα για εμάς». Σημείωσε επίσης ότι είναι για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό ή για να υπάρξει προσέγγιση με την ΕΕ, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη συζήτηση του ρόλου της Τουρκίας και αυτό είναι καθήκον πρωτίστως της Ένωσης. «Είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν πρέπει να περιμένει τίποτα στην Κύπρο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy