Στα δάση Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια το γήπεδο γκολφ

Πρόταση του Τμήματος Δασών για εκμίσθωση 771.000 τετραγωνικών μέτρων στο ύψωμα πάνω από τον Πρωταρά

Στα κρατικά δάση Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια στην περιοχή Πρωταρά προτείνεται πλέον η δημιουργία του γηπέδου γκολφ της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά το ναυάγιο της πρότασης για χωροθέτηση της εγκατάστασης στο Κρατικό Δάσος Σωτήρας στην Αγία Νάπα, το Τμήμα Δασών επανήλθε με νέα πρόταση η οποία αφορά εκμίσθωση και πάλι δασικής γης, αυτή τη φορά σε δημοτικά όρια Παραλιμνίου. Πρόκειται συγκεκριμένα για έκταση δασικής γης στο ύψωμα ανάμεσα στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, ανατολικά του πεδίου βολής Φανού, ακριβώς απέναντι από την κεντρική λεωφόρο Πρωταρά όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε, μετά το ναυάγιο στην Αγία Νάπα, η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” επανήλθε υποβάλλοντας νέα αίτηση στο Τμήμα Δασών για μακροχρόνια εκμίσθωση δασικής γης στα Κρατικά Δάση Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια, σε δημοτικά όρια Παραλιμνίου. Η ακριβής έκταση που ζητείται είναι 771.148 τετραγωνικά μέτρα δάσους εντός των οποίων η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει μεικτές χρήσεις αποτελούμενες από τα γήπεδα γκολφ, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις.

Η αίτηση της εταιρείας “Ayia Napa Forest Golf Ltd” υποβλήθηκε με επιστολή προς το Τμήμα Δασών, ημερομηνίας 11 Μαΐου 2020. Στη συνέχεια, το Τμήμα Δασών αποτάθηκε σε όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα με δική του επιστολή ημερομηνίας 25 Μαΐου 2020 με την οποία ζητά απόψεις για την εκμίσθωση της αιτούμενης κρατικής δασικής γης για σκοπούς της δημιουργίας γηπέδου γκολφ.

Τα τεμάχια που προτείνονται βρίσκονται εντός των Κτηματικών Σχεδίων 2-294-375, 2-295-375 και 2-296-375.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ίδιων τεμαχίων υπάρχει μακροχρόνια εκμίσθωση γης στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για σκοπούς ανέγερσης Ιεράς Μονής και γίνονται διαβουλεύσεις μετακίνησής της σε διπλανό σημείο. Επίσης, υπάρχουν μακροχρόνιες μισθώσεις στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για σκοπούς εγκατάστασης υποσταθμού και στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας για σκοπούς κατασκευής αντλιοστασίων.

Πέραν τούτων, η εταιρεία “Ayia Napa Forest Golf Ltd” θα αιτηθεί επίσης από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας την εκμίσθωση μέρος των χαλίτικων τεμαχίων 552 και 556 του Κτηματικού Σχεδίου 2-295-375 για σκοπούς οδικής σύνδεσης των δασικών τεμαχίων που ζητούνται για την ανάπτυξη.

Όπως προαναφέραμε, μετά την επιστολή της εταιρείας προς το Τμήμα Δασών, η διαδικασία βρίσκεται στη λήψη απόψεων από όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες μετά την επιστολή του Τμήματος Δασών. Την πιο βαρύνουσα σημασία έχει φυσικά η θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος σχετικά με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και ενδεχόμενη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος που ήταν η αιτία για την οποία είχαν ναυαγήσει οι προηγούμενες προσπάθειες για χωροθέτηση του γηπέδου γκολφ της επαρχίας Αμμοχώστου.

Τρίτη προσπάθεια μετά το Κάβο Γκρέκο και το Δάσος Σωτήρας

Η αρχική αίτηση της εταιρείας “Ayia Napa Forest Golf Ltd” για δημιουργία του γηπέδου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο έκρινε ότι η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης εντός προστατευόμενης περιοχής με σήμανση Τόπου Κοινοτικής Σημασίας, αλλά και Ζώνης Ειδικής Προστασίας θα είχε σημαντικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Το ιστορικό ξεκινά για την ακρίβεια από το 2007 όταν το Υπουργικό Συμβούλιο εκμίσθωσε στην εταιρεία 575 δεκάρια στο Κάβο Γκρέκο με βάση τον Κανονισμό που διέπει τη διάθεση κρατικής δασικής γης. Τον Φεβρουάριο του 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο ακύρωσε εκείνη την απόφαση και ενέκρινε την εκμίσθωση 590 δεκαρίων δασικής γης στην εταιρεία, σε άλλη όμως θέση εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο. Η σύμβαση μίσθωσης υπογράφηκε στις 3 Μαρτίου 2015 και τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για έκδοση πολεοδομικής άδειας. Κατά την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος όμως, διαπιστώθηκε ότι η δημιουργία τέτοιας εγκατάστασης θα επέφερε σημαντικές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην περιοχή. Κατόπιν τούτου, το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε κόκκινο και η περίπτωση του Κάβο Γκρέκο ναυάγησε οριστικά.

Οργή λαού και ναυάγιο στο Κρατικό Δάσος Σωτήρας

Μετά την οριστική αποτυχία της προσπάθειας χωροθέτησης του γηπέδου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο και συγκεκριμένα σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας, η εταιρεία αποτάθηκε στο Τμήμα Δασών ζητώντας μεγάλη έκταση δασικής περιοχής στο Κρατικό Δάσος Σωτήρας. Η Ayia Napa Forest Golf Ltd απέστειλε επιστολή στο Τμήμα Δασών στις 29 Ιουλίου 2019 ζητώντας να της εκμισθωθεί έκταση 777.700 τετραγωνικών μέτρων δασικών τεμαχίων για σκοπούς δημιουργίας γηπέδου γκολφ και παρεμφερών οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων. Στις 30 Ιουλίου 2019, το Τμήμα Δασών απέστειλε επιστολή σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ζητώντας απόψεις και υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από ενδεχόμενη παραχώρηση της συγκεκριμένης γης. Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα μας στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και προκλήθηκε σάλος που μετεξελίχθηκε σε μεγάλη κοινωνική κινητοποίηση κατά των σχεδίων για παραχώρηση μεγάλου μέρους του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αγίας Νάπας.

Με βάση τα σχέδια, προτεινόταν γήπεδο γκολφ έκτασης 584.000 τετραγωνικών μέτρων, οικιστική ανάπτυξη έκτασης 153.700 τετραγωνικών μέτρων και τουριστική ανάπτυξη έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η πρόταση του Τμήματος Δασών διαβιβάστηκε γραπτώς σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ζητήθηκαν απόψεις μεταξύ άλλων από τον Υφυπουργό Τουρισμού, τον Δήμο Αγίας Νάπας, το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία, τον Έπαρχο Αμμοχώστου, τα Τμήματα Γεωργίας, Περιβάλλοντος, Αναπτύξεως Υδάτων και Δημοσίων Έργων και την Υπηρεσία Θήρας.

Με την αποκάλυψη των σχεδίων όμως από την εφημερίδα μας, άρχισαν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν με τη δημιουργία Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Κρατικού Δάσους Σωτήρας. Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας απάντησε ομόφωνα αρνητικά στο Τμήμα Δασών έχοντας ενώπιόν του 1.439 υπογραφές διαμαρτυρίας από κατοίκους της Αγίας Νάπας ο κατάλογος των οποίων είχε παραδοθεί προσωπικά στον τότε δήμαρχο Γιάννη Καρούσο.

Μετά την επιτυχή κατάληξη εκείνου του αγώνα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Κρατικού Δάσους Σωτήρας ζήτησε νομοθετική πλέον προστασία του συγκεκριμένου δασικού πνεύμονα με υποβολή από τον Δήμο Αγίας Νάπας πρότασης προς το Τμήμα Δασών για κήρυξη του Κύριου Κρατικού Δάσους Σωτήρας από Προστατευτικό Δάσος σε Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ), με βάση το άρθρο 15(β) του περί Δασών Νόμου του 2012 έως 2018, και Εκπόνηση Δασικού Διαχειριστικού Σχεδίου, με βάση τα άρθρα 18 και 19 του περί Δασών Νόμου του 2012 έως 2018.

Σύμφωνα με την Ομάδα Πρωτοβουλίας, το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης έκτασης κρατικής δασικής γης έχει αναδασωθεί πριν από περίπου 30-40 χρόνια (μεταξύ 1980-1990) μετά από πολλές προσπάθειες και με υψηλό κόστος και είναι καλυμμένο με δενδρώδη δασική βλάστηση όπως πεύκα, κυπαρίσσια, αόρατους, ελιές, χαρουπιές, συκιές και ευκαλύπτους, κάτι που καθιστά την παραχώρησή του για γήπεδο γκολφ και οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy