Η Τουρκία δεν θα παρεμποδίσει την γεώτρηση της Exxon mobil γιατί δεν διεκδικεί το τεμάχιο 10, εκτιμά ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους ενεργειακούς της πόρους, αλλά εως ότου το κυπριακό δεν λύεται θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας την Τουρκία.

Ο κύριος Στεφάνου κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μείνει συγκεντρωμένος στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εκτίμησε ότι με το παράδειγμα που έδωσε ο Πρόεδρος στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον αγωγό East Med λέγοντας ότι δεν θα ψήφιζαν υπέρ οι τουρκοκύπριοι, αυτό έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία σε σχέση με τα ψηφίσματα των Η.Ε.

Εξήγησε ότι ο κύριος Αναστασιάδης πλήττει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς και δημιουργεί αμφιβολίες αν αποδέχεται την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των τουρκοκυπρίων, όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα των Η.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου ότι δεν συζητείται λύση συνομοσπονδίας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται συνεχώς λόγος για άλλες λύσεις εκτός της ΔΔΟ και δεν είναι άμοιρη ευθυνών η κυβέρνηση.
Ο κύριος Στεφάνου επανέλαβε ότι ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ θα μεταβεί στην Τουρκία για να μιλήσει σε ένα Πανεπιστήμιο και θα συναντήσει επίσης τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

 

Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού ΔΗΣΥ:  Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία για το τεμάχιο 10

Πίσω από τις εταιρείες είναι τα κράτη και είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία να μην προβεί σε καμία ενέργεια εναντίον της Exxon mobil, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Χαράλαμπος Σταυρίδης.

Ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΔΗΣΥ είπε ότι η γεώτρηση θα γίνει και ευχήθηκε τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.

Ο κύριος Σταυρίδης είπε ότι ορθά το θέμα των ενεργειακών πόρων είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, άρα θα ισχύει η πολιτική ισότητα, αλλά θα πρέπει μέσα από τις διαπραγματεύσεις να αποφασιστεί  υπό ποιες προϋποθέσεις θα ασκείται αυτό το δικαίωμα από μέρους των τουρκοκυπρίων.

Είπε επίσης ότι αυτή είναι και η θέση του Γ.Γ των Η.Ε ο οποίος δεν αποδέχεται την θέση των τουρκοκυπρίων ότι πρέπει να έχουν θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο κύριος Σταυρίδης είπε ότι πρέπει να αποφασιστεί πως θα τηρείται η πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων, και αυτό θα γίνει μέσα από τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.