Στ.Στεφάνου: Οραµατιζόµαστε ένα ΑΚΕΛ που θα ανοίγει νέους δρόµους, θα εµπνέει

«Το ΑΚΕΛ ουδέποτε ήταν ένα κόμμα περιχαρακωμένο, κλειστό στο καβούκι του. Ήταν ακριβώς η ταυτότητά του, το DNA του που το έσπρωχνε να ανοίγει πόρτες, να βρίσκεται όπου ζει, αναπνέει, δουλεύει, παλεύει, ονειρεύεται και προσδοκεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Το στοίχημα είναι να πείσουμε ότι εμείς είμαστε η ελπίδα όλων αυτών που ανησυχούν για το σήμερα και το αύριο του τόπου»

stefanosstefanouggakel 9

Συνέντευξη

στη Νίκη Κουλέρμου

«Ακόμα και άνθρωποι που δεν προέρχονται από το ΑΚΕΛ ενώνονται σε μια κοινή αντίληψη και προσδοκία: ότι η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν ανάγκη ένα δυνατό ΑΚΕΛ». Αυτό είναι το μήνυμα που πήρε αυτές τις μέρες ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από όσους σήκωσαν το τηλέφωνο ή άλλως πως για να μεταφέρουν στον Στέφανο Στεφάνου τα συγχαρητήριά τους για την εκλογή του ως νέος ΓΓ του κόμματος.

Στην πρώτη του συνέντευξη προς την «Κυριακάτικη Χαραυγή» ως νέος ΓΓ του κόμματος, ο Στέφανος Στεφάνου διαγράφει το όραμά του για την ανασύνταξη του ΑΚΕΛ. Ένα όραμα που δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με το όραμα όπως το περιέγραψαν οι εκατοντάδες σύνεδροι του ΑΚΕΛ και άλλες τόσες χιλιάδες ΑΚΕΛιστές που καλούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου ώστε το ΑΚΕΛ να ξαναπάρει τη θέση που του αξίζει. «Θέλουμε με θέσεις και προτάσεις να συνεχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους για την προοπτική και το αύριο της Κύπρου… Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε ως ΑΚΕΛ ξανά την εμπιστοσύνη εκείνης της μερίδας του κόσμου της Αριστεράς που για διαφόρους λόγους χάθηκε τα τελευταία χρόνια. Να αποδείξουμε ότι η Αριστερά μπορεί να ανανεώνεται, να βρίσκει νέους δρόμους, να ανοίγει νέους δρόμους, να εμπνέει. Αυτό το ΑΚΕΛ οραματιζόμαστε και για αυτό το ΑΚΕΛ θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με ανοιχτό μυαλό και με ανοιχτή καρδιά», τονίζει.

Και φυσικά ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ αγωνιά μαζί με όλη την κοινωνία για την Κύπρο του αύριο και δηλώνει ότι υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού.

Έχει στην έγνοια του τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που δεν βρήκαν ακόμα την «κανονικότητα» και επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία και δη στον τουρισμό.

 

Τρεις μέρες συζήτησης στο 23ο Συνέδριο για το μέλλον του ΑΚΕΛ και τον πρωτοποριακό του ρόλο που καλείται να επανακτήσει. Πόσο βαριά αισθάνεστε την ευθύνη που αναλαμβάνετε ως νέος Γενικός Γραμματέας σε αυτή την αποστολή;

Μεγάλη τιμή, αλλά και βαριά η ευθύνη να καταφέρω να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε το Συνέδριο και η νέα Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στις προσδοκίες του κόσμου του ΑΚΕΛ, και εγώ και η συλλογική ηγεσία του κόμματος.

stefanos stefanou ggakel sinedrio 16

«Το ΑΚΕΛ δεν θα πρέπει να εγκλωβιστεί σε ιδεοληψίες, αλλά να αρθρώσει νέο λόγο, ο οποίος θα αντλείται από την πολύχρονη εμπειρία του, αλλά και την ιδεολογία του». Λόγια από την ομιλία σας ως νέος Γ. Γραμματέας από το βήμα του 23ου Συνεδρίου. Ήταν μήνυμα προς τους πολιτικούς αντιπάλους, στοιχείο αυτοκριτικής ή κάτι άλλο;

Του Συνεδρίου προηγήθηκε ανοικτός δημόσιος διάλογος για το τι πρέπει να κάνει το ΑΚΕΛ για να ξεπεράσει τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται. Το ερώτημα απασχόλησε και το ίδιο το Συνέδριο.

Ουδέποτε τα μηνύματα του ΑΚΕΛ στρέφονταν προς μία και μόνο κατεύθυνση. Εξάλλου, ό,τι έχει να πει το ΑΚΕΛ αφορά την Κύπρο και την κοινωνία ολόκληρη.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε ήταν ένα κόμμα περιχαρακωμένο, κλειστό στο καβούκι του. Ήταν ακριβώς η ταυτότητά του, το DNA του που το έσπρωχνε να ανοίγει πόρτες, να βρίσκεται όπου ζει, αναπνέει, δουλεύει, παλεύει, ονειρεύεται και προσδοκεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτό ήταν που το έκανε μεγάλο και σεβαστό σε φίλους και αντιπάλους.

Και τώρα το στοίχημα είναι να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές στα πεδία που διαμορφώνουν την πρόοδο και να πείσουμε ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει να είναι το αποκούμπι του κόσμου της δουλειάς, του πνεύματος και της δημιουργίας, των νέων, όλων αυτών που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Το στοίχημα είναι να πείσουμε ότι εμείς είμαστε η ελπίδα όλων αυτών που ανησυχούν για το σήμερα και το αύριο του τόπου.

 

Στον Προσυνεδριακό Διάλογο και στο ίδιο το Συνέδριο έγινε πολλή συζήτηση για την επαφή του κόμματος με τον κόσμο. Τι μορφή παίρνει αυτή η επαφή και ποιο περιεχόμενο;

Θέλουμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους, κυρίως με τους νέους ανθρώπους, μέσα στο Κίνημα αλλά και με αυτούς που παρ’ όλο που δηλώνουν αριστεροί, δεν εμπιστεύονται την Αριστερά. Να τους ακούσουμε και να βρούμε τα κοινά αιτήματα, τους κοινούς τόπους και τρόπους για να δουλέψουμε μαζί, να πετύχουμε στόχους μαζί και να πάρουμε το ΑΚΕΛ εκεί που του αξίζει.

Θέλουμε να κάνουμε πιο ευαίσθητες τις κεραίες μας με τα κοινωνικά κινήματα, με την κοινωνία ευρύτερα έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστική και διαδραστική σχέση, να ακούμε, να παίρνουμε τα μηνύματα, να αντιδρούμε αποτελεσματικά. Να νιώσει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ότι είμαστε δίπλα της, μαζί της στους αγώνες και την προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στον τόπο, για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο μας.

 

Τι ξεχωρίζετε από τα συγχαρητήρια και ευχές που πήρατε ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ;

Το γεγονός ότι όλοι, ακόμα και άνθρωποι που δεν προέρχονται από το ΑΚΕΛ, ενώνονται σε μια κοινή αντίληψη και προσδοκία: ότι η Κύπρος και οι Κύπριοι έχουν ανάγκη ένα δυνατό ΑΚΕΛ.

 

Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη του κόμματος;

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε ότι δεν πείσαμε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο απευθυνόμαστε να μας στηρίξει στην κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος. Προβληματιστήκαμε γι’ αυτό πριν και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μας.

Κατατέθηκαν πολλές εισηγήσεις και σκέψεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην αναμόρφωση της δουλειάς και της παρέμβασής μας στην κοινωνία.

Θέλουμε το ΑΚΕΛ πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα, πιο πειστικά να παρεμβαίνει για να προστατεύει τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, ολόκληρη την κοινωνία από τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Θέλουμε με θέσεις και προτάσεις να συνεχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους για την προοπτική και το αύριο της Κύπρου.

 

Και ποια η πρώτη διεκδίκηση του ΑΚΕΛ εντός ή εκτός Βουλής;

Και εντός και εκτός Βουλής να δούμε πώς ανακουφίζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία. Να καταρτίσουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο προτάσεων για την επόμενη μέρα της πανδημίας και να καταφέρουμε να το κάνουμε κτήμα της κοινωνίας, αλλά και να το προωθήσουμε μέσα από τη Βουλή.

 

Θέλουμε να κάνουμε πιο ευαίσθητες τις κεραίες μας προς τα κοινωνικά κινήματα, την κοινωνία ευρύτερα, έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστική και διαδραστική σχέση, να παίρνουμε τα μηνύματα, να αντιδρούμε αποτελεσματικά

Έχουμε ήδη καταθέσει προς την κυβέρνηση προτάσεις για στήριξη των εργαζομένων και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, για δημιουργία βασικών υποδομών πρόνοιας και υγείας, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων

stefanosstefanouggakel 2

Ο στόχος για προοδευτική αλλαγή στον τόπο είναι -θεωρείτε- το πρώτο στοίχηµα που καλείστε να κερδίσετε ως ΑΚΕΛ και νέα ηγεσία;

Ο στόχος για την προοδευτική αλλαγή είναι µία από τις προτεραιότητες.

Πολύ πριν τις Προεδρικές Εκλογές είναι οι ∆ηµοτικές Εκλογές και είναι αυτονόητο ότι θα προσπαθήσουµε να ανταποκριθούµε στους εκλογικούς στόχους που θα θέσουµε. Η Αριστερά έχει µεγάλη παράδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει µεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του θεσµού προς όφελος της κοινωνίας. Έχουµε το στοίχηµα για να κερδίσουµε τις εκλογές και να ενισχύσουµε την παρουσία µας την οποία θα µετουσιώσουµε σε προσφορά για τους πολίτες.

Στη µεγάλη εικόνα το στοίχηµα είναι να κερδίσουµε ως ΑΚΕΛ ξανά την εµπιστοσύνη εκείνης της µερίδας του κόσµου της Αριστεράς που για διαφόρους λόγους χάθηκε τα τελευταία χρόνια. Να αποδείξουµε ότι η Αριστερά µπορεί να ανανεώνεται, να βρίσκει νέους δρόµους, να ανοίγει νέους δρόµους, να εµπνέει. Αυτό το ΑΚΕΛ οραµατιζόµαστε και για αυτό το ΑΚΕΛ θα εργαστούµε µε όλες µας τις δυνάµεις, µε ανοιχτό µυαλό και µε ανοιχτή καρδιά.

 

Τι άλλο µπορεί να κάνει το ΑΚΕΛ, µαζί µε τις προοδευτικές δυνάµεις της τ/κ κοινότητας, για να αποτραπεί η διχοτόµηση; Το πιο πιεστικό θέµα τώρα είναι η Αµµόχωστος. Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις;

Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε ολοκληρωµένη πρόταση µε εισηγήσεις για το πώς µπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Γι’ αυτή την πρόταση ενηµερώσαµε ασφαλώς και τις προοδευτικές δυνάµεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Από κει και πέρα το ΑΚΕΛ αναλαµβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες µικρής και µεγάλης εµβέλειας για κοινές δράσεις µε τους Τουρκοκύπριους συµπατριώτες µας µε στόχο πάντα να δυναµώνει η φωνή του κυπριακού λαού που απαιτεί απελευθέρωση, ειρήνη, επανένωση.

stefanosstefanouggakel 10

Η κυβέρνηση παραπέµπει στο Ταµείο Ανάκαµψης ως τη λύση όλων των προβληµάτων που επισώρευσε η πανδηµία. Ποια είναι η άποψη του ΑΚΕΛ και ποιες οι προτάσεις του για το Ταµείο Ανάκαµψης;

Το Ταµείο Ανάκαµψης είναι ένα εργαλείο, αλλά από µόνο του δεν αρκεί για να λύσει τα προβλήµατα που έχει συσσωρεύσει τόσο η πανδηµία όσο και η οικονοµική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όλο το προηγούµενο διάστηµα. Μεγαλύτερη σηµασία έχει πώς θα αξιοποιηθεί, προς ποια κατεύθυνση και ποιους θα στηρίξει. Κρατούµε µικρό καλάθι διότι γνωρίζουµε ποιες ήταν µέχρι σήµερα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. ∆εν έχουν στην έγνοια τους την πλειοψηφία της κοινωνίας και το έχουν δείξει σε πολλές περιπτώσεις.

Εµείς επιµένουµε για την ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας, ενώ έχουµε ήδη καταθέσει προς την κυβέρνηση προτάσεις για στήριξη των εργαζοµένων και των µικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, για δηµιουργία βασικών υποδοµών πρόνοιας και υγείας, για αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, καθώς και προτάσεις που στοχεύουν στην αντιµετώπιση των εισοδηµατικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνούµε ότι αυτή η διαδικασία έχει και οικονοµικό κόστος αφού στα πλαίσια του Ταµείου έχουν αυξηθεί οι εισφορές των κρατών-μελών προς την ΕΕ. Εποµένως, τα καθαρά οικονοµικά έσοδα από την ΕΕ θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που παρουσιάζονται.

stefanosstefanouggakel 13

Τι άλλο πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει για να ανακουφιστεί εκείνο το κοµµάτι της κοινωνίας που πλήγηκε από την υγειονοµική κρίση;

Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η δική µας εκτίµηση είναι ότι ένα µεγάλο µέρος των µικρών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζοµένων δεν έχει επιστρέψει στην «κανονικότητα», πάρα την εικόνα που η κυβέρνηση επιµελώς καλλιεργεί. Πολύ περισσότερο που το κλίµα αβεβαιότητας και ανασφάλειας µεγαλώνει για ένα µεγάλο αριθµό εξ αυτών. Για αυτό και παραµένει η ανάγκη οικονοµικής αρωγής του κράτους προς αυτό τον κόσµο. Είτε µε απευθείας στήριξη είτε µε προγράµµατα στήριξης των µισθών. stefanou

Παράλληλα, συνεχίζουν να εκκρεµούν σηµαντικά ζητήµατα που αφορούν τη βιωσιµότητα, ιδιαίτερα των µικρών οικογενειακών επιχειρήσεων και έχουν να κάνουν µε το θέµα των ενοικίων και των εξώσεων. Έχουν κατατεθεί προτάσεις, αναλάβαµε και ως κόµµα νοµοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά όλα συναντούν το δογµατισµό από πλευράς της κυβέρνησης και την άρνησή της να δώσει ουσιαστικές λύσεις.

Το δεύτερο που θέλω να σηµειώσω έχει να κάνει µε το σχεδιασµό. Το αφήγηµα περί καλύτερης διαχείρισης της πανδηµίας στην ΕΕ έχει καταρρεύσει. Και αυτό έχει σηµαντική επίδραση στην οικονοµική πορεία της χώρας.

Πάρτε για παράδειγµα τον τουρισµό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονοµίας. ∆εν κάναµε αυτά που έπρεπε. Για άλλη µια χρονιά η κυβέρνηση θα περάσει κάτω από τον πήχη. Αναµέναµε να ήταν πολύ πιο αποφασιστική ώστε να προστατευθεί το τουριστικό προϊόν. ∆εν είναι µόνο η Κύπρος που είναι αντιµέτωπη µε την πανδηµία, ωστόσο η Κύπρος σε σχέση µε άλλες χώρες της περιοχής µε παρόµοια χαρακτηριστικά έχει χειρότερες επιδόσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy