Στα «χαρακώματα» Γερμανικό Ογκολογικό και Υπ. Υγείας – Γιαννάκη: Υβριστικές οι αναφορές Καζαμία

«Γυαλιά κομμάτια» έχει γίνει η σχέση μεταξύ γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου με αφορμή τη σύμβαση παραπομπής ασθενών.

Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ το πρωί, ο πρόεδρος του Κέντρου Κίκης Καζαμίας, δήλωσε ότι – μέσω ανώτερου διοικητικού λειτουργού ο οποίος εκπροσωπεί τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, έλαβε ενημέρωση ότι από την πρώτη Ιουνίου τερματίζεται η σύμβαση για παραπομπή ασθενών στο Γερμανικό Ογκολογικό.

Είπε, ακόμη, ότι ενημέρωσε το Υπουργείο ότι – με απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, το Γερμανικό Ογκολογικό δεν θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ πριν από το Σεπτέμβριο.

Παρά το συγκεκριμένο γεγονός ανέφερε ο κύριος Καζαμίας, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες πως θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η ειδική επιτροπή που εξετάζει τις παραπομπές ασθενών και ακολούθως θα αναλάβει ο ΟΑΥ.

Ωστόσο, όπως είπε ο Κίκης Καζαμίας, ακόμη και χθες το βράδυ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας τον ενημέρωσε πως δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής ασθενών, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να είναι ξεκρέμαστοι.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, έκαμε λόγο για σοβαρή αδιαφορία από κάποιους, επισημαίνοντας ότι εάν ήταν στο χέρι του – όχι μόνο δεν θα τους ανέθετε τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας, αλλά δεν θα τους εμπιστευόταν ούτε τη διαχείριση συνοικιακού μπακάλικου

Ενωρίτερα, πάντως, και ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπανωνσταντίνου δήλωσε πως αυτό το οποίο ίσχυσε μέχρι τώρα, θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Γερμανικό Ογκολογικό.

Γιαννάκη: Απαράδεχτες και υβριστικές οι δηλώσεις Καζαμία

Η απάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας δρος Χριστίνας Γιαννάκη ήρθε το μεσημέρι με γραπτή δήλωση της, χαρακτηρίζοντας υβριστικές και απαράδεκτες «από κάθε άποψη», τις δηλώσεις του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, απαντώντας ταυτόχρονα στον κ. Καζαμία.

«Κατόπιν γραπτής εισήγησης του ίδιου του Προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, στα πλαίσια ανανέωσης για το τρίτο έτος της σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με το εν λόγω Κέντρο, περιλήφθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση θα τερματιζόταν αυτοδικαίως με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, (έχοντας υπόψη την αναμενόμενη ανάληψη των αντίστοιχων υπηρεσιών από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας), νοουμένου ότι το Υπουργείο Υγείας θα προειδοποιούσε γραπτώς το ΓΟΚ, σχετικά, ένα μήνα προηγουμένως», αναφέρει η κα. Γιαννάκη

«Ενόψει των διαβουλεύσεων που διεξάγονταν για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, κρίθηκε σκόπιμη η διαβίβαση επιστολής προς τον Πρόεδρο του ΓΟΚ, με ημερ. 28/04/20, «υπενθυμίζοντας ότι η σύμβαση, σύμφωνα και με τη σχετική ρήτρα τερματίζεται αυτοδικαίως με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από από 1η Ιουνίου, 2020, ή σε περίπτωση αναβολής της από τη νέα ημερομηνία που θα αποφασιστεί σχετικά», αναφέρει.

«Κι ενώ στο μεταξύ ο κ. Καζαμίας είχε ενημερωθεί γραπτώς για την αποφασισθείσα σταδιακή εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, με τρίμηνη αναστολή, όσον αφορά τις ογκολογικές υπηρεσίες, γεγονός που συνεπάγεται και ανάλογη παράταση ισχύος της σύμβασης με το ΓΟΚ, με ύφος και λεκτικό περιεχόμενο που κάθε άλλο παρά τιμά τον ίδιο, προτίμησε τις ύβρεις και απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ενώ είχε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί μου για να διαλευκάνει τις όποιες απορίες του», λέει η Δ/ντρια του Υπουργείου.

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια συμπεριφορά προς την διεύθυνση του Υπουργείου, η οποία υπέγραψε μαζί του μια σύμβαση των €4.604.958, η οποία ανανεώθηκε για τρίτη φορά, (έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα €13.814.874), εκθέτει μόνο τον ίδιο και δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων».

«Περιττό να τονιστεί ότι η υπό αναφορά σύμβαση της οποίας ορισμένες πρόνοιες τυγχάνουν επίμονα από τον Πρόεδρο του ΓΟΚ, διαστρεβλωμένης ερμηνείας, έχει τύχει του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οι δε διαφωνίες με το ΓΟΚ έχουν προ καιρού παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα, ήτοι, τόσο την Τμηματική, όσο και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, οι οποίες και υιοθέτησαν τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας».

Μετά από την τοποθέτηση της Γενικής Δ/ντριας, αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του κ. Καζαμία την ίδια ώρα που ανάμεσα στους ασθενείς επικρατεί ανησυχία και προβληματισμό για την πορεία της θεραπείας τους.