Στ. Στεφάνου: «Η κυβέρνηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της αντί να ρίχνει την μπάλα σε ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ» 

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


  Το ΓεΣΥ θα προστατευθεί με στήριξη και αναβάθμιση

 

Σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη του ΓεΣΥ, το ΑΚΕΛ προχωρεί σε μια συνολική αξιολόγηση της πορείας του, ανέφερε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι το ΓεΣΥ αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για την κυπριακή κοινωνία, στην οποία το ΑΚΕΛ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και είχε μεγάλη και συγκεκριμένη συμβολή.

Η διόρθωση προβλημάτων και ελλείψεων, συνέχισε, θα το προστατεύσει απ’ αυτούς που ποτέ δεν το είδαν με καλό μάτι και με διάφορους τρόπους προσπαθούν να το αλλοιώσουν, να το μεταλλάξουν ή και να το ακυρώσουν. «Η επίθεση και η αμφισβήτηση δεν σταμάτησε ποτέ. Οι κύκλοι που δεν θέλουν αυτόν τον τύπο του ΓεΣΥ με κάθε ευκαιρία καιροφυλακτούν για να το πλήξουν», τόνισε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει. Εξήγησε ότι «αντί η κυβέρνηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, ουσιαστικά ρίχνει την μπάλα για όλα τα ζητήματα είτε στον ΟΑΥ είτε στον ΟΚΥπΥ, χωρίς η ίδια ως όφειλε να προωθήσει: τη δημιουργία μηχανισμών κεντρικού σχεδιασμού υπηρεσιών (capacity planning), την εισαγωγή προδιαγραφών ποιότητας, εξοπλισμού και υποδομών διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων κ.λπ., την ουσιαστική στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια έφτασαν στη σημερινή άσχημη κατάσταση».

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, αν και «γονατισμένα», προστάτεψαν την κοινωνία κατά την πανδημία. «Είναι λοιπόν η ώρα να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε έργα», τόνισε, για προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες και για την ανεπάρκεια του ΟΚΥπΥ. «Είναι επιβεβλημένο να ρυθμιστεί νομοθετικά η αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει είναι πιο αντιπροσωπευτική η συμμετοχή εντός του.

«Χρειάζεται να παραταθεί η περίοδος οικονομικής στήριξης των δημοσίων νοσηλευτηρίων», πρόσθεσε, με τον επικεφαλής του Γραφείου Υγείας του ΑΚΕΛ, Δρα Άθω Γεωργίου, να εξηγεί ότι πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια μετά την πανδημία. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι διαπιστώνεται ανεπάρκεια του ΟΚΥπΥ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απεργία των αιμοκαθαρόμενων. Σημείωσε ακόμα ότι τον τελευταίο χρόνο έφυγαν από τον ΟΚΥπΥ περίπου 108 γιατροί και έκανε λόγο για κενό εξουσίας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή έχει ακάλυπτες θέσεις εκτελεστικού και περιφερειακών διευθυντών.

 

Έμπρακτη στήριξη δημοσίων νοσηλευτηρίων
Ο Στ. Στεφάνου σημείωσε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, αν και «γονατισμένα», προστάτεψαν την κοινωνία κατά την πανδημία. «Είναι λοιπόν η ώρα να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και το Υπ. Υγείας και ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε έργα», τόνισε, για προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες και για την ανεπάρκεια του ΟΚΥπΥ. «Είναι επιβεβλημένο να ρυθμιστεί νομοθετικά η αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι πρέπει είναι πιο αντιπροσωπευτική η συμμετοχή εντός του.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.