Στ. Στεφάνου: Πολλά τα ερωτηματικά για την πρόταση Χριστοδουλίδη

Στην ενημέρωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τις επαφές του στις Βρυξέλλες και για τις συναντήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους και με τα Ηνωμένα Έθνη προσβλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις, καθώς θα βρεθούν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη. Ενόψει της συνάντησης ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έχει καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο το κόμμα του θα υποβάλει ερωτήματα στην επερχόμενη συνεδρία.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Σημερινή», ο Στέφανος Στεφάνου τονίζει ότι αυτό που επιθυμεί να πληροφορηθεί το κόμμα του είναι το πώς προτίθεται να προχωρήσει ο Πρόεδρος, ώστε να υπάρξουν κίνητρα ικανά να φέρουν πίσω στο διαπραγματευτικό τραπέζι την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, είπε ότι «πρώτα απ’ όλα δεν ξέρουμε αν έχει πρόταση συγκεκριμένη ο κ. Χριστοδουλίδης και αν έχει, ποιο είναι το περιεχόμενό της. Θα ζητήσουμε να λάβουμε ενημέρωση στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο. Όπως επίσης θα ζητήσουμε να μάθουμε ποιος είναι ο στόχος του Προέδρου όταν λέει ότι θέλει να εμπλέξει περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό.

Θα θέλαμε να ξέρουμε πώς ακριβώς θα βοηθήσει αυτή η εμπλοκή, ιδιαίτερα όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι θέλει να βοηθήσει όταν τα Ηνωμένα Έθνη αναλάβουν πρωτοβουλία και αυτό αναφέρεται και σε σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου».

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θέλει να ξέρει «ποιος είναι ο σχεδιασμός του Νίκου Χριστοδουλίδη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο; Όπως επίσης θέλουμε να μάθουμε πώς προτίθεται να προχωρήσει ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την Τουρκία ικανά να την φέρουν πίσω στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Στη δική μας αντίληψη, τα Ευρωτουρκικά δεν παρέχουν αρκετή βάση, άρα πρέπει να πάμε πίσω στο θέμα της ενέργειας. Αυτά όλα είναι που θέλουμε να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο και γι’ αυτό ζητήσαμε εξάλλου τη σύγκληση του Σώματος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy