Στα ανεξιχνίαστα και η λίστα Suisse Secrets με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Διέρρευσαν 18.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά το Τμήμα Φορολογίας εντόπισε μόνο μία περίπτωση που πιθανό να συνδέεται με την Κύπρο

Στα χνάρια των Panama Papers οδεύει και η λίστα Suisse Secrets, αφού το Τμήμα Φορολογίας εντόπισε μονάχα μια περίπτωση η οποία ενδεχομένως να συνδέεται με την Κύπρο και μάλιστα είναι αμφίβολο κατά πόσον μπορούν να επιβληθούν φόροι.

Η λίστα Suisse Secrets διέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2022 από το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) και αφορά αρχεία 18.000 τραπεζικών λογαριασμών με περιουσιακά στοιχεία πέραν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ για τον σκιερό κόσμο της ελβετικής τραπεζικής. Σημειώνεται μάλιστα ότι στη λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες εγκληματίες, δικτάτορες, αξιωματούχοι σε διάφορες χώρες, κόμματα και πολιτικοί παράγοντες που βρίσκονται κάτω από κυρώσεις, αλλά διαθέτουν τεράστια περιουσία στην Ελβετία.

Από τα δημοσιεύματα του OCCRP φαίνεται ότι η λίστα εμπλέκει και την Κύπρο, αφού πολλές από τις συναλλαγές φαίνεται ότι έγιναν μέσω της χώρας μας ή/και μέσω Κύπριων ατζέντηδων.

Παρά ταύτα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε πρόσφατη επιστολή του προς τη Βουλή, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση, η οποία υποβλήθηκε από τη βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρει ότι το Τμήμα Φορολογίας εντόπισε μόνο «ένα δημοσίευμα που συνδέει μια οικογένεια μη φορολογικών κατοίκων Κύπρου, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε συναλλαγή συνδεδεμένου νομικού προσώπου στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με κυπριακή τράπεζα και τράπεζες του εξωτερικού».

Δεν αναφέρεται ωστόσο κατά πόσον υπάρχει πρόθεση για επιβολή φορολογίας, παρά μόνο ότι «η συγκεκριμένη αναφορά βρίσκεται υπό διερεύνηση».

Η αναφορά για την οποία γίνεται λόγος φαίνεται ότι αφορά μια ουκρανική οικογένεια, η οποία άνοιξε λογαριασμό σε κυπριακή τράπεζα και κατάφερε να αποσπάσει 100 εκατ. ευρώ από ουκρανική γεωργική εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχοι, οδηγώντας την στην κατάρρευση. Τα λεφτά φαίνεται ότι πέρασαν από την Κύπρο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ελβετία.

Σημειώνεται πάντως ότι στα δημοσιεύματα του OCCRP περιλαμβάνονται και άλλες αναφορές στην Κύπρο, οι οποίες είτε δεν εντοπίστηκαν από το Τμήμα Φορολογίας είτε δεν βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η πιο τρανταχτή ίσως περίπτωση αφορά τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Κεμέλιεβιτς Τοκάγιεφ, ο οποίος φέρεται να φυγάδευσε μεγάλη περιουσία με τη βοήθεια ενός Κύπριου ατζέντη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, μέχρι στιγμής το Τμήμα Φορολογίας δεν έχει εντοπίσει αυτούσια τη λίστα με τους λογαριασμούς που αναφέρονται στα δημοσιεύματα του OCCRP.

Αναφέρεται επίσης ότι «σε περίπτωση που δημοσιευτεί η εν λόγω ολοκληρωμένη κατάσταση, ή/και προκύψει άλλο δημοσίευμα, ή/και αν ληφθεί οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, το Τμήμα Φορολογίας θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ταυτοποίησης και διερεύνησης της πληροφόρησης και λήψης των απαραίτητων μέτρων για επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης εκεί όπου διαπιστώνεται το αντίθετο ομοίως με την πρακτική που ακολουθήθηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις διαρροής πληροφοριών από το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)» (σ.σ.: Panama Papers και Paradise Papers).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy