Στ. Στεφάνου: Ο Πρόεδρος να συζητήσει έστω την πρόταση του ΑΚΕΛ

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το διαπραγματευτικό κενό για να προωθεί τη διχοτόμηση

 

Νέο κάλεσμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει την αρνητική του στάση και έστω να συζητήσει την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τον περασμένο Δεκέμβρη, και η οποία δίνει περιεχόμενο στη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι το φυσικό αέριο πρέπει να το μετατρέψουμε σε καταλύτη για δημιουργία δυναμικής λύσης, απηύθυνε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Μιλώντας σε εκδήλωση τιμής στους ήρωες της Τεμβριάς, ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε πως ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης είναι όσο ποτέ άλλοτε ορατός. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το μακρύ αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό, δημιουργεί ολοένα και καινούργια διχοτομικά τετελεσμένα. Τώρα σειρά στο διχοτομικό κρεσέντο της κατοχικής δύναμης πήρε η Αμμόχωστος.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, υπογράμμισε, μια είναι η επιλογή: Να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να σπρώξουμε τα πράγματα προς τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Το διαπραγματευτικό κενό όχι μόνο βολεύει την Τουρκία, αλλά το εργαλειοποιεί για να προωθεί τη διχοτόμηση. Εμείς, που όχι μόνο δεν βολευόμαστε με τη διχοτόμηση, αλλά γνωρίζουμε κιόλας ότι αυτή προκαλεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας, γι’ αυτό και δεν έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε απαθείς. Η άγονη παρέλευση του χρόνου απολήγει σε βάρος της προοπτικής της λύσης.

Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς, μοιραίοι, να μοιραζόμαστε μεταξύ μας μεγάλα λόγια και κούφιες ρητορείες, την ώρα που η Τουρκία προωθεί τη διχοτόμηση. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει χρόνος, ότι μπορούμε να ζήσουμε με ασφάλεια όσο συνεχίζεται η κατοχή στον τόπο μας, ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, πέραν από αυτή που συμφωνήσαμε με τη διεθνή και τουρκοκυπριακή κοινότητα, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τεμβριά τίμησε χθες τους Χρίστο Κύρου, Αντρέα Αβρααμίδη, Ανδρέα Χρίστου, Αντρέα Χριστοφόρου και Μάριο Τρύφωνος. Και οι πέντε ήρωες της πατρίδας. Η θυσία τους αδικαίωτη, γι’ αυτό είναι χρέος η συνέχιση του αγώνα για λύση και επανένωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.