Στ.Στεφάνου: Επικίνδυνες αυταπάτες ότι η Κύπρος θα καταστεί παντοδύναμη και θα μιλά από θέση ισχύος

Το συμφέρον του λαού μας και ολόκληρης της περιοχής δεν εξυπηρετείται με την κλιμάκωση της έντασης, που προκαλεί η Τουρκία με τις έκνομες ενέργειές της τονίζει με σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου

 

Η ανακοίνωση:

Με αφορμή τη συνάντηση στο Κάιρο για το EastMed Gas Forum, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η περιφερειακή συνεργασία των κρατών της περιοχής, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο και στην προώθηση της ειρήνης, συνιστά το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα σελίδα για την ταραγμένη περιοχή μας. Ορθά στέλνεται το μήνυμα ότι αυτές οι συνεργασίες είναι ανοικτές σε όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτή θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών της κρατών.

Θέση του ΑΚΕΛ ήταν και είναι ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας πρέπει να εντάσσονται στον πρώτιστο στόχο που είναι η λύση αρχών στο Κυπριακό, η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Η λύση του Κυπριακού θα συνιστά όχι μόνο δικαίωση του λαού μας αλλά και ουσιαστική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν πρέπει να καλλιεργούνται επικίνδυνες αυταπάτες ότι με την αξιοποίηση του ΦΑ η Κύπρος θα καταστεί παντοδύναμη και θα μιλά από θέση ισχύος. Το συμφέρον του λαού μας και ολόκληρης της περιοχής δεν εξυπηρετείται με την κλιμάκωση της έντασης, που προκαλεί η Τουρκία με τις έκνομες ενέργειές της. Εξυπηρετείται με την αποκλιμάκωση, το διάλογο και τη διπλωματία, που να στοχεύουν στην επίλυση των ανοιχτών πληγών της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Χωρίς λύση του Κυπριακού, δυστυχώς θα βρίσκουμε συνεχώς την Τουρκία απέναντί μας, να προκαλεί και να απειλεί. Η λύση του Κυπριακού θα επιλύσει τα ζητήματα σε σχέση με το ΦΑ μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (άλλωστε υπάρχουν σχετικές συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις), θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του υφιστάμενου ενεργειακού σχεδιασμού και θα δημιουργήσει προοπτικές επίλυσης του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.