Στ.Στεφάνου: «Τα ακριβά καύσιμα έρχονται με ταχύπλοο και τα φθηνά με βάρκες με κουπιά»


Συμπόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και της απροθυμίας της κυβέρνησης για λήψη μέτρων

 

Συμπόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αντιμετώπιση της ακρίβειας και πάταξη της αισχροκέρδειας, διαφάνηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία συζητήθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για μείωση των φόρων (και κατ’ επέκταση των τιμών) στα πετρελαιοειδή, τον ηλεκτρισμό, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά απρόθυμοι να πάρουν μέτρα, υποστηρίζοντας ότι «θα επηρεαστεί η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική» του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπορεί να επιβληθεί πλαφόν όταν αυτό απαιτείται για προστασία των καταναλωτών (σ.σ.: προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια), παρέθεσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι τιμές των πετρελαιοειδών στις διεθνείς αγορές μειώθηκαν από τα 130 δολάρια το βαρέλι στα 110 δολάρια, αλλά οι τιμές στην Κύπρο αυξήθηκαν από το 1,50 ευρώ το λίτρο στο 1,80 ευρώ. Επεσήμανε επίσης ότι «κάθε φορά που αυξάνονται οι τιμές στις διεθνείς αγορές αυξάνονται άμεσα και οι τιμές στην Κύπρο, λες και τα νέα φορτία έρχονται με ταχύπλοο, ενώ όταν μειώνονται οι τιμές στις διεθνείς αγορές οι τιμές στην Κύπρο αργούν να μειωθούν, λες και τα φορτία έρχονται με βάρκα με κουπιά». Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης, τόσο σε σχέση με τη λήψη μέτρων για συγκράτηση της ακρίβειας, όσο και για τον έλεγχο των ολιγοπωλίων και των καρτέλ στα καύσιμα. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν επίσης το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεργάστηκαν ξανά πρόσφατα κατά την ψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ για την ανοικτού τέλους μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Μάλιστα, αν και η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τη νομοθεσία, λόγω της πίεσης των κομμάτων, υποχρεώθηκε να συναινέσει στην προσωρινή έστω μείωση του ΦΠΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα κόμματα διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για λήψη μέτρων, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ορίστηκε νέα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.