Στ. Στεφάνου: Η συνάντηση των ηγετών έχει αποδώσει κάποια θετικά αποτελέσματα

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Σε γραπτή δήλωση προέβη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου
για τη συνάντηση των δύο ηγετών

Αυτούσια η δήλωση

Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων -η οποία εδώ και καιρό έπρεπε να γίνει- έχει αποδώσει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνήθηκε να ανοίξουν τα οδοφράγματα της Δερύνειας και του Απλικίου, γεγονός που εκκρεμεί εδώ και μερικά χρόνια. Θετικό είναι και το γεγονός ότι θα συζητηθούν περαιτέρω Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θεωρούμε, επίσης, θετικές τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στις δηλώσεις των ηγετών, ότι η επιδιωκόμενη λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ασφαλώς, παραμένει σε εκκρεμότητα το καθοριστικό καθήκον, το οποίο ανέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους δύο ηγέτες και στην τελευταία του έκθεση. Δηλαδή, ότι από κοινού Αναστασιάδης και Ακκιντζί θα πρέπει να πείσουν τον κ. Γκουτέρες πως διαθέτουν την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι όπως ο ίδιος καθορίζει με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οι δύο ηγέτες οφείλουν να επικεντρωθούν στην υλοποίηση αυτού του καθήκοντος, να αξιοποιήσουν το μικρό χρονικό διάστημα που τους έχει παραχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας και, ασφαλώς, θα πρέπει να αξιοποιήσουν ανάλογα την επικείμενη επίσκεψη της κ. Λουτ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.