Ξεπέρασαν τα 240 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ στους 6 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό. Στις ελεύθερες περιοχές τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 179 και οι νεκροί στους 5 ενώ στα κατεχόμενα 62 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό ενώ ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του.

Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές. Αφορούν τρία άτομα που επέστρεψαν στην Κύπρο από ευρωπαϊκή χώρα και τα οποία θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, 10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών τους με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1 άτομο στις Βρετανικές Βάσεις και τρία άτομα, το ιστορικό των οποίων διερευνάται.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Λεόντιο Κωστρίκη, τα 179 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση σχεδόν 6 χιλιάδων εργαστηριακών αναλύσεων. Τα 95 προέρχονται από επαφές στην Κύπρο, ενώ 15 άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό έχουν θεραπευτεί.

Επίσης 10 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 3 άτομα βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και 7 στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Ένα ακόμα άτομο νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο.

Στις 5 το απόγευμα θα τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα δυο νομοσχέδια που αφορούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν μέσω τραπεζών.
Τα δυο νομοσχέδια συζητήθηκαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Προέκυψαν διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα αναφορικά με το αίτημα για πάγωμα και όχι για αναστολή της καταβολής των επιτοκίων για τους επόμενους 9 μήνες καθώς και τον καθορισμό των ατόμων που επηρεάστηκαν από τον κορωνοϊό.

Στη συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, οι οποίοι με επιστολές τους κάλεσαν τη Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια ως έχουν κατατεθεί.

Το ένα νομοσχέδιο παρέχει κυβερνητικές εγγυήσεις της τάξης των δυο δις στις τράπεζες για να προσφέρουν κυρίως νέα δάνεια και το δεύτερο αφορά την αποπληρωμή δανείων και το πάγωμα της καταβολής δόσεων.