Στα χαρτιά οι νομοθεσίες για ασφάλεια μέσα στα σχολεία

Στα χαρτιά φαίνεται ότι παραμένουν οι νομοθεσίες που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία μέσα στα σχολεία, αφού ακόμη και εκεί που υπάρχουν δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο όλο θέμα απασχόλησε για ακόμη μια φορά την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές λύσεις, οι οποίες στο τέλος της μέρας λειτουργούν περισσότερο πυροσβεστικά και όχι προληπτικά.

Η κυβέρνηση έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο στα θέματα ασφάλειας στα σχολεία, επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς.

Εξέφρασε επίσης όπως και άλλοι βουλευτές τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας ζητά να τροποποιηθεί σχετική νομοθεσία την ώρα που όπως είπε υπάρχουν δεκάδες νομοθεσίες, οι οποίες αφορούν την ασφάλεια και υγεία μέσα στα σχολεία. Επεσήμανε ότι το Υπουργείο οφείλει να εφαρμόσει τις νομοθεσίες, να εντοπίσει τα κενά και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των κινδύνων και όχι μόνο στη διαχείρισή τους. Ιδιαίτερα έντονος ήταν και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «ο κύκλος τετραγωνίστηκε και δεν χρειάζεται να τον τετραγωνίσουμε εμείς».

Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε αρκετές φορές επαναλαμβάνοντας ότι θα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού από εμπειρογνώμονες και όχι από τους διευθυντές των σχολείων ή τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν εξειδικευτεί στα ζητήματα αυτά. Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο κ. Γιωργάλλας κατέθεσαν γραπτό κείμενο στο οποίο ζητούν την ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος προληπτικής ασφάλειας και υγείας, το οποίο να εφαρμοστεί εντός του 2019.

Προβλέπει μεταξύ άλλων έλεγχο και θεσμοθέτηση μηχανισμών παρακολούθησης της μεταφοράς μαθητών, των απουσιών, των κτιριακών υποδομών, των υλικοτεχνικών υποδομών, της παραβατικότητας (ναρκωτικά, εκφοβισμοί, ψυχολογικές πιέσεις, εκβιασμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.λπ.), ασφάλεια εκπαιδευτικών, ασφάλεια προσωπικού, φύλαξη χώρων, υγιεινή, προστασία προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης, ανέφερε ότι έχει καθοριστεί συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου, όπου θα γίνει η συζήτηση όλων των σημαντικών θεμάτων με στόχο την υλοποίησή τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.